Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

New England IPA El Dorado, Citra, Sabro

Praca nad recepturami piw chmielowych to niekończąca się przygoda polegająca na ciągłych zmianach i poszukiwaniu najbardziej efektywnych pod kątem jakościowym metod chmielenia, dobieraniu odpowiednich proporcji, rodzajów chmielu i wielu innych kwestii mających wpływ na finalny produkt.

W tym konkretnym przypadku większą część chmielu dodawaną standardowo na etapie Whirlpoola dodaliśmy w trakcie chmielenia na zimno co pozwoliło obniżyć odczuwalną goryczkę. Z kolei dodatkowa ilość chmielu dodana „na zimno” wzbogaciła paletę aromatów chmielowych, świetnie wyczuwalnych na pierwszym planie.

 

 

New England IPA Strata, Citra, Mosaic, Sabro

Mętna, soczysta i maksymalnie naładowana chmielowym aromatem! Taka jest właśnie nasza najnowsza IPA w stylu New England chmielona odmianami El Dorado, Citra & Sabro. Wypełniły ją one nutami owoców tropikalnych, takich jak ananas i mango, którym akompaniują subtelne nuty żywiczne. W połączeniu z mętną i słodową podstawą stworzyły one rześką, soczystą i maksymalnie pijalną całość.

 

Słody/ekstrakt:

Jasne słody jęczmienne pochodzenia niemieckiego uzupełnione dodatkiem płatków owsianych stworzyły ekstrakt na poziomie 16⁰ Plato. Za Kolor odpowiedzialny jest natomiast specjalny słód owsiany pochodzący z wysp brytyjskich, który wprowadził do piwa uczucie delikatnej ciasteczkowości.

Chmiele:

Postawiliśmy na możliwie maksymalne ograniczenie goryczki z jednoczesnym zachowaniem intensywnego aromatu chmielowego, za który odpowiedzialne są odmiany:

Citra – klasyczna amerykańska odmiana będąca prawdziwą „królową” piw w stylu IPA wypełnioną cytrusowymi nutami.

El Dorado – amerykańska odmiana chmielu charakteryzująca się złożonymi nutami tropikalnymi

Sabro – wniósł on do piwa nuty kokosa, liczi i białych owoców, dopełniając i tak już intensywną paletę aromatów owocowych. 

To piwo najlepiej smakuje świeże!

Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże! 

  • Styl: New England IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 16,0%
    • Alkohol: 6,5%
    • IBU: 25
  • Składniki:
  • Zasyp: jasne słody jęczmienne pochodzenia niemieckiego uzupełnione dodatkiem brytyjskich słodów owsianych oraz płatkami owsianymi
  • Chmiel:
    • Whirlpool: Sabro, Citra
    • Na zimno: Citra, El Dorado, Sabro
      • Drożdże: House Ale Strain
      • Wygląd: jasno-pomarańczowe / przypominające świeży nektar pomarańczowy, mętne, zwieńczone kremową gęstą pianą
      • Aromaty: cytrusy na pierwszym planie, owoce tropikalne takie jak liczi, papaja, kokos
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – soczkowe
    • 2 – chmielowe
    • 3 – gładkie
  • Temperatura serwowania: 10-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą
    • Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
    • Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui