Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Helles Lagerbier

WRCLW Helles Lagerbier

Nasze nowe piwo marki WRCLW Helles Lagerbier, to kolejne podwyższenie poprzeczki w warzeniu piw w stylu lager.

Ten styl zdecydowanie wystawia umiejętności piwowarów na ciężką próbę, będąc wyrafinowanym przykładem południowo-niemieckiego piwowarstwa. Wyróżnia się przede wszystkim bazową słodowością, miękką chmielową goryczką i wysoką pijalnością. Prosta receptura nie pozostawia miejsca na pomyłki – użycie jedynie 2 odmian chmieli, czystego w profilu szczepu drożdży i słodu sprawia, że to umiejętności piwowarów i procesy zachodzące w warzelni są kluczem do sukcesu.

Wykorzystaliśmy w 100% niemiecki słód pilzneński, stosunkowo miękką wodę z miejskiego ujęcia, dwie szlachetne odmiany chmielu niemieckiego pochodzenia i drożdże z jednego z naszych ulubionych browarów w Bawarii. Następnie fermentowaliśmy piwo na zimno, leżakowaliśmy przez 4 tygodnie w temperaturze 0°C i naturalnie je nagazowaliśmy.

To doskonałe piwo sesyjne o słodowym aromacie białego chleba, nutach świeżo ściętej trawy i odrobinie skórki cytrynowej. Wszystkie z osobna wyczuwalne, ale też perfekcyjnie zbalansowane – zapraszamy na pierwszy łyk!

 

WRCLW Helles Lagerbier

Helles Lagerbier to klasyczne piwo dolnej fermentacji o wybitnie sesyjnym charakterem oraz aromacie bogatym w nuty białego chleba i świeżo ściętej trawy przełamane odrobiną skórki cytrynowej. Wszystkie z osobna wyczuwalne, ale i idealnie ze sobą współgrające – spróbujcie i dajcie się tej jesieni porwać magii piw w stylu lager!

Styl

Tradycyjna, ale jednocześnie świeża interpretacja klasycznego bawarskiego stylu piwa, która powstała w odpowiedzi monachijskich piwowarów na Pilsnera. Styl delikatny, sesyjny i dzięki temu bardzo przyjemny w odbiorze.

Słód:

100% niemiecki słód pilzneński.

Chmiele:

Użyliśmy szlachetnych odmian niemieckiego pochodzenia w składzie: Magnum, Hersbrucker i Tettnnager. Idealna mieszanka kontynentalnych klasyków!

  • Styl: Helles 
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 12,0 %
    • Alkohol: 4,9 %
    • IBU: 21
  • Składniki:
    • Słód: jęczmienny: pilsneński
    • Chmiel: Hallertauer Magnum, Hersbrucker i Tettnanger Tettnang
    • Drożdże: typu Lager pochodzące z browaru w Bawarii.
  • Wygląd: przejrzysty, złoty do słomkowego zwieńczony długotrwałą, puszystą, drobnopęcherzykowatą i białą pianą
  • Aromaty: skórka z chleba, świeżo skoszona trawa, klasyczna niska zawartość siarki, szlachetne nuty kwiatowo-ziołowe pochodzące od niemieckich chmieli
  • Odczucie w ustach:
    • Rześkie, odświeżające i pełne. Umiarkowane nasycenie
  • Temperatura serwowania: 8-10°C
  • Szkło: Stein o obj. 1 l., Stu Mostów Willy Glass.
  • Foodpairing: pieczona wieprzowina, kurczak i jesienne warzywa okopowe, maultaschen, grillowana kiełbasa.