Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl piwa kwaśnego. Tradycyjnie do produkcji tego piwa wykorzystuje się kolendrę dla nadania przyprawowości oraz sól spożywczą dla uzyskania pełni i lekkiej mineralności. Nowoczesne piwowarstwo poszło o krok dalej i wytyczyło nową ścieżkę dodając owoców do tradycyjnej bazy. Dzięki temu piwo nadaje się idealnie do zaspokajania pragnienia w upalne letnie dni.
SALAMANDER Raspberry and Peach GoseNa pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców. Sok malinowy nie z koncentratu wniósł intensywne nuty malinowe i lekko pestkowe. Przecier brzoskwiniowy idealnie rozwinął całą złożoność owocowych estrów zarówno z fermentacji, jak i z samych owoców. Słodycz owoców podbija bazową pełnię piwa. Owocowa bomba! Zobacz na: |
Styl
Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl piwa kwaśnego. Tradycyjnie do produkcji tego piwa wykorzystuje się kolendrę dla nadania przyprawowości oraz sól spożywczą dla uzyskania pełni i lekkiej mineralności. Nowoczesne piwowarstwo poszło o krok dalej i wytyczyło nową ścieżkę dodając do tradycyjnej bazy mnóstwo owoców. Dzięki temu piwo nadaje się idealnie do zaspokajania pragnienia w upalne letnie dni.
Słody/ekstrakt:
Sesyjny charakter piwa powoduje, że sprawdzi się zarówno podczas długich letnich wieczorów, jak i jako piwo codzienne, dla wielbicieli piw owocowych. Do jego produkcji wykorzystano słód jęczmienny oraz pszeniczny jako podstawy oraz płatków pszennych dla nadania gładkiej struktury i pełni.
Chmiele:
W tym piwie chmiele nie odgrywają wielkiej roli. Do nadania delikatnej goryczki wykorzystano niemiecką odmianę Taurus.
Owoce:
Na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców. Sok malinowy nie z koncentratu (NFC) wniósł intensywne nuty malinowe i lekko pestkowe. Przecier brzoskwiniowy idealnie rozwinął całą złożoność owocowych estrów zarówno z fermentacji, jak i z samych owoców. Słodycz owoców podbija bazową pełnię piwa. Owocowa bomba!
- Styl: Raspberry and Peach Gose
- Parametry:
- Ekstrakt: 12,5%
- Alkohol: 3,5%
- IBU: 10
- Składniki:
- Słody: słody jęczmienne (pilzneński), słód pszeniczny, płatki pszeniczne
- Chmiel: Taurus (DE)
- Drożdże: Burlington
- Sok NFC Malinowy, przecier brzoskwiniowy
- Wygląd: malinowo czerwone
- Aromaty: malina, brzoskwinia, nuta kwaśnych owoców, słodowy
- Odczucie w ustach:
- 1 – gładkie brzoskwiniowe, mineralne
- 2 – kwaśne, malinowe
- 3 – słodkie, lekko pestkowe
- Temperatura serwowania: 10-13⁰C
- Szkło: sensoric, sniffter
- Foodpairing:
- Dania: dorsz z sałatką z roszponki z serem halloumi i sosem chutney z malin
- Sery: ricotta
- Desery: sernik z owocami jagodowymi, panna cotta z białą czekoladą i malinami