CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double B.A. 2017

Barley Wine – mocne piwo górnej fermentacji, o wyjątkowym charakterze słodowym. Mocne i ekstraktywne piwo – niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne. Most pomiędzy światem piwa, wina oraz bourbonu! Barley Wine należy do najmocniejszych rodzajów piwa, znany jest z bogactwa aromatów słodowych – karmelowych, biszkoptowych i miodowych. Świat amerykańskiej whisky i wina reprezentowany jest przez długie, podwójne leżakowanie w beczkach po Porto i Bourbonie. To właśnie starzenie piwa w beczkach niesamowicie wzbogaca aromat o nuty wanilii, kokosa i czerwonego, mocnego wina. Smak dębiny, porto i whisky sprawia, że jest to wyjątkowo szlachetne i wielowymiarowe piwo.

 

WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double B.A. 2017

Most pomiędzy światem piwa, wina oraz bourbonu. Barley Wine należy do najmocniejszych rodzajów piwa, znany jest z bogactwa aromatów słodowych – karmelowych, biszkoptowych i miodowych. Świat amerykańskiej whisky i wina reprezentowany jest przez długie, podwójne leżakowanie w beczkach po Porto i Bourbonie. To właśnie starzenie piwa w beczkach niesamowicie wzbogaca aromat o nuty wanilii, kokosa i czerwonego, mocnego wina. Smak dębiny, porto i whisky sprawia, że jest to wyjątkowo szlachetne i wielowymiarowe piwo.

 

Kolejny (po WRCLW Rye RIS) mocarny styl w naszej ofercie. Tym razem to Barley Wine – mocne piwo górnej fermentacji, o wyjątkowym charakterze słodowym. Jak zwykle, w naszym wydaniu – nietuzinkowy, bo z dodatkiem melasy trzcinowej. Jest to też najekstraktywniejsze piwo jakie do tej pory uwarzyliśmy – niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne. Jest to nasze pierwsze piwo które leżakowaliśmy w specjalnie wyselekcjonowanych przez organizatorów Rum Love Festiwal beczkach po jamajskim rumie – który idealnie współgra z profilem piwa. Piwo to uświetni pierwszy festiwal rumowy w Polsce, który odbędzie się już 24-25 czerwca we Wrocławiu.

Styl

Styl Barley Wine wywodzi się z Anglii – pierwsze komercyjne piwo w tym stylu uwarzone zostało w drugiej połowie XIX wieku, chociaż niektórzy szukają początków wina jęczmiennego już w starożytnej Grecji. Tak czy inaczej, dziś jest to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, przekraczającej często 10 %, więc mocą zrównuje się z winem. Charakterystyczny jest aromat – zawsze bardzo bogaty, słodowy, kojarzący się z melasą, opiekanym pieczywem, miodem, migdałami, toffi oraz suszonymi, czerwonymi owocami. W połączeniu z wysoką słodkością i wysoką zawartością alkoholu często można odczuć wrażenie spożywania amaretto bądź winiaka. Alkohol pełni również rolę nośnika aromatów, przez co podczas degustacji należy też zwrócić uwagę na tzw. profil wyczuwany retronosowo. Leżakowanie w dębowych beczkach po Bourobnie i Porto szlachetnie utlenia piwo oraz nadaje charakteru tych trunków jak i samej beczki.

Słody/ekstrakt:

To właśnie wysoki ekstrakt jest znakiem rozpoznawczym tego stylu. Jak nazwa wskazuje – używane są tylko słody jęczmienne, których pokaźną ilość stanowią słody karmelowe – nadające właśnie nut toffi, przypieczonego karmelu oraz melasy. Wraz z długim terminem przydatności to piwo ewoluuje, z czasem staje się nieco bardziej „eleganckie” – zyskuje aromatów tzw. szlachetnego utlenienia, coraz bardziej przypominając wino porto.

Chmiele:

Pomimo wysokiej słodyczy chmielu używa się dość sporo, ale raczej tych o niskich właściwościach goryczkowych – aby zachować słodowy profil piwa. My użyliśmy przede wszystkim chmielu – o brytyjskim rodowodzie, ale uprawianym na Słowenii. Pasuje idealnie – nadaje nut ziemistych oraz tytoniowych.

 

Podwójne leżakowanie w beczkach po Bourbonie i Porto:

Starzenie piwa to niesamowity proces, gdzie piwo po pierwsze szlachetnie się utlenia – smak i aromat harmonizują się, pojawiają się nuty porto, sherry i suszonych owoców (śliwki, rodzynek, wiśni). Nuty alkoholowe nieco łagodnieją, a z samego drewna zostają wypłukane:

  • taniny – określane jako smak drewna, które wprowadzają charakterystyczną cierpkość kontrującą słodycz piwa.
  • karmele i tzw. związki reakcji Maillarda, które powstają w procesie opalania beczki (to one wpływają na charakterystyczny kolor Bourbonu)
  • Ligniny, po kilku przemianach, przekształcają się do waniliny – co nadaje charakterystycznych nut waniliowych, szczególnie z dębu amerykańskiego powstaje jeszcze cała grupa fenoli, które odpowiedzialne są za aromaty przyprawowe – goździkowe, cynamonowe, kokosowe a nawet palone.

Wreszcie w beczce dochodzi do zatężenia piwa – beczka nie jest idealnie szczelnym opakowaniem – a wyparowuje z niech szybciej woda niż pozostałe składniki. Efektem jest zatężenie – a straty w tym procesie nazywane są „angel’s share” – „dawką dla aniołów”.

Oczywiście piwo przejmuje również charakter alkoholu, który w tej beczce wcześniej się znajdował. Tawny Porto nadaje piwu lekkiej winnej kwaskowatości, głębokiego aromatu czerwonych owoców – jeżyn, wiśni i malin, przypraw – takich jak cynamon i goździk. Beczki po Bourbonie wprowadzają intensywne waniliowe aromaty, wzbogacane kokosem i przyprawami korzennymi.

Wszystkie te aspekty powodują, że jest to bardzo złożone, wielowymiarowe piwo, w którym można znaleźć cały szereg różnych cech – szczególnie degustując je w różnych temperaturach. Dlatego polecamy je serwować w nieco niższej temperaturze, około 10°C i w czasie degustacji ogrzewać je w dłoni aż do uzyskania ok 18°C.

 

  • Styl: English Barley Wine Double Barrel Aged
  • Parametry
    • Ekstrakt: 24,7%
    • Alkohol: 9,0% obj.
    • IBU: 50
  • Składniki:
    • słody: słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy 110-130 EBC, karmelowy 300 EBC,
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Columbus (US)
      • Aromatyczny: Styrian Goldings (SL)
    • Drożdże: Danstar Notthingham
    • Dodatki:  leżakowanie w dębowych beczkach po Bourbonie i Porto
  • Wygląd: ciemnobursztynowe
  • Aromaty: drewna (dębiny), wanilii, rumu, kokosa, rodzynek, melasy, karmelizowanego cukru, karmelu, migdałów (amaretto), melasy, rodzynek, opiekanego chleba, świeżych owoców tropikalnych, suszonych daktyli i jabłek, porto i madery
  • Odczucie w ustach:
    • słodki
    • melasowy, szuszone owoce, drewniany
    • posmak bourbonu z wyraźną kwasowością Porto, finisz z wytrawną dębiną
  • Temperatura serwowania: 14-16⁰C
  • Szkło: Sniffter, Sensoric
  • Foodpairing:-
    • Dania: steki z sezonowanej wołowiny w glazurze miodowo-teryaki
    • Sery: Blue Stilton z orzechami włoskimi
    • Desery: sernik z orzechami włoskimi, jeżynami i polewą kajmakową

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation