Zawarliśmy w nim wszystkie aromaty charakterystyczne dla mocniejszych piw chmielowych, ale tym razem stawiając na bardziej sesyjną zawartością alkoholu.
Uwarzone z dużą ilością płatków i słodu owsianego oraz mniejszym dodatkiem chmielu w kotle. Nie żałowaliśmy go jednak na etapie chmielenia na zimno wykorzystując w tym celu duże ilości amerykańskiej odmiany Strata z 2020 roku oraz nowozelandzkiej odmiany Pacifica.
Piwo zamglone, o blado-pomarańczowej barwie, zwieńczone trwałą białą pianą i wypełnione po zawleczkę aromatami cytrusów, cukierków, trawy i lychee. Miękkie, soczyste i pyszne!
LUSH New England Pale Ale Strata | PacificaSwój niezwykły aromat zawdzięcza mieszance amerykańskiej odmiany Strata i nowozelandzkiego chmielu Pacifica, które poskutkowały intensywnymi nutami cytrusów, cukierków, trawy oraz lychee. Piwo z gatunku lekkich, jasnych i maksymalnie pijalnych, zwieńczone długotrwałą białą pianą, aksamitne i „miękkie” – tak jak na New England`a przystało! |
Słody/ekstrakt:
Mniej znaczy więcej. Użyliśmy słodu podstawowego oraz dużo płatków i słodu owsianego.
Chmiele:
Nasza ulubiona odmiana z 2020 roku – Strata, która dotarła do nas świeżo po zbiorach. Tak samo dobra, lub nawet lepsza i bardziej aromatyczna niż w zeszłym roku! Połączyliśmy ją w tym piwie z nowozelandzkim chmielem Pacifica.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England Pale Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 12,5%
- Alkohol: 5,0%
- IBU: 15
- Składniki: woda, słód jęczmienny, słód owsiany, płatki owsiane, chmiel, drożdże
- Zasyp: Słód jęczmienny i owsiany, płatki owsiane
- Chmiel: Strata, Pacifica
- Drożdże: Secret Sauce protocol
- Wygląd: mętna, o bladożółtym kolorze zwieńczona biało-kremową pianą
- Aromaty: wszystkie cytrusy, trawa, białe owoce, kandyzowana pomarańcza
- Odczucie w ustach:
- 1 – miękka i owocowa
- 2 – kremowa i dobrze nagazowana
- 3 – OJ
- Temperatura serwowania: 9-12⁰C
- Szkło: Shaker, Ale glass
- Foodpairing:
- Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą
- Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
- Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui