Niezwykle popularna w ostatnim czasie IPA w stylu New England „zaszczepiona” z wykorzystaniem naszego biotransformacyjnego protokołu fermentacyjnego Secret Sauce oraz super aromatycznymi odmianami chmieli w składzie: Nelson Sauvin, Simcoe & Mosaic.
Australijski Nelson Sauvin nadał nut charakterystycznych dla białych win szczepu Sauvignon Blanc – białych winogron, brzoskwiń, agrestu, kiwi oraz marakuji. Amerykańskie Simcoe & Mosaic poskutkowały natomiast pyszną kombinacją nut białych owoców – liczi i winogron w akompaniamencie grapefruita, mango, nut żywicznych oraz sosnowych.
VACCINATED New England IPA Nelson Sauvin | Simcoe | MosaicSwój niezwykły aromat zawdzięcza mieszance australijskiego chmielu Nelson Sauvin oraz amerykańskich odmian Simcoe i Mosaic. W połączeniu z naszym nowym protokołem fermentacyjnym poskutkowały one intensywnymi nutami tropików w towarzystwie odrobiny wanilii. W efekcie powstała ta lekka, mętna, super pijalna (i zaszczepiona!) IPA w stylu New England! |
Słody/ekstrakt:
Standardowy ekstrakt na poziomie 15,5⁰ Plato uzyskany dzięki zastosowaniu niemieckich słodów podstawowych wzbogaconych dodatkiem płatków owsianych.
Chmiele:
Nelson Sauvin – nuty białych owoców, melona i winogron
Simcoe – iglaki w akompaniamencie owoców pestkowych i tropikalnych
Mosaic – owoce tropikalne
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England Pale Ale
- Parametry:
- Ekstrakt: 15,5%
- Alkohol: 6,0%
- Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, chmiel, drożdże
- Zasyp: Słody jęczmienne, płatki owsiane
- Chmiel: Whirlpool: Mosaic, Nelson Sauvin Na zimno: Nelson Sauvin, Simcoe, Mosaic
- Drożdże: Secret Sauce protocol
- Wygląd: jasne, słomkowe, mętne, zwieńczone białą pianą.
- Aromaty: tropiki, wanilia, dunk, białe winogrona, melon
- Odczucie w ustach:
- 1 – chmielowe
- 2 – orzeźwiające
- 3 – owocowe
- Temperatura serwowania: 10-12⁰C
- Szkło: sensoric, tulip, snifter, IPA glass
- Foodpairing:
- Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą
- Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
- Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui