Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Coffee and Cascara Imperial Stout

WRCLW Coffee and Cascara Imperial Stout NITRO

Wariacja na temat najmocniejszego i najgęstszego piwa Browaru Stu Mostów. Czarne, nieprzejrzyste, warzone z największą ilością ciemnych i palonych słodów połączone z dużą ilością cascary oraz świeżo palonej i mielonej kawy przygotowanej przez ETNO CAFE. Wypełnione po brzegi aromatami świeżo zaparzonego espresso, aromatami czekoladowymi i karmelowymi. Z czasem zyskuje nuty ciemnych suszonych owoców i pumpernikla. Niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne.

 

 

WRCLW Coffee and Cascara Imperial Stout NITRO

Niebywałe połączenie ciemnego piwa z cascarą i kawą prosto ze stolicy Dolnego Śląska. Stworzone dzięki doświadczenia piwowarów Browaru Stu Mostów oraz specjalistów kawowych ETNO CAFE.

 

 

Styl

Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Imperial Stout (Russian Imperial Stout). Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek, dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co dopiero po latach, w XX wieku, może trochę w celach marketingowych, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem. Przymiotnik „Imperialny” odnosi się do nadzwyczajnego ekstraktu i mocy piwa – co prawda zakres jest dość szeroki, ale to właśnie te wysoce ekstraktywne, ekstremalne wersje tego stylu przyprawiają o szybsze bicie serca każdego miłośnika piwa. Bo nie jest to piwo codzienne, a każda warka takiego „mocarza”  w browarze to wielkie wydarzenie. Wersje leżakowane z kawą i cascarą to nie lada gratka. Połącznie kawy i cascary w piwie daje dużo większą złożonośc i komplekowość aromatów owocowych.

Słody/ekstrakt:

Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest nie lada wyzwaniem w każdym browarze. Przy takiej gęstości brzeczki nastawnej (30% ekstraktu!) bardzo spada wydajność procesu. Sprzęt i umiejętności piwowara są wystawione na najcięższą próbę. Wszystko tutaj jest ekstremalne – całkowita ilość słodów oraz ilość słodów ciemniejszych i karmelowych wraz z tymi palonymi i barwiącymi. To właśnie ich ogromna ilość oraz dodatek kawy zapewniają szalenie intensywny aromaty espresso, karmelu i świeżo prażonego ziarna kakaowca. Już sama brzeczka smakuje jak słodkie brownie – oblane kilkukrotnie czekoladą. Coś niesamowitego.

Chmiele:

Używamy chmieli tradycyjnych, kontynentalnych – Magnum do nadania odpowiedniej  łagodnej goryczki. Natomiast Imperial Stout ma przesunięty balans w stronę słodową – dlatego chmielenie jest nieco mniej intensywne.

Cascara:

Skórka owoców kawowca, która bardzo długo była odpadem poprodukcyjnym przy produkcji kawy. Niesłusznie niedoceniano jej. Już wiele lat temu napar ze skórek przygotowywali farmerzy z Jemenu i Etiopii. Aktualnie trendy w żywieniu dążą do generowania jak najmniejszej ilości odpadów w przemyśle żywnościowym, tzw. „zero waste”. Okazało się że cascara  nadaje się do zaparzenia w formie herbaty jak i cold brew. Korzystając z dostępności cascary, którą nadal niełatwo zdobyć, stworzyliśmy Coffee and Cascara Imperial Stout NITRO. Wykorzystaliśmy technologię browarną w postaci HopGuna do wyekstrahowania z kawy i cascary najlepszych składników metodą na zimno. Podczas testów zauważyliśmy, że cascara potrzebuje innego czasu kontaktu z piwem niż sama kawa. Udało nam się idealnie zbalansować smak i zapach obu skladników poprzez dobór odpowiedniego czasu ekstrakcji obu składników.

Kawa:

Na tydzień przed rozlewem do gotowego piwa trafiła wyśmienita kawa od wrocławskiej palarni ETNO CAFE. Kawa nietuzinkowa, bo prosto z Brazylii, zbierana na wysokości 1150-1350m n.p.m. Tym razem oprócz kawy postanowiliśmy wykorzystać również cascarę, czyli okrywę owocowo nasienną kawy. Nadaje ona przyjemnych aromatów czerwonych owoców tytoniu i marcepanu. Dzięki połączeniu doświadczenia piwowarów Browaru Stu Mostów oraz specjalistów kawowych Etno Cafe, wybraliśmy, spośród wielu kombinacji,  najlepiej pasujące do piwa proporcje obu składników. WRCLW Coffee and Cascara Imperial Stout NITRO. To mix składający się w 40% z brazylijskiej intensywnej kawy Yellow Bourbon, o aromacie m.in. migdałów i masła orzechowego, oraz w 60%z cascary, czyli okrywy owocowo-nasiennej kawy, o nutach czerwonej  porzeczki, migdałów i tytoniu. Łącznie użyliśmy 8 kg grubo zmielonej kawy (jak do Cold Brew), 10 kg cascary i wyekstrahowaliśmy cenne składniki przy użyciu HopGuna, dla zachowania maksimum świeżości i smaku. Niebywałe połączenie ciemnego piwa z cascarą i kawą prosto ze stolicy Dolnego Śląska- WRCLW.

  • Styl: Imperial Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 30,0 %
    • Alkohol: 11,0  %
    • IBU: 62
  • Składniki:
    • Słodypilzneński, monachijski II, pszeniczny czekoladowy, karmelowy 150 EBC, jęczmień palony, barwiący
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE)
    • Drożdże: Danstar Nottingham
    • Kawa, cascara:  Etno Yellow Bourbon 0,6% , cascara Etno (0,8%)
  • Wygląd: Nieprzejrzyście czarny, z ciemną, brązową drobnopęcherzykową pianą
  • Aromaty: kawa, espresso, praliny kawowe, czekolada deserowa, tytoń, likier kawowy, orzech laskowy, wafle z czekoladą, suszona śliwka, wiśnia, żurawina, dojrzałe jabłko
  • Odczucie w ustach:
    • Gęste, oleiste, nisko wysycone
    • Świeżo mielonej kawy, deserowej czekolady, czerwonych dojrzałych owoców
    • Rozgrzewające w przełyku, lekka paloność i słodycz, taniniczność
  • Temperatura serwowania: 12-17 ⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter

Foodpairing: bardzo intensywne i mocne piwo polecane tylko z deserami: tiramisu z sosem kawowym i owocami leśnymi, belgijskie praliny z gorzką czekoladą i kawą, śliwki w gorzkiej czekoladzie. Sam w sobie stanowi niezły deser.