Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Raspberry and Basil

Salamander Raspberry and Basil Rye Grisette

Bardzo orzeźwiająca, lżejsza wersja farmerskiego piwa saison – Grisette, warzona ze słodu jęczmiennego z dużym udziałem pszenicy i słodu żytniego. Cechuje się wyraźnymi nutami owocowymi i fenolowymi. To ciekawe, wytrawne piwo wzbogaciliśmy niezwykle aromatycznymi i kwaśnymi malinami oraz świeżą, intensywną bazylią. Razem tworzą idealnie pijalne, wiosenno-letnie piwo.

 

Salamander Raspberry and Basil Rye Grisette

Bardzo orzeźwiająca, lżejsza wersja farmerskiego piwa saison – Grisette, warzona ze słodu jęczmiennego z dużym udziałem pszenicy i słodu żytniego.

 

 

 

Styl

Grisette jest szczególnym przykładem piwa Saison pochodzącym z francuskojęzycznej części Belgii – Walonii. Zazwyczaj lżejszy, warzony z dużym udziałem innych zbóż niż jęczmień – np. z pszenicą i żytem. Niski ekstrakt i użycie wysoko odfermentowujących drożdży zapewniało orzeźwienie w cieplejszych miesiącach – takie piwo można było pić w dużych ilościach. Nie ma jednego sposobu na uwarzenie grisette – tutaj istnieje spore pole do popisu piwowara, szczególnie na używane często przyprawy a także owoce. My zaproponowaliśmy ten styl z malinami i świeżą bazylią – coś co jest niesamowicie pijalne i orzeźwiające, a nadal bogate aromatycznie.

Słody/ekstrakt:

Grisette jest zazwyczaj jasnym piwem – dlatego podstawę ekstraktu stanowi jasny słód pilzneński. Dla zwiększenia pijalności dodaliśmy duży udział płatków pszennych. Jednak aby piwo pomimo niskiej gęstości brzeczki nastawnej nie wydawało się wodniste – użyliśmy słodu żytniego, nadającego nieco rustykalnego, pieprznego charakteru i zwiększającego lepkość, dzięki czemu Grisette wydaje się pełniejsze niż jest w rzeczywistości.

Chmiele:

Tradycyjne chmielenie, nieco wyższe niż w klasycznych Saisonach, podkreśla charakter piwa. Chmiele to niemieckie Magnum i Tettnanger – ziołowe w charakterze. Dodawane tylko do nadania goryczki.

Dodatki:

Przecier malinowy i sok tłoczony z malin, oczywiście wpływa na barwę, która jest przyjemnie różowo-czerwona. Ale polskie maliny to przede wszystkim cudowny aromat, który nierozerwalnie kojarzy się nam z latem. Maliny to też przyjemny kwaśno-cierpki smak, który w tym piwie szczególnie pasuje. Jak zwykle – dodajemy tylko naturalnych przecierów i soków, pozyskanych w 100% z owoców – razem ze skórką i pestkami, dlatego są one tak wyjątkowe – zachowują profil całego owocu, prosto z krzaka.

Dla dodatkowego orzeźwienia do tanku leżakowego powędrowały również liście bazylii – która nadaję miłego korzennego aromatu oraz nieco słodkawy i pikantny smak.

 

  • Styl: Grisette
  • Parametry
    • Ekstrakt: 11,0 %
    • Alkohol: 5,2 %
    • IBU: 26
  • Składniki:
    • słód jęczmienny: pilzneński; słód żytni; płatki pszenne;
    • Chmiel: Goryczkowy: Magnum (DE) Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: French Saison
  • Wygląd: czerwone, mętne
  • Aromaty: dojrzałych malin, bazylii, goździków, bananów, czarnego pieprzu, wiśni
  • Smak:
    • musujący, odświeżający
    • owocowy, lekko kwaskowaty, podwyższona lepkość
    • goryczkowo-ziołowy, fenolowy z cierpkim posmakiem malin
  • Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
  • Szkło: sensoric, sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: Dorsz z sałatką bazyliową i syropem z malin, Croque z dojrzałym serem i wędzoną szynką, Flamiche z porami i kozim dojrzewającym serem

    Sery: Ser wołoski wędzony, Ser Frontiera Blue

    Desery: Tarte Tatin, ciasteczka Macaron