Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander DDH DIPA

Salamander DDH DIPA (Double Dry Hopped Double India Pale Ale)

 

Salamander DDH DIPA (Double Dry Hopped Double India Pale Ale)

Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA

 

 

 

Styl

Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie
podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, nie aż tak mocne, z bardzo intensywnym
nastawieniem na aromat chmielowy, ale już nie koniecznie na goryczkę. Dodatkowo piwo ma
być zamglone, aby podkreślić jego upodobnienie do soków owocowych, oraz przypomnieć, że
tego typu piwo należy pić super świeże – wtedy najbardziej zachwyca.

Słody/ekstrakt:

Mimo, że styl ten należy do jednych z najmocniejszych z rodziny „IPA” to zawartość alkoholu nie
jest wyśrubowana – piwo ma mieć zdecydowaną podbudowę słodową, słodkawą wręcz. Przy
tym musi mieć przyjemną teksturę i odrobinę zmętnienia – zapewniają to słody pszeniczne i
płatki owsiane.

Chmiele:

Oj tutaj się dzieje! Chmiel pojawia się na wszystkich etapach, i to w dużej ilości. Nietypowa jest
jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – cała ilość
chmielu ma być przesunięta na aromat. Tak więc do granic możliwości upchaliśmy chmiel do
Whirlpoola, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej
rośliny. Użyliśmy na tym etapie nasze ulubione chmiele „opoki rewolucji” – czyli aromatyczne
Simco i Mosaic. Dwukrotne chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków
eterycznych na zimno – raz jeszcze w czasie fermentacji, a drugi – już na etapie leżakowania.
Tutaj dodaliśmy kolejnych dawek Simco oraz Cascade, a także świetnego, tegorocznego
bawarskiego zbioru chmielu Mandarina Bavaria – wyjątkowo cytrusowego. Potężnego aromatu
dodał chmiel Denali – bardzo wyjątkowy w swoim aromacie, w którym dominuje nuta gruszki.
Efektem jest piwo pachnące jak sok wieloowocowy, ale cały efekt to zasługa nowofalowego
chmielu.

 

  • Styl: Double India Pale Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 17,5 %
    • Alkohol: 6,7 %
    • IBU: 60
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienne (pilzneński i karmelowy hell), słód pszeniczny, płatki owsiane i
      pszeniczne, chmiel, drożdże
    • Chmiel: Aromatyczny: Mosaic, Simco (US), Chmielony na zimno: 2x Simcoe, Cascade, Denali (US), Mandarina Bavaria (DE)
    • Drożdże: S-04
  • Wygląd: jasnozłote, zamglone
  • Aromaty: ananasa, cytrusów, gruszki, mango, liczi
  • Smak:
    • pełny, gładki
    • słodkawy, owocowy
    • goryczkowy, lekko pestkowy
  • Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
  • Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: wątróbka z pieczonymi gruszkami, ostre skrzydełka w sosie mango

    Sery: Stilton, Roquefort

    Desery: kwaśna tarta jaglana z kiwi