Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Lemon Blueberry Muffin Ale NITRO

 

Salamander Lemon Blueberry Muffin Ale NITRO

Niecodzienna odmiana piwa owocowego. Aby upodobnić piwo do borówkowej muffinki zwiększyliśmy pełnię oraz dodaliśmy laski wanilii oraz suszonej cytryny.

 

 

 

Styl

To niecodzienna odmiana piwa owocowego. Podstawa stanowi styl Best Bitter, czyli klasyczne, sesyjne brytyjskie piwo górnej fermentacji – tradycyjnie bardzo orzeźwiające. O profilu słodowym, z delikatną nutą karmelową, kontrą goryczkową pochodzącą z kontynentalnych odmian chmielu oraz przyjemnym estrowym profilem drożdżowym. Aby upodobnić piwo do borówkowej muffinki dodaliśmy maltodekstryny dla zwiększenia pełni, lasek wanilii oraz suszonej cytryny. Dzięki nasycaniu azotem możemy cieszyć się piwem jak z brytyjskiego pubu.

Słody/ekstrakt:

Lekko karmelowa barwa jest uzykana przez dodatek słodu karmelowego 300 EBC – jego niewielka ilość pogłębia również smak. Słód melanoidynowy dodaje nieco chlebowości. Dodatek maltodekstryny, czyli niefermentującego cukru, zwiększa nieco pełnie, ale nie wpływa na sesyjność piwa.

Chmiele:

Użyliśmy kontynentalnego chmielu, czyli blisko spokrewnionego z wyspiarską odmianą EKG (East Kent Golding) chmielu Styrian Goldings, uprawianego w Słowenii. Styrian Goldings świetnie pasuje do lekkiego piwa górnej fermentacji, jego tytoniowo-ziołowy profil jest bardzo czysty i dobrze współgra z dodatkami w sesyjnych piwach.

Dodatki:

Mimo środka zimy mamy prawdziwie sezonowy i świeży dodatek w formie tłoczonego soku z borówki amerykańskiej. Sok jest tłoczony z całych owoców – ze skórkami i pestkami. Tylko w taki sposób można uzyskać z owoców to co najwartościowsze – wraz z barwą, smakiem i aromatem. Duży dodatek tego soku, wpływa na intensywny borówkowo-jagodowy aromat i piękną czerwoną barwę.

Angielskie muffiny borówkowe kojarzą nam się z intensywnym aromatem waniliowym – dlatego nie szczędziliśmy dodatku świeżo zmielonych lasek wanilii meksykańskiej (odmiany zawierającej więcej waniliny niż jej madagaskarski odpowiednik).

Dla cytrusowego finiszu dodaliśmy suszonych cytryn. Nie są to skórki, a właśnie całe małe owoce – odmiany karłowate, które w całości się suszy i mieli zaraz po suszeniu. Dlatego mają niesamowity smak i aromat całych, soczystych owoców, niesamowicie intensywnych. Cytrusy przez kilka godzin ekstrahowaliśmy w HopGun’ie aby wydobyć z nich olejki eteryczne – a potem oddzieliliśmy je od piwa, tak aby nie przekazały zbyt dużo swojej goryczki.

Nasycanie azotem:

To charakterystyczna cecha piwa w brytyjskich pubach, gdzie klasycznie piwa typu Ale serwuje się przy użyciu pompy – a ta miesza piwo z powietrzem, intensywnie je spieniając głównym jego składnikiem – azotem.

Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianie tekstury na aksamitną.

Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.

Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:

– piwo schłodź do temperatury 7 ⁰C, nie wstrząsaj nim
– gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo
– ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany

 

  • Styl: Fruit Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 12,0 %
    • Alkohol: 5,0 %
    • IBU: 30
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy 300 EBC, melanoidynowy
    • Chmiel: Goryczkowy: Styrian Goldings (SL)
    • Dodatki: sok tłoczony NFC z borówki amerykańskiej, maltodekstryna, suszona cytryna, laski wanilii
    • Drożdże: London Ale III
  • Wygląd: czerwone, z drobnopęcherzykową biało-różową pianą, budującą się przez efekt kaskadowy
  • Aromaty: angielskiej muffinki cytrynowo-borówkowej: borówek, cytryny, wanilii, karmelu
  • Smak:
    • lekkie, aksamitnie gładkie
    • owocowe
    • lekko kwaskowy, cytrusowy finisz
  • Nalewanie piw nasycanych azotem powinno odbywać się gwałtownie w temperaturze <7 ⁰C, zalecamy następnie ogrzać piwo w dłoni do temperatury 10-14⁰C
  • Szkło: nonic lub shaker
  • Foodpairing:

    Dania: Shepherd’s Pie, Toad in the hole, bubble and squeak

    Sery: Lancashire, Leicester.

    Desery: Mufffinki borówkowo-cytrynowe, jagodzianka