Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Sum ze szparagami i sosem piwnym

Pora na kolejny z naszych przepisów Stu Mostów.

 

Tym razem Piotr Kucharski poleca suma ze szparagami i sosem piwnym, który znakomicie sprawdzi się w ciepłe, wiosenne dni.

Składniki:

 

  • 4 filety z suma około 150 g/szt.
  • 200 ml mleka
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • Sos:
  • 1 szalotka
  • 250 ml piwa pszenicznego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka kremówki
  • 12 łyżek zimnego masła
  • sól i biały pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z suma namoczyć w mleku i odstawić na 2-3 godziny. Filety osuszyć na papierowym ręczniku. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni wymieszać posiekaną szalotkę, piwo i sok z cytryny, gotować aż zredukuje się do ilości 2 łyżek. Dodać łyżkę śmietany i zagotować. Dodawać po łyżce masła i ubijać trzepaczką. Po dodaniu całego masła ubijać jeszcze przez chwilę aż całość będzie miała konsystencję jednolitego sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Filety z suma usmażyć na patelni. Szparagi ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć filety z suma i polać całość sosem.

Do przepisu rekomendujemy ryby ze Stawów Milickich

Życzymy smacznego 🙂