Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WILD 11

Poznajcie 11 piwo stworzone w naszym małym i pięknym Barrel Room`ie – Bière de Garde fermentowane ekspresyjnym francusko-belgijskim szczepem drożdży w połączeniu z naszą domową mieszanką Brettanomyces. O zdecydowanie bardziej złożonej bazie słodowej niż poprzednie piwa marki WILD złożonym ze słodu pilzneńskiego, żytniego, pszenicy i 4 specjalnych słodów karmelowych.
Połączyliśmy ją z naszymi ulubionymi niemieckimi odmianami chmielu: Tettnanger Tettnang i Hersbrücker oraz fermentowaliśmy najpierw w zbiornikach stalowych, a następnie leżakowaliśmy przez rok w beczkach po Bourbonie, w których wcześniej przechowywaliśmy jedno z naszych piw w stylu Porter Bałtycki. Butelkowane wczesną jesienią 2020 r. i kondycjonowana dla zapewnienia piwu odpowiedniego balansu i nagazowania.

 

WILD No. 11 Mixed Fermentation Bière de Garde

Z dumą prezentujemy nasze jedenaste już piwo marki WILD – słodowe, pijalne i wypełnione nutami wiśni, wanilii, dojrzałego banana oraz dębu. To wymarzone piwo do wypicia na łonie natury w trakcie wczesnych, wiosennych dni. Voilá!

 

Styl:

Wspaniały, lecz często zapominany przez branżę kraftową styl będący francuskim kuzynem klasycznego belgijskiego Fermhouse Ale. Pierwotnie warzony w północnym francuskim regionie Nord-Pas-de-Calais podczas chłodniejszych miesięcy w zarówno jasnej, bursztynowej, jak i ciemnej wersji. Idealny, aby cieszyć się nim na wiosnę.

Słody/ekstrakt:

Wieloziarnista baza składająca się z jęczmienia, pszenicy, żyta i specjalnych słodów karmelowych.

Chmiele:

Wykorzystaliśmy nasz ulubiony, kontynentalny chmiel Tettnanger ze względu na odpowiednią gorycz i kwiatowo-ziołowy Hallertau Hersbrucker. 

Fermentacja

Pierwsza fermentacja: z ekspresyjnym szczepem francusko-belgijskich drożdży w zbiornikach stalowych. Wtórna: w beczkach po bourbonie, w których wcześniej leżakowaliśmy jedno z naszych piw w stylu Baltic Porter.

Zmiany w czasie:

Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje, które biorą udział w ich produkcji, fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.

Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.

Piwo to zalecamy pić świeże, ale przechowywane w odpowiednich warunkach (w chłodnym i ciemnym miejscu) może być spożywane w różnych odstępach czasowych – rozwija się i zmienia się z czasem, tak więc za każdym razem spodziewajcie się odmiennych wrażeń smakowych!

Sposób serwowania:

Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:

1. Podawaj dobrze schłodzone.
Podobnie jak wina musujące i szampan, nasze piwa marki WILD smakują najlepiej, gdy odpowiednio schłodzi się je przed otwarciem – zalecamy przechowywanie ich w pionowej pozycji i temperaturze od 4 do 6`C przez około 24 godziny przed otwarciem!
2. Zachowaj ostrożność
Ciśnienie we wnętrzu butelki wywołane refermentacją jest zdecydowanie wyższe niż w piwach nie poddawanych temu procesowi i może być porównywalne do szampańskiego – zachowaj więc ostrożność podczas otwierania.
3. Trzymaj i nalewaj pod kątem
Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię cieczy znajdującej się w szyjce butelki, dzięki czemu ciśnienie uwalnia się swobodniej minimalizując pienienie. Przelewanie do szkła również powinno odbywać się „pod kątem”, aby ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla i zapobiec nadmiernemu spienieniu. Piwo należy przelewać bez naturalnego osadu drożdżowego, zbierającego się na dnie butelki.
  • Styl: Mixed Fermentation Bière de Garde
  • Parametry
    • Ekstrakt: 13,5 %
    • Alkohol: 7,0  %
    • IBU: 20
  • Słody: jęczmień, pszenica, żyto
  • Chmiele: Tettnanger TettnangHallertauer Hersbrucker
  • Drożdże:
    • Domowa mieszanka Brettanomyces i francusko-belgijski szczep farmhouse
  • Wygląd: bursztynowe do brązowego, lekko mgliste, kremowa i trwała piana
  • Aromaty: rustykalne nuty funky, ciasto wiśniowe, dojrzały banan
  • Odczucie w ustach:
    • pełne, okrągłe i elegancki
  • Temperatura serwowania: 5-7⁰C
  • SzkłoStu Mostow Wild