CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander Blueberry Berliner Wiesse

Kolejne świetnie pijalne piwo na każdą porę roku! Mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny stylu –
jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa – Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu
mlekowego, oraz owocowym akcentem – przecierem z borówek schłodzonych tuż po zebraniu. Mając tak świeże owoce
możemy warzyć takie piwo nawet w środku zimy.

 

Salamander Blueberry Berliner Weisse

Berliner weisse – historyczny styl jasnego, kwaśnego piwa, którego renesans zawdzięczamy piwowarstwu rzemieślniczemu. Z dodatkiem borówek odmiany Chandler, które dzięki schłodzeniu zaraz po zerwaniu zachowały walory i smak świeżych owoców. Efekt połączenia dwóch rewolucji – świeżego myślenia rzemieślniczych piwowarów i polskich plantatorów.

 

 

 

Styl

Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu, jest to regionalne, historyczne
piwo z terenów północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było
najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 rożnych browarów! Dziś ta liczba zmalała
zaledwie do 2, ale dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.

Słody/ekstrakt:

Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na
uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.

Chmiele:

Nadajemy bardzo niskiej, wręcz niewyczuwalnej goryczki, dzięki użyciu szlachetnego chmielu Tettnanger. Pozostawiamy
jednak jego nieco ziołowy charakter. Wysoka goryczka nie jest pożądana przy piwach kwaśnych, szczególnie, że chmiel
wstrzymuje rozwój bakterii kwasu mlekowego a tym samym proces zakwaszania piwa.

Bakterie

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej
kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii
subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas
mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa

Dodatki:

Mimo środka zimy mamy prawdziwie sezonowy i świeży dodatek w formie puree Borówkowego odmiany Chandler. Dzięki
schłodzeniu zaraz po zerwaniu owoce są maksymalnie świeże, pomimo środka zimy! Rewolucja, dzięki której tak owocowe i
orzeźwiające piwo możemy warzyć przez cały rok. Przecier składa się z całych owoców – nawet skórki czy pestek. Tylko w
taki sposób można uzyskać z owoców to co najwartościowsze – wraz z barwą, smakiem i aromatem, który wydobywamy
przy użyciu urządzenie do ekstrakcji w przepływie – HopGun.

 

  • Styl: Blueberry Berliner Weisse
  • Parametry
    • Ekstrakt: 9,0 %
    • Alkohol: 3,5 %
    • IBU: 5
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, pszeniczny
    • Chmiel: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: US-05
    • Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus
    • Dodatki: przecier z borówki odmiany Chandler
  • Wygląd: jasno-fioletowe , mętne
  • Aromaty: Borówka, cytryny, lekko mleczny
  • Smak:
    • musujący, czysty, odświeżający
    • kwaśny, cytrynowy
    • kwaśny, borówkowy
  • Temperatura serwowania: 5-8 ⁰C
  • Szkło: Tulip, goblet
  • Foodpairing:

    Dania: Kiełbaski curry, Sznycel z kiszoną kapustą,

    Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki,

    Desery: panna cotta z borówkami, borówki z kruszonką i bitą śmietaną

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation