Salamander Session IPASzukacie piwa, którego smakiem będziecie mogli cieszyć się w ilości większej niż jedno? Odpowiedź jest zatem prosta: Session IPA! Intensywna chmielowość w połączeniu z niską zawartością alkoholu i wytrawnym finiszem sprawia, że jej towarzystwo nigdy Wam się nie znudzi. Doskonale pijalna od pierwszego do ostatniego łyka! Zobacz na: |
Słody/ekstrakt:
Uwarzona z wykorzystaniem jasnych słodów jęczmiennych oraz płatków owsianych, czego efektem jest czysta i subtelna słodowość o miękkiej i mętnej teksturze.
Chmiele:
Pierwszy plan należy tutaj do chmielu. Użyliśmy mieszanki Bruce, w której skład wchodzą specjalnie wyselekcjonowane odmiany nowozelandzkich chmieli: Nelson Sauvin, Motueka, Pacific oraz Southern Cross. Ciekawostkę stanowić może fakt, iż mieszanka ta stworzona została na cześć farmera, który od lat zajmuje się prowadzeniem chmielowej farmy w Nowej Zelandii.
Nie oszczędzaliśmy jej w trakcie procesu dodając duże ilości chmielu zarówno na etapie whirpool`a jak i chmielenia na zimno. Wysoki hop rate w połączeniu z obniżonym ekstraktem oddaje prawdziwie soczystą, chmielowo–owocową moc tego miksu.
Do towarzystwa dobraliśmy również australijską odmianę Galaxy, która do nut cytrusów, agrestu, oraz białych i tropikalnych owoców dołożyła jeszcze aromatu marakui i brzoskwini.
Przy obfitym chmieleniu piw o niskim ekstrakcie do głosu dochodzi nie tyko aromat chmielu, ale również goryczkowe tło świetnie komponujące się z cytrusowym charakterem wykorzystanych odmian. Całość stworzyła w tym piwie wrażenie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: Session IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 13,0%
- Alkohol: 5,5%
- IBU: 25
- Składniki:
- Zasyp: selekcja niemieckich słodów jasnych oraz płatków owsianych
- Chmiele: Bruce blend oraz Galaxy
- Drożdże: House Ale Strain
- Wygląd: jasnosłomkowe, zamglone, zwieńczone gęstą białą pianą
- Aromaty: skórka cytrusowa, passiflora, trawa
- Odczucie w ustach:
- 1 – owocowy, chmielowy
- 2 – mięsisty, dobra podbudowa słodowa
- 3 – goryczkowy finisz
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą, risotto z dynią, gorgonzolą, rozmarynem
- Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
- Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui
Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.