CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

RYE RIS Raspberry

Russian imperial stout to historyczny ciemny styl piwa, warzony już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary dla konsumentów poszukujących nowych doznań. Wyraźne akcenty słodowe – kawowe, czekoladowe i karmelowe wraz z aksamitnością słodu żytniego, ze sporą mocą oraz specjalnym dodatkiem – tłoczonym sokiem z malin, kojarzą się z owocowymi belgijskimi pralinami.

 

Rye RIS z malinami

Słodkość Russian Imperial Stoutu dobrze jest czasem złamać czymś kwaśnym. Dodatek malin powoduje zwiększenie pijalności, ale także nadaje wspaniały aromat, który świetnie łączy się z nutami czekoladowo-kawowym.

 

Styl
Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co dopiero po latach, w XX wieku, może trochę w celach marketingowych, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem.

Słody/ekstrakt:
Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu wymaga użycia wyjątkowo dużej ilości słodu – zastosowaliśmy tutaj mieszankę tradycyjną dla Imperialnego Stoutu – podstawowego słodu pilzneńskiego, monachijskiego dla nadania głębszego smaku, karmelowego ciemnego obfitującego w aromaty przypieczonego karmelu oraz słodów ciemnych – pszenicznego czekoladowego oraz słodu barwiącego, pełnych nut czekoladowych i kawowych. Nieco przewrotnym składnikiem jest tutaj słód żytni – zwiększający lepkość piwa, ale również nadający nieco szorstkiego charakteru, często kojarzonego z przyprawowością oraz ziemistością tego surowca.

Chmiele:
Używamy chmieli tradycyjnych, kontynentalnych – Magnum do nadania goryczki niezbędnej do uzyskania balansu słodowo chmielowej, oraz Tettnanger – dla uzyskania aromatu ziołowego, który z czasem wspaniale się w ciemnych, mocnych piwach utlenia.
Dodatek tłoczonego soku malinowego
Dodajemy tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin. Niesamowicie aromatyczny, słodko- kwaśny. W Rye RIS’ie wzbogaca smak o nuty kwaskowe i słodkie oraz nadaje aromatu malinowego, który wraz z czekoladowo-kawową podstawą tego stylu stwarza wrażenie ciemnego tortu z malinami.

 

  • Styl: Russian Imperial Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 23,0 %
    • Alkohol: 10,2  %
    • IBU: 62
  • Składniki:
    • Słody: Słody: pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, słód monachijski, pszeniczny czekoladowy, słód barwiący
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE), Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji Danstar Nottingham
  • Wygląd: Czarny, z wiśniowymi refleksami
  • Aromaty: Owocowy, czekoladowy, palony, dżem malinowy, praliny czekoladowo malinowe, czekolada deserowa nadziewana malinowa masą
  • Odczucie w ustach:
    • Pełne, słodkie, nisko wysycone
    • Kwaśna malina,
    • Kakaowe, palone, goryczka
  • Temperatura serwowania: 10-13 ⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter
  • Foodpairing:

    Dania:sezonowana wołowina, sarna w sosie malinowo-jeżynowym Sery: długo dojrzewająca Gouda lub Cheddar,

    Sery: długo dojrzewająca Gouda lub Cheddar,

    Desery: ciemne truffle z malinami, ciasta i torty czekoladowe z masą malinową

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation