Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

SALAMANDER Cranberry Sour Ale

SALAMANDER Cinnamon and Citrus Cranberry Sour Ale Porto and Bourbon B.A. 2018

To nowatorskie piwo powstało początkowo na 5. Edycję Beer Geek Madness – North Side. Mroźna północ kojarzy nam się z kwaśnym smakiem i charakterystycznym owocem… żurawiną! Wlaliśmy je do beczek po Porto gdzie leżakowało kilka miesięcy. Przed rozlewem, dla orzeźwienia, dodaliśmy suszonych cytrusów, mrożonej żurawiny i świeżo tartego cynamonu, wszystko razem ma wspaniały, złożony aromat!

 

Salamander Cinnamon and Citrus Cranberry Sour Ale Porto and Bourbon B.A. 2018

Wyjątkowe, kwaśne piwo, z dodatkiem żurawiny. Bardzo jasne słody i płatki pszenne zapewniają neutralną, zbożową podstawę. Dodatek soku żurawinowego i żurawiny mrożonej podkreśla kwaśność, wprowadza sporo owocowości ale również charakterystycznej cierpkości. Leżakowanie w dębowych beczkach po Porto szlachetnie skorygowało aromat w stronę suszonej żurawiny i malin z subtelnym aromatem wanilli. Ale to cynamon i zesty z cytrusów najbardziej zaskakują w degustacji.

 

 

 

Styl

Jest to mocny owocowy kwaśny styl (fruit sour ale). Mocny (jak na piwa kwaśne) ekstraktem – ponad 15 plato, mocny kwasem – zakwaszonego bakteriami kwasu mlekowego i jasnego w kolorze – ekstrakt pochodzi w dużej mierze od płatków pszennych. Dodatek owocu, w formie tłoczonego soku żurawinowego – intensyfikuje kwaśny smak, nadając jednocześnie charakterystycznej cierpkości. Nowatorskim pomysłem jest leżakowanie takiego piwa w beczkach po Porto, a rzeczą wyjątkową dodawanie jeszcze cynamonu i suszonych cytrusów.

Słody/ekstrakt:

Bardzo jasny zasyp – tylko słód pilzneński i pszeniczny, wspomagany płatkami owsianymi, daje neutralną bazę dla kwaśności bakteryjnej i owocowego profilu żurawiny.

Chmiele:

Kwaśny smak zdecydowanie wzmacnia odczucie gorzkich związków chmielowych. Dlatego chmielenie jest dość oszczędne jak na ten ekstrakt, ale większość chmielu trafiła pod koniec gotowania, tak aby nie rezygnować z cytrusowego smaku i aromatu amerykańskiego chmielu Citra.

Bakterie:

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie kwasu mlekowego, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na orzeźwienie podczas degustacji.

Dodatki:

Sok żurawinowy i mrożona żurawina: Dodajemy tłoczony sok żurawinowy, w 100% naturalny, oraz mrożoną zaraz po zbiorze żurawinę – bez dodatków konserwujących czy słodzików. Tym razem dodawaliśmy je dwukrotnie – przed nalewem do beczki oraz zaraz przed rozlewem do butelek.

Sok żurawinowy i mrożona żurawina:

Dodajemy tłoczony sok żurawinowy, w 100% naturalny, oraz mrożoną zaraz po zbiorze żurawinę – bez dodatków konserwujących czy słodzików. Tym razem dodawaliśmy je dwukrotnie – przed nalewem do beczki oraz zaraz przed rozlewem do butelek.

Cynamon:

Świeżo zmielony cynamon trafił tuż przed rozlewem.

Skórki cytrusowe:

Prawdziwa bomba aromatyczna dla tego piwa, świeże, soczyste, pełne olejków eterycznych skórki z pomarańczy, cytryn i grapefruitów trafiły do piwa zaraz przez butelkowaniem, dla nadania świeżego aromatu, który jest wręcz obłędny.

 

  • Styl: Fruit and Spice Sour Ale (Barrel Aged)
  • Parametry
    • Ekstrakt: 15,5 %
    • Alkohol: 6,5 %
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słody: słód jęczmienny: pilzneński, słód pszeniczny, płatki owsiane
    • Chmiel: Goryczkowy: Columbus (US), Aromatyczny: Citra (US)
    • Drożdże: US-05
    • Dodatki: tłoczony sok z żurawiny i jabłek, mrożona żórawina, suszona pomarańcza, suszona cytryna, suszony grapefruit, cynamon
  • Wygląd: jasnoróżowe, lekko zamglone
  • Aromaty: cynamonu, żurawiny, cytryny, pomarańczy, grapefruitów, przyprawy dębiny, wiśni, wanilii
  • Odczucie w ustach:
    • owocowy, lekko słodkawy,
    • goryczkowy, lekko ściągający (dębina),
    • kwaśny, długi posmak cytrusowy
  • Temperatura serwowania: 8-12 ⁰C
  • Szkło: Sensoric, sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: Ciopono lub Gumbo,

    Sery: oscypek, bryndza

    Desery: sernik na kruchym spodzie z żurawinowym musem