Nowy design etykiet piw SALAMANDER niesie ze sobą ukrytą wartość. Odkryj ją poniżej i nie zawahaj się przed rozmową.
Zobacz, co potrafię!
Powrót talentów
Jak dzieci
#Salamander #ZaSpotkanie #Talent #Porozmawiajmy
Poznajcie kolejną naszą odsłonę piwa Pale Ale w wersji New England!
Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo w lżejszej odmianie! Prezentujemy New England Pale Ale, warzone z bardzo dużym udziałem płatków owsianych, fermentowane z z użyciem estrowych w profilu, kanadyjskich drożdży Vermont Ale. Intensywnie chmielone na zimno odmianami Centennial i Comet, które nadały aromatów czerwonej pomarańczy, soczystej konopi (dank) oraz dojrzałego melona i mango!
Salamander New England Pale Ale Comet & CentennialTo kolejna już nasza odsłona stylu Pale Ale w niezwykle soczystej i mglistej wersji New England. Niezwykle rześka, soczysta i intensywna w smaku – wszystko za sprawą użytych w procesie produkcyjnym chmieli: Centennial i Comet, które nadały piwu unikalnego, owocowego charakteru! Zobacz na: |
Słody/ekstrakt:
New England Pale Ale powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi. Dlatego do kotła zaciernego trafiły pokaźne ilości płatków owsianych, a proces poprowadziliśmy tak, aby zachować maksimum ciała i soczystej mętności.
Chmiele:
New England Pale Ale to jeden z najnowszych stylów w rodzinie piw American Pale Ale. Jest to też typ piwa, który najbardziej „namieszał” w technologii piw mocno chmielowych. Powstał w stanie Vermonth w Stanach Zjednoczonych, gdzie piwowarzy wbrew wszelkim zasadom dodali chmielu w trakcie procesu fermentacji. Zazwyczaj drożdżom szkodzi chmiel dodany na tym etapie, ale w odpowiednich warunkach mogą one biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, które charakteryzują się obłędnym wręcz aromatem!
Zastosowaliśmy dwa rodzaje chmielu:
- Centennial – znany jako „super Cascade”, pełen aromatu grejpfrutów z nutami trawiastymi i ziemistymi.
- Comet – wprowadzono aromaty cytrusów i mokrego soczystego konopi (Dank, Danknes).
To piwo najlepiej smakuje świeże:
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie „na świeżo” zaraz po rozlewie! Aromat chmielowy z czasem ulega procesom utleniania, dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie, przechowując w ciemnym i chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego najlepszym rozwiązaniem) i… nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England Pale Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 11,0%
- Alkohol: 4,2%
- IBU: 25
- Składniki:
- Słody: słód jęczmienny: pilzneński; słód pszeniczny; płatki owsiane; tostowany obłuszczony owies
- Chmiel:
- Aromatyczny: Centennial (US)
- Chmielenie na zimno: Centennial, Comet (US)
- Drożdże: domowy szczep drożdży górnej fermentacji
- Wygląd: żółte, zmętnione, z białą pianą
- Aromaty: czerwona pomarańcza, dojrzały melon i mango
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne, chmielowe
- 2 – gładkie
- 3 – mineralne, owocowe
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter, tulip
- Foodpairing:
- Dania: Penne w ostrym sosie serowym, skrzydełka z kurczaka w panierce słodowej z sosem mango-chilli, buła maślana z halloumi i chimichurri
- Ser: Bleu de bresse, Camembert z zielony pieprzem
- Deser: Sorbet pomarańczowy z melisą, sernik na zimno z mango
Więcej informacji na temat idei stojącej na nowym designem marki SALAMANDER poznacie tutaj. Natomiast założenia kampanii PUSZKA 2.0, w wyniku której piwa linii SALAMANDER będą pojawiać się w tym właśnie opakowaniu znajdziecie tutaj.