Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

NEIPA Simcoe, Citra, Centennial

New England IPA Simcoe, Citra & Centennial

Przygotowaliśmy dla Was kolejną odsłonę modnego stylu New England IPA, chmieloną tym razem odmianami SimcoeCitra i Centennial!

Jeszcze jaśniejszy zasyp z potężnym udziałem płatków owsianych, ten sam głęboki, aksamitny i zbożowy smak! Fermentowane nowym szczepem drożdży Vermont Ale, o wyraźniejszym cytrusowo-owocowym charakterze. Wyjątkowo obficie chmielone połączeniem odmian SimcoeCitra i Centennial, które odwdzięczyły się intensywnymi nutami cytrusowymi: cytryny, grapefruita i pomelo, z wyczuwalnym akcentem żywicznym i kwiatowym. Rześko, pysznie i owocowo.  

To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować (przekształcać) olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!  

 

 

Salamander New England IPA Simcoe, Citra, Centennial

Zachęceni wyśmienitym odbiorem poprzednich piw w stylu New England z naszej oferty, postanowiliśmy uwarzyć je ponownie. Skorzystaliśmy tym razem z mieszanki chmieli: Simcoe, Citra & Centennial, które odwdzięczyły się intensywnymi nutami cytryny, grapefruita i pomelo z wyczuwalnymi akcentami żywiczno-kwiatowymi. Będzie rześko, pysznie i owocowo!

Zobacz na:

 

 

Słody/ekstrakt:

New England IPA powinno być soczyste! Zawdzięcza to nie tylko chmielom, ale też specjalnemu zasypowi i zacieraniu „na mętno”. Tym razem postawiliśmy na prosty zasyp, składający się z połączenia nieco ciasteczkowego słodu pilzneńskiego z dużym udziałem aksamitnych płatków owsianych i szczyptą słodu monachijskiego dla nadania pełni i podkreślenia barwy.   

Chmiele:

To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Piwowarzy z tego regionu, wbrew wszelkim znanym zasadom dodali chmiel podczas… fermentacji. Chmielenie na tym etapie nie wpływa zazwyczaj pozytywnie na proces, ale w odpowiednich warunkach drożdże mogą biotransformować olejki chmielowe w nieco inne związki, nadające jeszcze pełniejszego aromatu chmielowego!  

My dodaliśmy 3 rodzaje chmielu na zimno:  

Mieszanka SimcoeCitra i Centennial nadały soczystych aromatów cytrusowych – przede wszystkim cytryny, grapefruita i pomelo z wyczuwalnym akcentem żywicznym i kwiatowym.  

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 6,2%
    • IBU: 40
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmiennypilzneńskimonachijskipłatki: owsiane
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Chinook (US) 
    • Aromatyczny: Simcoe, Centennial (US) 
    • Chmiel na zimno: Simcoe, Citra, Centennial (US)
  • Drożdże: Vermont Ale 
  • Wygląd: jasnopomarańczowe, zamglone, z drobnopęcherzykową białą pianą
  • Aromaty: cytryny, grapefruita i pomelo z wyczuwalnym akcentem żywicznym i kwiatowym
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – pełne
    • 2 – gładkie
    • 3 – chmielowy, goryczkowy finisz, mineralny
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: burger z grillowanymananasem i mozzarellą z sosem currytempura warzywna 
    • Ser: Stilton, Roquefort
    • Deser: kwaśna domowa galaretka z pulpy z marakuji