Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Serowo-piwna zupa

Na początek, serowo piwna zupa

 

Oto obiecana premiera Przepisów Stu Mostów autorstwa Piotra Kucharskiego.

 

  • Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 butelka piwa Pale Ale
  • 250 g sera rubin old Poland
  • 4 zielone szparagi

 

 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w dużym garnku. Poddusić na nim pokrojone marchewki, seler, czosnek, cebulę i przyprawy. Poddusić przez około 15 minut. Pod koniec dodać mąkę i podsmażyć całość razem przez około 1 minutę. Dodać bulion drobiowy i musztardę. Gotować przez około 15 minut. Dodać piwo i zmiksować w blenderze na gładki krem. Dodać ser i podgrzać aż się rozpuści w zupie. Zupę podawać posypaną szparagami pokrojonymi w cienkie plasterki.

Smacznego!