Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Dry Hopped Pilsner

WRCLW Dry-hopped Pilsner Citra & Mandarina Bavaria

Pilsner to zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych stylów piwnych na świecie i… jeden z naszych ulubionych! Dlatego też postanowiliśmy urozmaicić nieco podstawową wersję naszego WRCLW Pilsa i na nadchodzący sezon letni przygotować dla Was jego specjalną edycję!

Podczas chmielenia na zimno naszego premierowego WRCLW Pilsnera użyliśmy amerykańskiej odmiany Citra i niemieckiej Mandarina Bavaria. Nie będzie to jednak piwo z gatunku bardzo intensywnie nachmielonych – w dalszym ciągu jest to nasz klasyczny, wytrawny Pils o wysokim balansie i umiarkowanej goryczy, wzbogacony o nuty cytrusów oraz białego wina albarino oraz… rozlany do nowego opakowania jakim jest PUSZKA!

 

 

WRCLW Pilsner Citra & Mandarina Bavaria

Klasyczne piwo dolnej fermentacji w mniej klasycznym niemiecko / amerykańskim stylu! Poznajcie naszego nowego Pilsnera chmielonego na zimno odmianami Citra i Mandarina Bavaria! Wzbogaciły one naszego klasycznego WRCLW Pilsa o nuty cytrusów oraz białego wino albarino. Wytrawne, dobrze zbalansowane, wysoce pijalne z cytrusowym, niezwykle świeżym aromatem – idealne na zbliżający się sezon letni!

Styl

Jest to zdecydowanie najpopularniejszy styl piwa na świecie i jeden z naszych ulubionych – tym razem nachmieliliśmy naszego Pilsnera dwoma klasycznymi odmianami – Citra i Mandarina Bavaria.

Pomimo swojej lekkości, z racji użycia drożdży dolnej fermentacji Pils wymaga długiej fermentacji i leżakowania w niskich temperaturach. Proces produkcji trwa około 5 tygodni, w tym minimum 3 tygodni leżakowania w temperaturach bliskich 0°C. Warzymy go wedle klasycznej receptury, która jak mówią nasi piwowarzy wydaje się prosta „na papierze”, ale wymaga wielu wysiłków w trakcie warzenia. Dobry Pils jest jednak zdecydowanie wart wszelkich starań!

Słód:

Zasyp to w 100% niemiecki słód Pilzneński.

Chmiele:

Użyliśmy szlachetnych, niemieckich chmieli „na gorąco” oraz amerykańskiej odmiany Citra i niemieckiej Mandarina Bavaria do chmielenia na zimno. Idealna mieszanka chmieli nowofalowych i kontynentalnych klasyków!

  • Styl: Pilsner
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 12,5 %
    • Alkohol: 5,0 %
    • IBU: 30
  • Składniki:
    • Słód: jęczmienny: niemiecki Pilsner
    • Chmiel: Magnum, Hersbrucker, Mandarina Bavaria, Citra
    • Drożdże: domowe drożdże dolnej fermentacji
  • Wygląd: słomkowy do złotego koloru, nieco zamglony, trwała i gęsta biała piana
  • Aromaty: cytrusy, cytryna meyer, nuty słodowe Pilsnera, białe wino z winogron albarino
  • Odczucie w ustach:
    • Rześkie, odświeżające i pełne. Umiarkowane nasycenie
  • Temperatura serwowania: 8-10°C
  • Szkło: Pilsner, Flutt
  • Foodpairing: Letnie sałatki z dodatkiem świeżych ziół i cytrusowym vinegretem, pieczone warzywa okopowe, owoce morza, białe ryby i mięso.