CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Brut IPA

Piwo w tym jasnym, wytrawnym i aromatycznym stylu po raz pierwszy uwarzyliśmy z hiszpańskim browarem Laugar (ART.+22 Brut IPA) i tak nam zasmakowało, że postanowiliśmy uwarzyć nieco bardziej „klasyczną” wersję – o ile można tak powiedzieć o stylu który narodził się w 2018 roku.

 

Salamander Brut IPA

Wysokie wysycenie i owocowo-chmielowe aromaty powodują, że jest niesłychanie pijalne a przy tym nadal bardzo intensywne.

 

 

 

Styl

Najmłodszy styl wśród IPA – Brut IPA, to jasne, wyjątkowe piwo, wypełniające lukę pomiędzy New England IPA oraz West Coast IPA. Jest nawet bardziej wytrwane jak IPA z zachodniego wybrzeża i oszczędnie chmielone na goryczkę jak Vermont IPA. Nie rezygnujemy jednak z dużego dodatku chmielu na zimno. Wysokie wysycenie i owocowo-chmielowe aromaty powodują, że jest niesłychanie pijalne a przy tym nadal bardzo intensywne.

Słody/ekstrakt:

Brut IPA powinna być bardzo jasnym piwem, stąd w zasypie pojawiają się tylko jasne słody. Płatki i słód pszenny wpływają na delikatne zmętnienie i rozjaśnienie piwa. Ekstrakt może zaskakiwać jak na piwo w styli IPA – to raptem 12,7 %, ale poprzez wysokie odfermentowanie uzyskuje się wysoką zawartość alkoholu rzędu 6,3%! To wytrawne piwo jest więc bardzo podstępne – jest bardzo pijalne, aromatyczne, ale przy tym mocne!

Chmiele:

Nachmielenie Brut IPA to nie lada wyzwanie! Tak wytrawne piwo łatwo… przechmielić! Zwłaszcza na goryczkę. Dlatego piwo to jest bardzo oszczędnie chmielone na goryczkę, podczas gotowania brzeczki, ale za to zdecydowanie nadrabia przy chmieleniu na zimno. Do urządzenia do ekstrakcji (HopGuna) tafia pokaźna ilość aromatycznych chmieli z całego świata – Hull Melon (DE), Motueka (NZ), Galaxy (AU), Cascade, Simco (US), które w łącznie nadają aromaty podobne jak w białym, wytrawnym winie: białych owoców, cytrusów czy owoców pestkowych.

 

 

  • Styl: Brut IPA
  • Parametry
    • Ekstrakt: 12,7 %
    • Alkohol: 6,3 %
    • IBU: 20
  • Składniki:
    • Słody/płatki: słody jęczmienne: pilzneński; karmelowy pale, słód pszeniczny, płatki pszenne
    • Chmiel: Goryczkowy: Pacific Jade (NZ) Aromatyczny: Pacific Jade (NZ)
    • Chmielony na zimno: Hull Melon (DE), Motueka (NZ), Galaxy (AU), Cascade, Simco (US)
    • Drożdże: Danstar Notthingham
  • Wygląd: lekko zamglone, jasnosłomkowe
  • Aromaty: cytrusy – limonka, mandarynka, białe winogrona, melon miodowy, agrest, brzoskwinia
  • Smak:
    • musujące,
    • wytrawne,
    • orzeźwiające, z chmielowym finiszem
  • Temperatura serwowania: 6-8 ⁰C
  • Szkło: Sensoric, sniffter, shaker
  • Foodpairing:

    Dania: ostra drobiowa quesedilla z chutneyem mango

    Sery: Blue Stilton, Cabrales, Danablue i inne z przerostem niebieskiej pleśni,

    Desery: Ciasto kruche z brzoskwinią i tymiankiem

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation