CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Cherry Berliner Weisse

Kolejne świetnie pijalne piwo na lato! Mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny stylu – jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa – Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, oraz owocowym sezonowym polskim akcentem – soczystymi wiśniami.

 

Salamander Cherry Berliner Weisse

Jest to mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny stylu – jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa – Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, wraz z owocowym akcentem – soczystymi wiśniami. Idealnie pijalne połączenie.

 

 

Styl

Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu, jest to regionalne, historyczne piwo z terenów północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 rożnych browarów! Dziś ta liczba zmalała zaledwie do 2, ale dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.

Słody/ekstrakt:

Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.

Chmiele:

Choć chmiel odgrywają w tym stylu drugoplanową rolę, ale ich delikatny aromat dzięki metodzie „late hopping” został zachowany – szczególnie nowofalowego niemieckiego chmielu Huell Melon – czyli odmiany o delikatnym aromacie melona miodowego!

Bakterie:

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa

Dodatki:

Sezonowość piwa i jego polski akcent podkreśliliśmy dodając na późnym etapie fermentacji i leżakowania dużą ilość naturalnego, 100% przecieru wiśniowego, który nadał przyjemnego smaku i aromatu oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa.

 

  • Styl: Cherry Berliner Weisse
  • Parametry
    • Ekstrakt: 9,0 %
    • Alkohol: 3,5 %
    • IBU: 5
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, pszeniczny
    • Chmiel:  Aromatyczny: Tettnanger (DE), Huell Melon(DE)
    • Drożdże: US-05
    • Dodatki: przecier wiśniowy
    • Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus
  • Wygląd: bardzo jasne, czerwone
  • Aromaty: Wiśnie, cytryny, lekko mleczny
  • Smak:
    • musujący, czysty, odświeżający
    • kwaśny, cytrynowy,
    • kwaśny, wiśniowy
  • Temperatura serwowania: 5-8 ⁰C
  • Szkło: Tulip, goblet
  • Foodpairing:

    Dania: Kiełbaski curry, Sznycel z kiszoną kapustą,

    Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki,

    Desery: strudel wiśniami, tarta z wiśniami.

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation