Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

BILBERRY Milkshake IPA

Salamander Bilberry Milkshake IPA

Niczym w milkshak’u połączyliśmy ze sobą intensywnie chmieloną (w szczególności na zimno) american ipa, z płatkami owsianymi, przecierem jagodowym, aromatyczną wanilią i słodką laktozą. Tak nietypowe połączenie potrafi nieźle zaskoczyć zmysły. Pyszne!

 

Salamander Bilberry Milkshake IPA

Milkshake IPA jest stylem bardzo nowoczesnym, można wręcz powiedzieć, że to tegoroczny trend! Połączenie owoców, laktozy i goryczkowej AIPA to coś wcześniej niespotykanego, ale niesłychanie smacznego!

 

 

 

Styl

Milkshake IPA jest stylem bardzo nowoczesnym, można wręcz powiedzieć, że to tegoroczny trend! Połączenie owoców, laktozy i goryczkowej AIPA to coś wcześniej niespotykanego, ale niesłychanie smacznego! W stylu tym panuje wielka dowolność, piwowarzy mieszają różne owoce, dodają innych proporcji laktozy a także eksperymentują z innymi dodatkami. My tym razem postawiliśmy na nasze polskie leśne jagody i dodaliśmy do niej całkiem sporej ilości bardzo cennych lasek wanilii. Całość tworzy niesamowite złudzenie słodkiego milkshake’a waniliowo-jagodowego. Do tego dochodzą aromaty od amerykańskich chmieli – cytrusów, gruszki, owoców tropikalnych i delikatnej mięty. Wszystko niespodziewanie skontrowane jest średniowysoką goryczką. Coś niesamowitego, coś zaskakującego zmysły, coś… pysznego!

Słody/ekstrakt:

Szczególnie ciekawy pod względem ekstraktu styl. Bo wydaje się być wysoki – wszakże 17 Plato to już pułap piw zdecydowanie mocnych. Ale mimo wszystko poziom alkoholu jest niski – to zasługa dużego udziału laktozy, cukru mlecznego, który nie jest asymilowany przez drożdże w czasie fermentacji. Cukier ten pozostaje więc w gotowym piwie, zwiększając pełnie i tworząc iluzję słodkiego milkshake’a. Słodowa baza jest bardzo jasna, niezaburzająca owocowo- waniliowych doznań. Ciężko dostrzec tą jasną barwę piwa spod ciemnofioletowego zabarwienia, które oczywiście powoduje dodatek owoców jagody. Płatki owsiane nadają tak niezbędnej dla tego stylu aksamitności.

Chmiele:

Skoro Milkshake IPA to musi być chmielowo! Goryczka na poziomie średnio-wysokim, bo musi być wyraźna, ale nie może przytłaczać! Natomiast aromat chmielowy jest niezwykle pożądany. Zapewniają to chmiele amerykańskie chmiele, Mosaic odpowiada za owoce tropikalne, doskonale znana Citra to ferria aromatów cytrusowych, a Calypso doda nieco łagodnych aromatów gruszkowych i delikatnie miętowych. Wraz z jagodami robi to bardzo dobre wrażenie.

Dodatki:

Bardzo istotne w tym stylu są dodatki. My postawiliśmy na prawdziwy skarb polskich lasów – jagody! To (zaraz po truskawce) chyba najodpowiedniejszy owoc do Milkshake’a. Zawsze bardzo aromatyczne, dodawane w formie puree (przecieranego z całych owoców – a więc razem ze skórką i pestkami), lekko kwaskowate, w 100% naturalne – po prostu pyszne. A na koniec „wisienka na torcie”, a więc laski wanilii, niemal cenniejsze od złota, układające cały aromat w całość.

 

  • Styl: Bilberry Milkshake American India Pale Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 17,0 %
    • Alkohol: 6,0 %
    • IBU: 45
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienne: pilzneński; słód pszeniczny; płatki owsiane
    • Chmiel: Goryczkowy: Columbus (US), Aromatyczny: Mosaic (US), Citra (US), Chmielony na zimno: Mosaic (US), Calypso (US)
    • Drożdże: US-05
  • Wygląd: ciemnofioletowe, mętne (zmętnienie pektynowe z owoców)
  • Aromaty: jagód leśnych, wanilii, cytrusów, ciemnych owoców, jogurtu owocowego, gruszki, delikatnej mięty
  • Smak:
    • pełny, gładki, słodkawy
    • owocowy, lekko kwaskowaty
    • goryczkowy
  • Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
  • Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: sezonowana wołowina z melasą rumową i kremem z koziego sera, dorsz z wędzonym mlekiem kokosowym

    Sery: Fromage de Montagne de Savoie, Furiani

    Desery: Ptysie z nadzieniem jagodowo-waniliowym, rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i jagodami, ciasto jogurtowo-waniliowe z galaretką z przecieranych jagód.