CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Strong Witbier

 

Belgijski Witbier, nazywany często „Bière blanche”, to jasne, lekkie piwo pszeniczne, oparte w znacznej części na niesłodowanej pszenicy (często w formie płatków), warzone z dodatkiem przypraw – Kolendy indyjskiej, oraz skórek słodkiej i gorzkiej pomarańczy. Często o nieco kwaskowatym finiszu.

 

Salamander Strong Witbier

To klasyczne belgijskie piwo górnej fermentacji. Warzony z użyciem wielu aromatycznych przypraw, takich jak: skórka gorzkiej i słodkiej pomarańczy, kolendra indyjska, a także polskiego rumianku. My poszliśmy krok dalej – wszystkiego dodaliśmy więcej! Uzyskaliśmy mocniejsze i niesamowicie aromatyczne piwo, świetnie rozgrzewające w zimowe wieczory.

 

 

 

Styl

Belgijski Witbier, nazywany często „Bière blanche”, to jasne, lekkie piwo pszeniczne, oparte w znacznej części na niesłodowanej pszenicy (często w formie płatków), warzone z dodatkiem przypraw – Kolendy indyjskiej, oraz skórek słodkiej i gorzkiej pomarańczy. Często o nieco kwaskowatym finiszu. My przedstawiamy ten styl w zimowej, cięższej odsłonie. Wszystkich składników dodaliśmy więcej, przez co piwo ma bogaty, słodowy smak, a bogactwo aromatów wzbogaciliśmy jeszcze dzięki kwiatom rumianku.

Słody/ekstrakt:

Ekstrakt jest zdecydowanie wyższy od tradycyjnego Witbiera. Mocna podbudowa słodowa lepiej pasuje do zimowych chłodnych wieczorów. Są to jednak dalej tylko jasne słody – pilzneński i pszeniczny wzbogacone niesłodowanymi, tradycyjnymi dodatkami – tj. płatki pszenne i owsiane, nadające lekkości i aksamitności.

Chmiele/dodatki:

Goryczka pochodzi z dwóch chmieli – mocniejszego Magnum, oraz łagodniejszego Styrian Goldings, oba o tradycyjnym charakterze, nadającym nut trawiastych i ziołowych. Na aromat dodajemy chmielu Mosaic, wzbogacający owocowy charakter. Najmocniejszy wpływ na aromat tego piwa mają przyprawy – pomarańczowy pochodzi ze skórek gorzkiej i słodkiej pomarańczy, cytrusowy od ziarna kolendry indyjskiej (zawsze świeżo mielonej tuż przed gotowaniem) oraz rumiankowy, dzięki kwiatom tego zioła.

Serwowanie:

Tradycyjnie witbier podawany jest w kanciastych szklankach z grubego szkła, do którego można wkroić plaster lub ćwiartkę cytryny. Imperialna wersja może być podawana w ten sam sposób, ale równie dobrze można podać go w szklance do weizena lub do piw degustacyjnych – jeśli chcemy spotęgować przyprawowy charakter tego stylu. Zawsze lepiej jest podawać je nieco bardziej schłodzone.

Food pairing:

Mocno przyprawowy charakter piwa, ale jednak jego jasna podbudowa słodowa wymaga lekkich potraw o wyraźnym doprawieniu, makarony z jasnymi sosami, sałatki, pieczone ryby, owoce morza. Ser powinien być możliwie lekki, polecamy krakersy z domowym twarożkiem, np. ziołowym. Owocowe ciasto drożdżowe to chyba najlepszy wybór z tego typu piwem.

 

  • Styl: Oatmeal HopTart
  • Parametry
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 6,0%
    • IBU: 30
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, pszeniczny
    • Płatki: pszenne i owsiane
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Mosaic (US)
      • Goryczkowy: Magnum (DE), Styrian Goldings (SL)
      • Drożdże: górnej fermentacji S-33
  • Wygląd: jasnożółte, mocno zmętnione
  • Aromaty: kolendrowy (cytrusowy), pomarańczowy, rumiankowy, brzoskwini, gruszek
  • Odczucie w ustach:
    • słodowe, musujące
    • intensywnie owocowe, nieco pieprzny, pomarańczowy
    • lekka goryczka, pomarańczowa, nuty kolendry
  • Temperatura serwowania: 7-9⁰C
  • Szkło: Sensoric, Sniffter
  • Foodpairing:- Dania: makarony z jasnymi sosami, sałatki, pieczone ryby, owoce morza- Sery: krakersy z domowym twarożkiem

    – Desery: owocowe ciasto drożdżowe z kruszonką, tarta z cytrusami

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation