CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Hefeweizen

WRCLW Hefeweizen

Hefeweizen, czyli pszeniczne piwo drożdżowe, górnej fermentacji, bardzo tradycyjny styl bawarski. Warzony z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego, piwo orzeźwiające, wydające się pełne od drożdży budujących bukiet bananowo-goździkowy. W rzeczywistości jest wysoko odfermentowane, a lekka kwaskowość powoduje, że świetnie orzeźwia.

 

hefe_param

WRCLW HEFEWEIZEN

Hefeweizen, tradycyjny bawarski styl, drożdżowego
jasnego piwa pszenicznego górnej fermentacji. Dzięki specjalniewybranym szczepom drożdży wypełniony aromatami
kojarzącymi się z dojrzałymi bananami i gożdzikami. Dzięki lekkiej kwaskowatości jest niezwykle lekki i orzeźwiający. Najlepiej smakuje świeży.

 

 

 

Styl:

Hefeweizen, czyli pszeniczne piwo drożdżowe, górnej fermentacji, bardzo tradycyjny styl bawarski. Warzony z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego, piwo orzeźwiające, wydające się pełne od drożdży budujących bukiet bananowo-goździkowy. W rzeczywistości jest wysoko odfermentowane, a lekka kwaskowość powoduje, że świetnie orzeźwia.

Słody/ekstrakt:

Ekstrakt to dolny zakres stylu, dzięki czemu to jedno z naszych najbardziej orzeźwiających i lekkich piw. Tylko jasne słody – przede wszystkim pszeniczny i pilzneński stanowią o niebywałej pijalności tego piwa. Zacieranie dekokcyjne (czyli gotowanie części zacieru), jako tradycyjna metoda warzenia tego piwa nieco podkreśla zbożowy charakter tego stylu.

Chmiele:

W tego typu piwach chmiel stanowi drugorzędną rolę. Ma jedynie dopełniać bukietu smakowego. Dlatego wykorzystuje się chmiel szlachetny, niskogoryczkowy, tak, aby komponował się z łagodnym charakterem tego stylu, taki jak użyty przez nas Hersbrucker.

Serwowanie: Równomierne zmętnienie uwydatnia wysoka szklanka z przewężeniem w środkowo-dolnej części, często nazywanej po prostu szklanką „weizenową”. Jeśli ktoś lubi piwa pszeniczne z mniejszą ilością drożdży to należy delikatnie nalewać takie piwo, pozostawiając osad drożdżowy na dnie. Dla koneserów klasycznego weizena polecamy zamieszać końcówką piwa tak, aby resztę wlać z pełnym osadem drożdżowym. Zwiększy to nieco pełnie tego piwa. Piwo powinno być mocniej schłodzone

Food pairing: Lekkość tego piwa wymaga lekkich potraw, jak sałatki, owoce morza czy sushi. Sery powinny być delikatne, a więc kremowy cheddar lub gouda, lub mniej wyraziste sery z przyrostem pleśni (brie, camembert). Z deserów lekkie owocowe tarty powinny dopełniać estrowy charakter tego pwia.

 

  • Styl: Hefewaizen (Weissbier)
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 11,0%
    • Alkohol: 4,5 %
    • IBU: 13
  • Składniki:
    • Słody: pszeniczny, pilzneński
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE) Aromatyczny: Tettnanger (DE), Hersbrucker (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji
    • Wygląd: jasny, mocno zmętniony
    • Aromaty: Dojrzałych bananów, goździków, lekko brzoskwiniowe
  • Smak
    • 1 – musujący, owocowy
    • 2 – wyraźne nuty bananowe
    • 3 – lekko kwaskowy, orzeźwiający
    • Temperatura serwowania: 4-7 ⁰C
    • Szkło: Wysoka smukła szklanka
    • Foodpairing: Dania:Dania: lżejsze potrawy: sałatki, owoce morza, sushi,
      Sery: Cheddar, Brie;
      Desery: lekkie owocowe tarty

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation