CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Cherry Eisbock

Pierwsze w Browarze Stu Mostów piwo wymrażane. Ten bursztynowy lager, bogaty w nuty karmelowe, tostowe, suszonych owoców, wzbogacony został polskim 100% sokiem tłoczonym z wiśni. Wszystkie te aromaty zostały zintensyfikowane poprzez wymrażanie wody i oddzielenie jej kryształków od zatężonego piwa. Dzięki temu procesowi osiągnęliśmy efekt niedostępny przy klasycznej metodzie warzenia mocnych piw. Tradycyjny bock w zupełnie nowej aranżacji.

 

WRCLW Cherry Eisbock

Ten bursztynowy lager, bogaty w nuty karmelowe, tostowe, suszonych owoców, wzbogacony został polskim 100% sokiem tłoczonym z wiśni.

 

Styl

Sam Bock pochodzi z północnoniemieckiego miasta Einbeck, które było ważnym ośrodkiem browarniczym i eksporterem XIV i XVII wieku. Od siedemnastym stulecia kojarzony przede wsytkim z Monachium. Nazwa „bock” pochodzi od wymowy „Einbeck” w dialekcie bawarskim i rozpowszechniła się dopiero po przeniesieniu produkcji piwa do Monachium. Ale „Bock” po niemiecku to również „Kozioł” i to stąd bierze się polska nazwa stylu – koźlak. W innym niemieckim mieście – Kulmbach, postała nieco później tradycyjna specjalność – otrzymywana z doppelbocka (podwójnego koźlaka) nietypowa wersja tego piwa, która powstaje poprzez wymrażanie i usuwanie lodu w celu skondensowania smaku i zwiększenia zawartości alkoholu.

Słody/ekstrakt

Zasyp jest klasyczny dla Koźlaka (Bocka) – podstawę stanowi słód monachijki, który nadaje pełni i słodkości. Słody karmelowe podbijają słodycz i wprowadzają dużą ilość melanoidyn, które przypominają w zapachu skarmelizowaną skórkę chleba. Mają też wpływ na piękną rubinową barwę tego piwa.

Chmiele

Używamy tylko jednego rodzaju tradycyjnego chmielu kontynentalnego – niemieckiego Magnum do nadania odpowiedniej goryczki, kontrującej słodycz zatężonego Bocka, wpływając na jego głęboki charakter.

Dodatki/przyprawy:

Przed wymrożeniem dodaliśmy wyśmienitego, tłoczonego soku NFC (Not From Concentrate – nie z koncentratu) z kwaśnych, aromatycznych polskich wiśni. Dzięki temu, w procesie wymrażania zatężyliśmy nie tylko piwo, ale też sok!

Proces wymrażania piwa:

Wymrażanie piwa to bardzo ciekawy proces. Etanol zamarza w dużo niższej temperaturze niż woda (dokładnie przy -114°C). Możliwe jest więc wymrożenie wody oraz oddzielenie tworzących się kryształków od zatężonego piwa. Proces ten powoduje skondensowanie smaku i aromatu oraz zawartości alkoholu. Co ciekawe, piwo zamarza w tym niższej temperaturze im więcej ma alkoholu, ale jednocześnie w wyższej w stosunku do pozostałego ekstraktu. Większość piw zatem zamarza przy temperaturze od -2 do -4 °C. Proces ten jest niestety mało wydajny i generuje dużo strat – ale efekty są odmienne od tradycyjnej metody produkcji piw mocnych. W ten sposób też można wyprodukować naprawdę mocne piwa – najmocniejsze piwo na świecie, uzyskane wielokrotnym wymrażaniem miało 67,5% alkoholu objętościowo!

 

  • Styl: Fruit Eissbock
  • Parametry
    • Ekstrakt: 26,4 % obj. (przed wymrożeniem 22,0% obj.)
    • Alkohol: 10,8 % (przed wymrożeniem 9,0% obj.)
    • IBU: 48 (przed wymrożeniem 40)
  • Składniki:
    • Słody: monachijski, pilzneński, karmelowy 100-130 EBC,
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE)
    • Drożdże: dolnej fermentacji W34/70
    • Dodatki: tłoczony sok wiśniowy (8%)
  • Wygląd: Głęboki rubin, klarowne, z niską, różową pianą.
  • Aromaty: słodowy – przypieczonej skórki chleba, karmelu oraz frużeliny wiśniowej. Czysty.
  • Odczucie w ustach:
    • Likierowe
    • Pełne, kwaskowe
    • Rozgrzewające, finisz cierpkich wiśni
  • Temperatura serwowania: 12-17 ⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem piwno-musztardowo-miodowym, bigos
    z wędzoną śliwą i tofu,

    Sery: oscypek, Stilton z orzechami włoskimi,

    Desery: ciasto imbirowe z sosem maślanym i glazurą kawową

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation