Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WILD No. 6

WILD No. 6 Biere De Soif refermented with Apricots

Przedstawiamy szóste piwo z serii WILD – Bière de soif refermented with Apricots.
Wild to zupełnie nowa marka zawierająca niezwykłe piwa fermentacji mieszanej. Seria „Bière de soif” to hybrydy tworzące most pomiędzy światem wina, cydru i piwa. Produkt końcowy jest mieszanką naszej leżakowanej w drewnianych beczkach bazy Bière de soif z ogromną ilością lokalnych moreli. Butelka piwa kondycjonowanego i niepasteryzowanego. Warzone w styczniu 2019 r.

 

WILD No. 6 Bière de soif refermented with Apricot

Z dumą prezentujemy nasze szóste piwo marki WILD będące aromatyczną mieszanką leżakowanej w drewnianych beczkach bazy Bière de soif z ogromną ilością lokalnych moreli. Piwo wyróżnia się głęboką, pomarańczową barwą, wysokim wysyceniem oraz bogatym profilem smakowo-zapachowym.

 


Słody/ekstrakt:

Zasyp jest bazą dla piw długo leżakowanych, płótnem na którym mają namalować swoją obecność mikroorganizmy. Dlatego składa się z jasnych, klasycznych słodów: pilzneńskiego i pszenicznego.

Chmiele:

Chmielenie jest homeopatyczne, konieczne z punktu widzenia technologii, gdyż możemy dzięki niemu sklarować brzeczkę. Goryczka jest więc śladowa i w zasadzie niewyczuwalna. Chmiel jest wrogiem wielu drobnoustrojów nie będących drożdżami, przeszkadzałby przy nieskrępowanej fermentacji. Piwa tego typu są najmniej chmielonymi piwami na świecie. W tym przypadku zastosowaliśmy jedną z naszych ulubionych odmian chmieli o niemieckim rodowodzie – Tettnanger.

Fermentacja

Prawdziwa magia odbywa się podczas fermentacji. Za każdym razem jest ona unikatowa.

Bière de soif fermentowany był etapami:

Pierwsza fermentacja: w tanku leżakowym z udziałem brytyjskiego szczepu drożdży Saccharomyces cerevisiae o niskiej atenuacji.

Druga fermentacja: w drewnianych beczkach z wykorzystaniem mieszanki dzikich drożdży Brettanomyces oraz bakterii kwasu mlekowego.

Refermentacja z owocami: na koniec do piwa dodaliśmy świeże morele z lokalnej uprawy, z którymi refermentowało przez okres 4 tygodni przy udziale drobnoustrojów naturalnie występujących na owocach.

Owoce:

W naszej serii Bière de soif pracujemy tylko z najlepszej jakości lokalnymi surowcami. Piwa te stanowią swoisty ukłon dla lokalności i rzemieślniczych metod wytwarzania.

Zmiany w czasie:

Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje które biorą udział w ich produkcji fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.

Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo.

Zalecamy przechowywanie w odpowiednich warunkach (miejscach chłodnych i bez dostępu do światła). Piwo to wraz z upływającym czasem zmienia się i rozwija – na każdym etapie będzie więc różniło się smakiem i aromatem. Są przydatne do spożycia w przeciągu 5 lat od daty rozlewu, aczkolwiek zalecamy degustować je na świeżo, po uprzednim schłodzeniu.

Przeźroczyste butelki:

Biere de soif rozlaliśmy do przeźroczystych butelek „Champenoise” z grubego szkła o pojemności 375 ml, które wykorzystywane są przy produkcji szampana. Wybór ten nie był przypadkowy – butelki tego typu najlepiej pasują do stylu Bierre De Soif, podkreślając ich szampański charakter!
W normalnych warunkach, piwa nie powinny być przechowywane w opakowaniach z przeźroczystego czy zielonego szkła – przepuszczają one zbyt dużo światła UV, które szkodzi związkom chmielowym. To piwo jest jednak chmielone w minimalnym stopniu, a dodatek owoców naturalnie ochrania je przed skutkami działania światła UV.

Cieszyć możemy się dzięki temu pięknym, widocznym już z daleka kolorem oraz naturalnym efektem opalizującym tworzonym między innymi przez bakterie i drożdże, które wykorzystane zostały przy fermentacji.

Sposób serwowania:

Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:
1. Podawaj dobrze schłodzone.
Podobnie jak wina musujące i szampan, nasze piwa z serii Biere de soif smakują najlepiej, gdy odpowiednio schłodzi się je przed otwarciem – zalecamy przechowywanie ich w pionowej pozycji i temperaturze od 4 do 6`C przez około 24 godziny przed otwarciem!
2. Zachowaj ostrożność
Ciśnienie we wnętrzu butelki wywołane refermantacją jest zdecydowanie wyższe niż w piwach nie poddawanych temu procesowi i może być porównywalne do szampańskiego – zachowaj więc ostrożność podczas otwierania.
3. Trzymaj i nalewaj pod kątem
Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię cieczy znajdującej się w szyjce butelki, dzięki czemu ciśnienie uwalnia się swobodniej minimalizując pienienie. Przelewanie do szkła również powinno odbywać się „pod kątem”, aby ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla i zapobiec nadmiernemu spienieniu. Piwo należy przelewać bez naturalnego osadu drożdżowego, zbierającego się na dnie butelki.
  • Styl: Bière de soif refermented with Apricots
  • Parametry
    • Ekstrakt: 15,0 %
    • Alkohol: 8,5  %
    • IBU: 5
  • Składniki:
  • Słody: słód jęczmienny: pilzneński; pszeniczny
  • Chmiel: aromatyczny: Tettnanger (DE)
  • Drożdże:
    • Pierwsza fermentacja: saccharomyces cerevisiae (british strain);
    • Fermentacja w beczce: brettanomyces + lactobacillus house strains;
    • Refermentacja z morelami: drobnoustroje naturalnie występujące na owocach; brettanomyces + lactobacillus house strains
  • Dodatki: świeże morele z lokalnej uprawy
  • Wygląd: jasnopomarańczowy kolor, mętne z gęstą białą pianą
  • Aromaty: Świeży, dobry balans między słodyczą moreli a szeroko pojętym „funky” piwnej baz, ziołowy.
  • Odczucie w ustach:
    • Ciało średnie do pełnego, ale przy tym wytrawne. Wysokie nagazowanie.
  • Temperatura serwowania: 5-7⁰C
  • Szkło: tulip, snifter, stange lub flute (wybierz które lubisz najbardziej, Tulip i Snifter będą intensyfikowały doznania aromatyczne, podczas gdy stange lub flute – nieco je redukowały)
  • Foodpairing:
    • Dania: stek z polędwicy z jelenia z sosem morelowym; grillowany ser halloumi z salsą z brzoskwiń i kolendrą
    • sery: ser manchego, długo dojrzewająca gouda
    • deser: panna cotta waniliowa, rustykalne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką