A brand new Double IPA born under the partnership with Simply Hops, brewed with the classic
winner hop combo Citra & Mosaic with the addition of the brand new variety of hop products from Simply Hops:
- Incognito™ Mosaic and Citra in the Whirpool
- Lupomax™ enriched hop pellets in both the Whirpool and Dry hopping
- Spectrum™ pure liquid in the Dry hopping
FLAWLESS New England DIPA Citra & Mosaic | Simply Hops collab |Stworzyliśmy stosunkowo prostą bazę słodową składającą się ze słodu jęczmiennego i płatków owsianych. Bardzo mocno zaakcentowaliśmy natomiast obecność chmieli odmian Citra i Mosaic, które to dodaliśmy na każdym możliwym etapie procesu używając wspaniałych produktów, które dostarczyła nam ekipa Simply Hops. Rezultatem jest 8%, mgliste i pomarańczowe piwo zwieńczone białą długotrwałą pianą, a co najważniejsze – wypełnione „po zawleczkę” chmielowym aromatem i smakiem. |
Słody/ekstrakt:
Użyliśmy słodu pilzneńskiego i płatków owsianych, aby stworzyć dobrą bazę dla chmielu i dobrze wyeksponować jego właściwości aromatyczne.
Chmiele:
Chmiel zdecydowanie lśni w tym piwie najjaśniej. Na każdym możliwym etapie dodaliśmy do niego odmiany Citra i Mosaic w postaci kilku innowacyjnych, niesamowicie aromatycznych produktów, które dostarczyła nam ekipa Simply Hops.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England DIPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 8,0%
- IBU: 25
- Składniki:
- Zasyp: Słód pilzneński, płatki owsiane
- Chmiel:
- Whirlpool: Citra & Mosaic Incognito™ i Lupomax™
- Na zimno: Citra & Mosaic Lupomax™ i Spectrum™
- Drożdże: House Ale Strain
- Wygląd: jasno-pomarańczowe / przypominające świeży nektar pomarańczowy, mętne, zwieńczone kremową gęstą pianą
- Aromaty: cytrusy na pierwszym planie, owoce tropikalne takie jak liczi, papaja, dank
- Odczucie w ustach:
- 1 – soczkowe
- 2 – chmielowe
- 3 – gładkie
- Temperatura serwowania: 10-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą
- Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
- Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui