Zapraszamy na pierwszą w 2020 roku premierę piwną na Długosza2 – maksymalnie chmielową NewEngland Triple IPA z marki Salamander!
Chmiel dodaliśmy do niej na wszystkich możliwych etapach, wykorzystując ogromne ilości peletu chmielowego amerykańskich odmian: Mosaic, ElDorado i Citra, które poskutkowały niezwykle intensywnym aromatem: liczi, ananasa, pomarańczy, papaji, pitahaji, mango, karamboli, brzoskwini i żółtego grapefruita. To zupełnie nowy wymiar stylu IPA w naszej ofercie – odwiedźcie nas 9 stycznia i przekonajcie się sami!
Salamander New England Triple IPA Mosaic, El Dorado & CitraSkłada się ona z jasnej podstawy słodowej z dodatkiem pokaźnej ilości płatków pszennych i owsianych oraz jeszcze większej ilości chmieli! Na wszystkich możliwych etapach produkcyjnych dodaliśmy ogromne ilości peletu chmielowego amerykańskich odmian: Mosaic, ElDorado i Citra, które poskutkowały intensywnym tropikalnym aromatem. Zobacz na: |
Słody/ekstrakt:
Styl ten należy najmocniejszych z rodziny „IPA”! Wypełnione jest więc jasnym słodem
pilzneńskim, którego teksturę wzbogaca pokaźna ilość płatków pszennych i owsianych.
Szczypta glukozy uwytrawnia nieco finisz, dzięki czemu pomimo wysokiego woltażu piwo
pozostaje zaskakująco pijalne.
Chmiele:
Triple New England IPA jest najbardziej „zielonym” piwem jakie można sobie wyobrazić!
Chmielimy je wielokrotnie, obłędnymi ilościami peletu chmielowego. Sporo chmielu wędruje na
etapie warzenia i oddzielania osadów gorących, ale to chmielenie w dalszych etapach produkcji
nadaje niesamowitego charakteru. Pierwsze chmielenie „na zimno” odbywa się już na etapie późnej fazy fermentacji: drożdże w odpowiednich warunkach biotransformują (przekształcają) olejki chmielowe w nieco inne, maksymalnie aromatyczne związki! Drugie chmielenie odbywa się w nieco niższej temperaturze, gdy piwo jest już podklarowane. Wtedy używamy też największej dawki chmielu!
Użyliśmy mieszanki chmieli El Dorado, Citra i Mosaic nadające całej feerii aromatów, z których
można wyróżnić: liczi, ananasa, pomarańcze, papaje, pitahaje, mango, karambolę, brzoskwinie
oraz żółtego grapefruita – coś niesamowitego!
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 24,0%
- Alkohol: 10,8%
- IBU: 60
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński; słód pszeniczny, słód owsiany; płatki:
owsiane, pszenne, glukoza - Chmiel:
- Goryczkowy: Chinook (US)
- Aromatyczny: Mosaic (US)
- Chmiel na zimno: Citra, El Dorado (US)
- Chmiel na zimno (druga dawka): El Dorado, Mosaic (US)
- Drożdże: Burlington Ale
- Wygląd: żółte, zamglone, z białą pianą
- Aromaty: liczi, ananasa, pomarańczy, papaja, pitahaja, mango, karambola, brzoskwini,
żółtego grapefruita - Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – chmielowe
- 3 – gorzko-słodki finisz, mineralne, lekko rozgrzewające
- Temperatura serwowania: 10-13⁰C
- Szkło: IPA Glass, Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: kruche grillowane żeberka w sosie BBQ, zielone curry z tofu
- Ser: Stilton, twardy cheddar
- Deser: sernik ricotta z imbirową kruszonką, strudel jabłkowopomarańczowy
- Dania: kruche grillowane żeberka w sosie BBQ, zielone curry z tofu