Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

SALAMANDER Micro IPA

 

SALAMANDER Micro IPA reprezentuje bardzo młody styl piwa, który jest kolejną na rynku wariacją na temat „IPA”. Tym razem potężne chmielenie znane z piw typu „DDH Dipa” czy „New England IPA” połączono z zaskakująco niskim ekstraktem. Kombinacja ma w efekcie dać chmielową bombę, która bardzo szybko znika ze szklanki. To piwo wyróżnia także niska zawartość alkoholu. Idealnie gasi pragnienie.

SALAMANDER Micro IPA

Oj tutaj się dzieje! Użyliśmy odmiany chmielu Simcoe, która ma charakter żywiczny i sosnowy. Zastosowaliśmy chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno już na etapie leżakowania. Tutaj dodaliśmy kolejnych dawek aromatycznego chmielu Citra BBC oraz Mosaic BBC. Nowa jakość chmieli amerykańskich w postaci „BBC” to gwarancja świeżości dzięki obróbce chmielu w temperaturze -39 stopni Celsjusza. Uderzenie chmielowym aromatem po otwarciu opakowania jest gigantyczne.

Zobacz na:

 

 

Styl:

Bardzo młody styl piwa, który jest kolejną na rynku wariacja na temat „IPA”. Tym razem potężne chmielenie znane z piw typu „DDH Dipa” czy „New England IPA” połączono z zaskakująco niskim ekstraktem. Kombinacja ma w efekcie dać chmielową bombę, która bardzo szybko znika ze szklanki. To piwo wyróżnia także niska zawartość alkoholu. Idealnie gasi pragnienie.

Słody/ekstrakt:

Niezwykle trudno jest w tym piwie uniknąć efektu wodnistości. Dzięki odpowiedniej metodzie zacierania oraz wykorzystaniu płatków owsianych piwo sprawia wrażenie lekkiego, ale nie wodnistego. Jest to najlżejsze nasze piwo.

Chmiele:

Oj tutaj się dzieje! Chmiel pojawia się na wszystkich etapach. Nietypowa jest jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – umiarkowanie nachmieliliśmy piwo w Whirlpoolu, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej rośliny. Użyliśmy odmiany Simcoe, która ma charakter żywiczny i sosnowy. Zastosowaliśmy chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno już na etapie leżakowania. Tutaj dodaliśmy kolejnych dawek aromatycznego chmielu Citra BBC oraz Mosaic BBC. Nowa jakość chmieli amerykańskich w postaci „BBC” to gwarancja świeżości dzięki obróbce chmielu w temperaturze -39 stopniu Celsjusza. Uderzenie chmielowym aromatem po otwarciu opakowania jest gigantyczne.

  • Styl: Micro IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 8,5%
    • Alkohol: 2,7%
    • IBU: 30
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienne(Pilzneński, karmelowy jasny), słód żytni, płatki owsiane,
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Columbus (US)
      • Aromatyczny: Simcoe (US)
      • Chmielony na zimno:  Citra(US), Mosaic (US)
    • Drożdże: Burlington
  • Wygląd: słomkowe, opalizujące
  • Aromaty: ananasa, cytrusów, gruszki, liczi, melona
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – musujące, chmielowe
    • 2 – smukłe, owocowe
    • 3 – goryczkowe, grejpfrutowe
  • Temperatura serwowania: 12-15⁰C
  • Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
  • Foodpairing:
    • Dania: dorsz z pieczonymi gruszkami i kwaśną cytrynową śmietaną, szynka parmeńska z melonem i rukolą
    • Ser: Stilton, Roquefort
    • Deser: crumble z ananasem