Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Chocolate Mint FES

 

Salamander Chocolate Mint Foreign Extra Stout Nitro

Do ciemnej materii Foreign Extra Stoutu dodaliśmy kakao, oraz świeżej miętę czekoladową. Co razem stwarza niezwykłe wrażenie płynnej czekolady miętowej.

 

 

 

Styl

Tradycyjnie ten brytyjski styl warzony był w celach exportowych, aby przetrwać trudy podróży do krajów tropikalnych, przez co nazywano go również „Tropical Stout”. Styl ten charakteryzuje się intensywnymi aromatami palonego zboża, z nutami świeżo palonej kawy i gorzkiej czekolady. Często w tle wyczuć można subtelny zapach słodkich suszonych owoców, lukrecji bądź melasy.

Do ciemnej materii Foreign Extra Stoutu dodaliśmy kakao, oraz świeżej miętę czekoladową. Co
razem stwarza niezwykłe wrażenie płynnej czekolady miętowej.

Słody/ekstrakt:

Kompozycja słodów karmelowych i palonych nadaję głębokiego charakteru w piwach typu Stout. Mamy tu intensywną gorzką czekoladę, paloną kawę a nawet lekkie nuty popiołu. Bardzo charakterystycznym i tradycyjnym dodatkiem do Stouta jest palony, niesłodowany jęczmień – to on wprowadza głębokie palone nuty, delikatną kwaśność i goryczkę, która równoważy słodki smak.

Chmiele:

Goryczkowy, tradycyjny chmiel Magnum dodawany jest dla uzyskania niezbędnej kontry goryczkowej w tak mocnym i słodkim piwie. Dzięki temu smak jest zbalansowany i mamy ochotę na kolejny łyk.

Dodatki:

Mięta czekoladowa – specjalnie dla nas rosła w szklarni na Opolszczyźnie, z myślą właśnie o tym piwie. Gdy była gotowa – ścięliśmy ją i zamroziliśmy, aby zachowała aromat aż do momentu dodania do piwa. To szczególna odmiana mięty – niezbyt znana, ale posada intensywny aromat… Czeladek miętowych.

Duża ilość odtłuszczonego kakao to prawdziwa dusza tego piwa – jego intensywny aromat i smak sprawia, że piwo kojarzy się w aromacie z mleczną czekoladą, ale w smaku jest to już ciemne, rasowe, gorzkie kakao.

Nasycanie azotem:

Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianie tekstury na aksamitną.

Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.

Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:
– piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim
– gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo
– ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany

 

  • Styl: Foreign Extra Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 16,0 %
    • Alkohol: 6,0 %
    • IBU: 30
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, melanoidynowy, barwiący obłuszczony, jęczmień palony
    • Chmiel: Goryczkowy: Magnum (DE)
    • Dodatki: odtłuszczone kakao, nasycane azotem
    • Drożdże: Danstar Notthingham
  • Wygląd: Czarne, z rubinowymi refleksami, z beżową bardzo drobnopęcherzykową pianą – budującą się przez efekt kaskadowy
  • Aromaty: kakao, mlecznej czekolady, mięty, kawy, czekoladek miętowych, wafli, lukrecji
  • Smak:
    • pełny, gładki,
    • czekoladowy, słodkawy,
    • palony finisz, z kwaskowo-miętowym odświeżeniem
  • Temperatura serwowania:Nalewanie piw nasycanych azotem powinno odbywać się gwałtownie w temperaturze <7 ⁰C, zalecamy następnie ogrzać piwo w dłoni do temperatury 10-14⁰C
  • Szkło: nonic lub shaker
  • Foodpairing:

    Dania: Żeberka w sosie BBQ z podwędzanym pieczonym ziemniakiem, Brazylijska potrawka z czarnej fasoli i wędzonego tofu,

    Sery: Blue Stilton

    Desery: Brownies z sosem jeżynowym