Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Projekt Schops

W Browarze Stu Mostów warzymy słynnego Schöpsa

Będziemy warzyć Schöpsa – słynny wrocławski styl piwa

To już informacja oficjalna. poinformowaliśmy media o zawansowanej realizacji projektu Schöps, którego celem jest odtworzenie i uwarzenie we WRCKW jednego z najbardziej cenionych polskich piw, słynnego wrocławskiego Schöps’a. Prace trwają od lipca 2015.

Wraz z międzynarodowym Zespołem mamy już za sobą pierwsze testowe warzenie. Piwo zaprezentujemy podczas EBC Symposium – europejskiego spotkania naukowców i technologów piwowarstwa, które we wrześniu 2016 odbędzie się we Wrocławiu. W ten sposób chcemy promować ten najbardziej wrocławski styl piwa i promować WRCLW.

Schöpsa uznawano przez dwa stulecia za czołowe w tej części Europy. Produkcję rozpoczęto około 1550 roku, warzone było w browarze miejskim z trzech składników: szyszki chmielu, ziarna pszenicy i dobrej wody. Było symbolem Wrocławia, przyniosło Wrocławowi sławę i cieszyło się renomą w wielu innych miastach Polsk i Niemiec. Schöps warzone do połowy XVIII w., miał ogromne znaczenie dla stylu życia i w codziennej diecie wrocławian. To było piwo, o którym pisali kronikarze, historycy i poeci – zawsze z dumą, podkreślając jakościowe jego walory.

„Zanim na Śląsk dotarły piwa leżakowe, warzono tu wiele dobrych piw górnej fermentacji, które jednak z czasem zostały wyparte przez lagery. Myślę, że żyjąc w dobie coraz bardziej popularnych piw rzemieślniczych, zdominowanych przez mocno chmielone IPA, warto jest zwrócić uwagę na piwa warzone niegdyś przez naszych przodków. Były to zarówno piwa o niskiej zawartości alkoholu, służące zaspokojeniu pragnienia, jak też treściwe piwa mocne, zalecane przez lekarzy jako lekarstwo. Jednym z takich zapomnianych stylów jest warzone niegdyś we Wrocławiu mocne piwo pszeniczne, zwane „Wrocławskim Baranem”. W przypadku reaktywacji tego stylu Browar Stu Mostów odtwarza prawdziwą legendę. Ten wrocławski trunek 500 lat temu cieszył się wielkim powodzeniem nie tylko na Dolnym Śląsku. Cieszę się że taki projekt powstał i będę szczęśliwy, jeżeli uda mi się dołożyć do niego swoją cegiełkę. Dla mnie projekt ten ma wielkie znaczenie, ponieważ od kilkunastu lat zgłębiam tajniki historii wrocławskiego piwowarstwa, a historia ta zaczyna się właściwie od Schöpsa.” – napisał Andrzej Urbanek, nasze partner, znawca piwowarstwa i historii wrocławskich browarów, który od lat zbiera informacje dotyczące zapomnianych stylów piwnych, studiując archiwa na Dolnym Śląsku i w Niemczech.

Premiera planowana jest na wrzesień. Sympozjum EBC jest spotkaniem środowiska naukowego związanego z technologią warzenia i browarnictwa. Zgromadzi we WRCLW wielu piwowarów, technologów, ludzi nauki oraz producentów technologii browarniczych. Odbędzie się 18-22 wrzesień 2016, da projektowi bardzo pożądany branżowy impakt i zwróci uwagę na Piwny Wrocław w wielu środowiskach w całej Europie.

 

 

 

Podstawowe informacje o projekcie:

  • zawiązanie projektu – początek lipca 2015, we Wrocławiu: Grzegorz Ziemian i Mateusz Gulej – piwowar Browaru Stu Mostów oraz John M. Brauer, EBC Executive Officer, The Brewers of Europe w Brukseli
  • zainteresowanie projektem wiernego odtworzenia wrocławskiego stylu wielu piwowarów i producentów słodu w Niemczech, poszukiwanie partnerów i wiedzy na temat stylu w archiwach
  • pozyskanie do współpracy Roland Andre, dyrektora technicznego Distelhäuser Brauerei, uznanego na arenie międzynarodowej niemieckiego browaru, znanego z zaangażowania w innowacyjne i jakościowe projekty oraz Andrzeja Urbanka, znawcy piwowarstwa i historii wrocławskich browarów, na co dzień mieszkającego w Norymberdze, pasjonaty, od lat zbiera informacje dotyczące dawno zapomnianych stylów piwnych, studiując archiwa na Dolnym Śląsku i w Niemczech
  • opracowanie receptury – hasłowo: „chmiel z Polski, słód z Niemiec, woda z Dolnego Śląska”
  • próbne warzenie – 13 listopada 2015 w Browarze Distelhäuser Brauerei, team w składzie: Mateusz Gulej, Grzegorz i Arletta Ziemian – Browar Stu Mostów, Roland Andre, dyrektor techniczny i kierownik produkcji Distelhäuser Brauerei John Brauer, EBC oraz Carsten Zufall, prezes EBC Brewing Science Group
  • wybór ambasadorów projektu w 5 dzielnicach Wrocławia. Łukasz Paluszkiewicz – Psie Pole. Kuba Zimny- Fabryczna, Piotr Kowalczyk – Krzyki, Małgorzata Bartkowiak – Śródmieście, Maciej Gąd – Stare Miasto
  • analityczne i sensorycznej oceny – grudzień 2015 i marzec 2016 (planowana relacja)
  • ocena wyników i opracowanie ewentualnych zaleceń, zmian
  • wsparcie dr Grzegorza Sobel (UWr) – historyka, znawcy kuchni dawnego Wrocławia, autor m.in. „Przy wrocławskim stole”, Kuchnia Wrocławia”, Dzieje wrocławskiej gastronomi”. Wspólne spotkanie z Ambasadorami
  • otwarcie Wydarzenia Premiera Schospa, 20-25 września 2016 – www.facebook.com/events/259654687702022/
  • planowane warzenie Schöps we Wrocławiu – pierwszy tydzień lipca 2016 (planowana konferencja)
  • premiera i prezentacja dla piwowarów z całego kontynentu, gości Sympozjum European Brewery Convention i członków Brewing Science Grupa – 20 września 2016, w Browarze Stu Mostów