Nasze nowe piwo marki WRCLW Helles Lagerbier, to kolejne podwyższenie poprzeczki w warzeniu piw w stylu lager.
Ten styl zdecydowanie wystawia umiejętności piwowarów na ciężką próbę, będąc wyrafinowanym przykładem południowo-niemieckiego piwowarstwa. Wyróżnia się przede wszystkim bazową słodowością, miękką chmielową goryczką i wysoką pijalnością. Prosta receptura nie pozostawia miejsca na pomyłki – użycie jedynie 2 odmian chmieli, czystego w profilu szczepu drożdży i słodu sprawia, że to umiejętności piwowarów i procesy zachodzące w warzelni są kluczem do sukcesu.
Wykorzystaliśmy w 100% niemiecki słód pilzneński, stosunkowo miękką wodę z miejskiego ujęcia, dwie szlachetne odmiany chmielu niemieckiego pochodzenia i drożdże z jednego z naszych ulubionych browarów w Bawarii. Następnie fermentowaliśmy piwo na zimno, leżakowaliśmy przez 4 tygodnie w temperaturze 0°C i naturalnie je nagazowaliśmy.
To doskonałe piwo sesyjne o słodowym aromacie białego chleba, nutach świeżo ściętej trawy i odrobinie skórki cytrynowej. Wszystkie z osobna wyczuwalne, ale też perfekcyjnie zbalansowane – zapraszamy na pierwszy łyk!
WRCLW Helles LagerbierHelles Lagerbier to klasyczne piwo dolnej fermentacji o wybitnie sesyjnym charakterem oraz aromacie bogatym w nuty białego chleba i świeżo ściętej trawy przełamane odrobiną skórki cytrynowej. Wszystkie z osobna wyczuwalne, ale i idealnie ze sobą współgrające – spróbujcie i dajcie się tej jesieni porwać magii piw w stylu lager!
|
Styl
Tradycyjna, ale jednocześnie świeża interpretacja klasycznego bawarskiego stylu piwa, która powstała w odpowiedzi monachijskich piwowarów na Pilsnera. Styl delikatny, sesyjny i dzięki temu bardzo przyjemny w odbiorze.
Słód:
100% niemiecki słód pilzneński.
Chmiele:
Użyliśmy szlachetnych odmian niemieckiego pochodzenia w składzie: Magnum, Hersbrucker i Tettnnager. Idealna mieszanka kontynentalnych klasyków!
- Styl: Helles
- Parametry:
- Ekstrakt: 12,0 %
- Alkohol: 4,9 %
- IBU: 21
- Składniki:
- Słód: jęczmienny: pilsneński
- Chmiel: Hallertauer Magnum, Hersbrucker i Tettnanger Tettnang
- Drożdże: typu Lager pochodzące z browaru w Bawarii.
- Wygląd: przejrzysty, złoty do słomkowego zwieńczony długotrwałą, puszystą, drobnopęcherzykowatą i białą pianą
- Aromaty: skórka z chleba, świeżo skoszona trawa, klasyczna niska zawartość siarki, szlachetne nuty kwiatowo-ziołowe pochodzące od niemieckich chmieli
- Odczucie w ustach:
- Rześkie, odświeżające i pełne. Umiarkowane nasycenie
- Temperatura serwowania: 8-10°C
- Szkło: Stein o obj. 1 l., Stu Mostów Willy Glass.
- Foodpairing: pieczona wieprzowina, kurczak i jesienne warzywa okopowe, maultaschen, grillowana kiełbasa.