Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WILD No. 8 Bière de Table

WILD No. 8 Bière de Table | Little Earth Project Collab |

Poznajcie ósme piwo z serii WILD – Bière de Table uwarzone we współpracy z Browarem Little Earth Project!
Uwarzyliśmy je podczas festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 r. Przefermentowane zostało naszym własnym mixem dzikich drożdży i domowym szczepem od Little Earth, zebranym ze skórek jabłek na ich farmie w Sudbury w Wielkiej Brytanii.

 

WILD No. 8 Bière de Table

Z dumą prezentujemy nasze ósme piwo marki WILD – Bière de Table, uwarzone we współpracy z Little Earth Project w listopadzie 2019 r. Przefermentowane z naszym własnym mixem dzikich drożdży i szczepu dostarczonego przez Little Earth, zebranego ze skórek jabłek w ich gospodarstwie w Sudbury w Wielkiej Brytanii. Zapraszamy na pierwszy łyk!

 


Słody/ekstrakt:

Zasyp jest bazą dla piw długo leżakowanych, płótnem na którym mają namalować swoją obecność mikroorganizmy. Dlatego zastosowaliśmy prosty mix klasycznych słodów jęczmiennych, żytnich i pszenicznego oraz wzbogaciliśmy bazę dodatkiem płatków owsianych.

Chmiele:

Wykorzystaliśmy nasz ulubiony, kontynentalny chmiel Tettnanger ze względu na odpowiednią gorycz i kwiatowo-ziołowy aromat oraz odrobinę odmiany Mosaic w trakcie wirowania osadów gorących.

Fermentacja

Pierwsza fermentacja: w stali z użyciem belgijskiego szczepu.

Druga w czystych beczkach dębowych z miksem naszych własnych drożdży Brettanomyces i dzikim szczepem dostarczonym przez przyjaciół z Little Earth Project.

Na koniec zblendowaliśmy piwo z 10% objętościowymi naszego kwaśnego, dojrzewającego w beczkach Saison fermentacji mieszanej.

Zmiany w czasie:

Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje, które biorą udział w ich produkcji, fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.

Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.

Piwo to zalecamy pić świeże, ale przechowywane w odpowiednich warunkach (w chłodnym i ciemnym miejscu) może być spożywane w różnych odstępach czasowych – rozwija się i zmienia się z czasem, tak więc za każdym razem spodziewajcie się odmiennych wrażeń smakowych!

Sposób serwowania:

Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:

1. Podawaj dobrze schłodzone.
Podobnie jak wina musujące i szampan, nasze piwa marki WILD smakują najlepiej, gdy odpowiednio schłodzi się je przed otwarciem – zalecamy przechowywanie ich w pionowej pozycji i temperaturze od 4 do 6`C przez około 24 godziny przed otwarciem!
2. Zachowaj ostrożność
Ciśnienie we wnętrzu butelki wywołane refermentacją jest zdecydowanie wyższe niż w piwach nie poddawanych temu procesowi i może być porównywalne do szampańskiego – zachowaj więc ostrożność podczas otwierania.
3. Trzymaj i nalewaj pod kątem
Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię cieczy znajdującej się w szyjce butelki, dzięki czemu ciśnienie uwalnia się swobodniej minimalizując pienienie. Przelewanie do szkła również powinno odbywać się „pod kątem”, aby ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla i zapobiec nadmiernemu spienieniu. Piwo należy przelewać bez naturalnego osadu drożdżowego, zbierającego się na dnie butelki.
  • Styl: Table Beer
  • Parametry
    • Ekstrakt: 10,0 %
    • Alkohol: 4,5  %
    • IBU: 30
  • Składniki: woda, słód, płatki, chmiel, drożdże
  • Słody: jęczmienny: Pilsneński; słód żytni i pszenny; płatki owsiane
  • Chmiele: Tettnanger, Mosaic
  • Drożdże:
    • Domowy szczep belgijski i mix drożdży Brettanomyces połączony z drożdżami z gospodarstwa Little Earth Project w Sandbury
  • Wygląd: słomkowa, żółta barwa, zamglone z trwałą, białą pianą
  • Aromaty: intensywnie kwiatowe i ziołowe z nutami czarnego bzu oraz dojrzałej marakui
  • Odczucie w ustach:
    • Wysycenie średnie do wysokiego, pijalne i kompleksowe
  • Temperatura serwowania: 5-7⁰C
  • Szkło: Tulip, Snifter, Stange lub Flute (wybierz które lubisz najbardziej, Tulip i Snifter będą intensyfikowały doznania aromatyczne, podczas gdy Stange lub Flute – nieco je redukowały)
  • Foodpairing:
    • Dania: lekka sałatka z chrupiącym kurczakiem w panierce ziołowej i winegretem z melisy
    • sery: ser koryciński z czarnuszką, miękkie sery kozie
    • deser: rustykalne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką, lody tajskie