Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Mixed Fermentation Saison

WILD No. 10 Mixed Fermentation Saison Elderflower, Lemon Verbena & Acacia Honey

Poznajcie 10. piwo z naszej rustykalnej serii Wild. Proces jego warzenia rozpoczęliśmy od stworzenia wieloziarnistej bazy składającej się z jęczmienia, pszenicy, żyta i owsa. Następnie nachmieliliśmy ją niewielkimi ilościami naszych ulubionych niemieckich chmieli i fermentowaliśmy belgijskim szczepem drożdży w stalowych kadziach. Po pierwszej fazie fermentacji trafiło ono do dębowych beczek, w których wcześniej znajdował się nasz Wild z numerem 8 – Bière de Table i zaszczepiliśmy mieszanką naszych domowych drożdży Brettanomyces i bakterii LAB. Gdy wtórna fermentacja dobiegła końca, kondycjonowaliśmy piwo dodatkiem miejscowych, ręcznie zebranych kwiatów czarnego bzu i werbeną cytrynową. Po rozlewie do butelek kondycjonowane z dodatkiem 100% lokalnego miodu akacjowego.

 

WILD No. 10 Mixed Fermentation Saison Elderflower, Lemon Verbena & Acacia Honey

Z dumą prezentujemy nasze dziesiąte piwo marki WILD – Mixed Fermentation Saison Elderflower, Lemon Verbena & Acacia Honey! Orzeźwiający, pijalny, wypełniony nutami funky i kwiatowo-ziołowym aromatem Saison, który przeniesie Cię prosto na słoneczne, dolnośląskie pola.

 


Słody/ekstrakt:

Wieloziarnista baza składająca się z jęczmienia, pszenicy, żyta i owsa.

Chmiele:

Wykorzystaliśmy nasz ulubiony, kontynentalny chmiel Tettnanger ze względu na odpowiednią gorycz i kwiatowo-ziołowy Hallertau Hersbrucker. 

Fermentacja

Pierwsza fermentacja: z wykorzystaniem ekspresyjnego belgijskiego szczepu drożdży w stalowych kadziach

Druga: w dębowej beczce, w której wcześniej leżakował nasz Wild z numerem 8 – Bière de Table i zaszczepiona mieszanką naszego domowego szczepu Brettanomyces i bakterii LAB

Zmiany w czasie:

Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje, które biorą udział w ich produkcji, fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.

Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.

Piwo to zalecamy pić świeże, ale przechowywane w odpowiednich warunkach (w chłodnym i ciemnym miejscu) może być spożywane w różnych odstępach czasowych – rozwija się i zmienia się z czasem, tak więc za każdym razem spodziewajcie się odmiennych wrażeń smakowych!

Sposób serwowania:

Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:

1. Podawaj dobrze schłodzone.
Podobnie jak wina musujące i szampan, nasze piwa marki WILD smakują najlepiej, gdy odpowiednio schłodzi się je przed otwarciem – zalecamy przechowywanie ich w pionowej pozycji i temperaturze od 4 do 6`C przez około 24 godziny przed otwarciem!
2. Zachowaj ostrożność
Ciśnienie we wnętrzu butelki wywołane refermentacją jest zdecydowanie wyższe niż w piwach nie poddawanych temu procesowi i może być porównywalne do szampańskiego – zachowaj więc ostrożność podczas otwierania.
3. Trzymaj i nalewaj pod kątem
Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię cieczy znajdującej się w szyjce butelki, dzięki czemu ciśnienie uwalnia się swobodniej minimalizując pienienie. Przelewanie do szkła również powinno odbywać się „pod kątem”, aby ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla i zapobiec nadmiernemu spienieniu. Piwo należy przelewać bez naturalnego osadu drożdżowego, zbierającego się na dnie butelki.
  • Styl: Mixed Fermentation Saison
  • Parametry
    • Ekstrakt: 10,0 %
    • Alkohol: 4,8  %
    • IBU: 20
  • Składniki: jęczmień, pszenica, żyto, owies, werbena cytrynowa, czarny bez, miód
  • Słody: jęczmień, pszenica, żyto, owies
  • Chmiele: Tettnanger TettnangHallertauer Hersbrucker
  • Drożdże:
    • Domowy szczep lager i 3 szczepy Brettanomyces
  • Wygląd: słomkowa, żółta barwa, zamglone z trwałą, białą pianą
  • Aromaty: rustykalne nuty funky, skórki cytrusów, kwiaty, świeżo skoszona trawa
  • Odczucie w ustach:
    • dość pełne jak na piwo tego typu, ale wciąż super pijalne.
  • Temperatura serwowania: 5-7⁰C
  • Szkło: Tulip, Snifter, Stange lub Flute (wybierz które lubisz najbardziej, Tulip i Snifter będą intensyfikowały doznania aromatyczne, podczas gdy Stange lub Flute – nieco je redukowały)
  • Foodpairing:
    • Dania: lekka sałatka z chrupiącym kurczakiem w panierce ziołowej i winegretem z melisy
    • sery: ser koryciński z czarnuszką, miękkie sery kozie
    • deser: rustykalne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką, lody tajskie