Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Hefeweizen

WRCLW Hefeweizen

Hefeweizen, czyli pszeniczne piwo drożdżowe, górnej fermentacji, bardzo tradycyjny styl bawarski. Warzony z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego, piwo orzeźwiające, wydające się pełne od drożdży budujących bukiet bananowo-goździkowy. W rzeczywistości jest wysoko odfermentowane, a lekka kwaskowość powoduje, że świetnie orzeźwia.

 

hefe_param

WRCLW HEFEWEIZEN

Hefeweizen, tradycyjny bawarski styl, drożdżowego
jasnego piwa pszenicznego górnej fermentacji. Dzięki specjalniewybranym szczepom drożdży wypełniony aromatami
kojarzącymi się z dojrzałymi bananami i gożdzikami. Dzięki lekkiej kwaskowatości jest niezwykle lekki i orzeźwiający. Najlepiej smakuje świeży.

 

 

 

Styl:

Hefeweizen, czyli pszeniczne piwo drożdżowe, górnej fermentacji, bardzo tradycyjny styl bawarski. Warzony z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego, piwo orzeźwiające, wydające się pełne od drożdży budujących bukiet bananowo-goździkowy. W rzeczywistości jest wysoko odfermentowane, a lekka kwaskowość powoduje, że świetnie orzeźwia.

Słody/ekstrakt:

Ekstrakt to dolny zakres stylu, dzięki czemu to jedno z naszych najbardziej orzeźwiających i lekkich piw. Tylko jasne słody – przede wszystkim pszeniczny i pilzneński stanowią o niebywałej pijalności tego piwa. Zacieranie dekokcyjne (czyli gotowanie części zacieru), jako tradycyjna metoda warzenia tego piwa nieco podkreśla zbożowy charakter tego stylu.

Chmiele:

W tego typu piwach chmiel stanowi drugorzędną rolę. Ma jedynie dopełniać bukietu smakowego. Dlatego wykorzystuje się chmiel szlachetny, niskogoryczkowy, tak, aby komponował się z łagodnym charakterem tego stylu, taki jak użyty przez nas Hersbrucker.

Serwowanie: Równomierne zmętnienie uwydatnia wysoka szklanka z przewężeniem w środkowo-dolnej części, często nazywanej po prostu szklanką „weizenową”. Jeśli ktoś lubi piwa pszeniczne z mniejszą ilością drożdży to należy delikatnie nalewać takie piwo, pozostawiając osad drożdżowy na dnie. Dla koneserów klasycznego weizena polecamy zamieszać końcówką piwa tak, aby resztę wlać z pełnym osadem drożdżowym. Zwiększy to nieco pełnie tego piwa. Piwo powinno być mocniej schłodzone

Food pairing: Lekkość tego piwa wymaga lekkich potraw, jak sałatki, owoce morza czy sushi. Sery powinny być delikatne, a więc kremowy cheddar lub gouda, lub mniej wyraziste sery z przyrostem pleśni (brie, camembert). Z deserów lekkie owocowe tarty powinny dopełniać estrowy charakter tego pwia.

 

  • Styl: Hefewaizen (Weissbier)
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 11,0%
    • Alkohol: 4,5 %
    • IBU: 13
  • Składniki:
    • Słody: pszeniczny, pilzneński
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE) Aromatyczny: Tettnanger (DE), Hersbrucker (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji
    • Wygląd: jasny, mocno zmętniony
    • Aromaty: Dojrzałych bananów, goździków, lekko brzoskwiniowe
  • Smak
    • 1 – musujący, owocowy
    • 2 – wyraźne nuty bananowe
    • 3 – lekko kwaskowy, orzeźwiający
    • Temperatura serwowania: 4-7 ⁰C
    • Szkło: Wysoka smukła szklanka
    • Foodpairing: Dania:Dania: lżejsze potrawy: sałatki, owoce morza, sushi,
      Sery: Cheddar, Brie;
      Desery: lekkie owocowe tarty