CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

PRECLE do PIWA

Wypiekamy precle do piwa i lokalnie pieczywo

Precle do piwa wypiekamy od prawie 2 lat, od początku funkcjonowania pubu na Długosza. Mają drożdżowo-słodowy smak, pachną jak pils, mają zwartą konsystencje i dłużej utrzymują świeżość. Są wypiekane w specjalnym piecu piekarniczym i dostarczane do wiodących pubów i multitapów we WRLCW.

Pracujemy przy Browarze. Wodę zastępujemy piwem. Dostajemy końcówki z kegów, piwo jest tam bogate w drożdże. To jest kwintesencja piwa, to można jeść łyżką. Stąd pełnia drożdżowego smaku. Robiliśmy dla porównania na mleku, na wodze, wodzie i maśle, mleku i maśle. Ale piwa nic nie zastąpi – mówi Michał Czekajło, szef kuchni w pubie Browaru i autor wielu receptur produktów na bazie piwa.

Unikalny jest zakwas. Zakwaszamy go piwem. Jest bardzo mocny i szybko dojrzewa. Piwo jest mocną pożywką dla ciasta. Ma też własne drożdże. To sprawia, że nasze pieczywo inaczej smakuje, inaczej pachnie. Precle zawsze ważą tyle samo, ale na piwie nie ma możliwości by z zewnątrz każdy był taki sam. To też odróżnia je od produkowanych masowo, gdzie nawet pęknięcia są w tym samym miejscu.

Z myślą o najbardziej lokalnym rynku pieczemy dwa rodzaje chleba. Chleb żytni i pszenno-żytni. W foremkach i koszyczkach. Obok tej stałej oferty eksperymentujemy. Od środy do piątku, wykorzystując harmonogram produkcji Browaru, pieczemy chleby z dodatkami.

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation