Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Raspberry Weizenbock

WRCLW Raspberry Weizenbock

Pełna, mocniejsza wersja piwa pszenicznego. Intensywne aromaty słodowe – chleba, melanoidyn, delikatnej czekolady, łączą się z przyprawowo-owocowymi nutami drożdżowymi. Słodkość przełamaliśmy kwaśnością tłoczonego soku z malin. Klasyka koźlaka pszenicznego w nowej, owocowej aranżacji.

 

WRCLW Raspberry Weizenbock

Pełna, mocniejsza wersja piwa pszenicznego. Intensywne aromaty słodowe – chleba, melanoidyn, delikatnej czekolady, łączą się z przyprawowo owocowymi nutami drożdżowymi. Słodkość przełamaliśmy kwaśnością tłoczonego soku z malin. Klasyka koźlaka pszenicznego w nowej, owocowej aranżacji.

 

Styl
Weienbock to mocniejsza wersja piwa pszenicznego (Hefeweizen lub Dunkelweizen), zazwyczaj o zawartości alkoholu pomiędzy 6,5 – 9 %. Występuje w dwóch wersjach – jaśniejszej („helles”) oraz ciemniejszej („dunkel”, ale częściej bez przedrostka). Jest intensywniejsze w aromaty słodowe (szczególnie w ciemniejszej wersji) i drożdżowe – szczególnie w formie goździka i banana. Chętnie pity jest szczególnie w chłodniejszych miesiącach, ale szczególnie wersje z owocami polecane są również w cieplejsze wieczory. Styl ten warzony jest co najmniej od 1907 roku, powstał w Bawarii, doczekał się wielu modyfikacji, a jedną z nich jest dodatek owoców, który podkreśla kwasowość tego piwa oraz potęguję uczucie orzeźwiania przy jego degustacji.

Słody/ekstrakt:
Podstawę oczywiście stanowi słód pszeniczny – musi go być ponad 50% w ogólnym zasypie. WRCLW Raspberry Weizenbock, to przedstawiciel ciemniejszej wersji koźlaka pszenicznego, dlatego dodaliśmy ciemnego słodu karmelowego oraz słodu czekoladowego, dla głębokiej, bursztynowej barwy. Tradycyjne dla piw pszenicznych zacieranie dekokcyjne jeszcze bardziej wydobywa zbożowy aromat. 17% ekstraktu początkowego, plasuje go po nieco lżejszej stronie stylu – dzięki temu, pomimo intensywnego aromatu, pozostaje piwem lekkim w degustacji.

Chmiele:
Weizenbock, podobnie jak Hefeweizen czy Dunkelweizen, należy do najmniej chmielonych stylów. Oczywiście chmieli się go nieco intensywniej niż lekkie piwa pszeniczne, ale tylko aby nieco zbalansować wyraźną pełnię. Używamy wyłącznie tradycyjnych niemieckich chmieli – Magnum oraz Hersbrucker – odpowiednie dla stylu, ziołowo-trawiaste w profilu.
Dodatki

Dodajemy tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin. Niesamowicie aromatyczny, słodko-kwaśny. W ciemnym Weizenbocku wzbogaca smak o nuty kwaskowe i słodkie oraz nadaje aromatu malinowego, który bardzo dobrze łączy się ze słodową, chlebowo-zbożową podstawą tego stylu oraz drożdżowymi aromatami bananów i goździków.

 

  • Styl: Fruit Weizenbock
  • Parametry
    • Ekstrakt: 17,0 %
    • Alkohol: 6,3  %
    • IBU: 20
  • Składniki:
    • Słody: pszeniczny, jęczmienne: pilzneński, karmelowy 80-100 EBC, czekoladowy
    • Chmiel: Goryczkowy: Magnum (DE), Aromatyczny: Hersbrucker (DE)
    • Drożdże: Weihenstephan Weizen
    • Dodatki: tłoczony sok malinowy (7%)
  • Wygląd: zmętnione, ciemno-bursztynowe z czerwonym przebłyskiem
  • Aromaty: malin, chlebowy, goździka, banana, zbożowy, karmelu
  • Odczucie w ustach:
    • musujące,
    • słodkawe
    • orzeźwiające, kwaskowe, z fenolowym pikantnym finiszem
  • Temperatura serwowania: 9-12 ⁰C
  • Szkło: Weizen glass (wysoka szklanka do piw pszenicznych)
  • Foodpairing:

    Dania: marynowana w czerwonym winie sarnina, grillowana polędwiczka z dzika z chrzanem, panierowane boczniaki z bryndzą

    Sery: Weisslacker, bryndza, oscypek

    Desery: Strudel z jabłkami i lodami waniliowymi