Praca nad recepturami piw chmielowych to niekończąca się przygoda polegająca na ciągłych zmianach i poszukiwaniu najbardziej efektywnych pod kątem jakościowym metod chmielenia, dobieraniu odpowiednich proporcji, rodzajów chmielu i wielu innych kwestii mających wpływ na finalny produkt.
W tym konkretnym przypadku większą część chmielu dodawaną standardowo na etapie Whirlpoola dodaliśmy w trakcie chmielenia na zimno co pozwoliło obniżyć odczuwalną goryczkę. Z kolei dodatkowa ilość chmielu dodana „na zimno” wzbogaciła paletę aromatów chmielowych, świetnie wyczuwalnych na pierwszym planie.
New England IPA Strata, Citra, Mosaic, SabroMętna, soczysta i maksymalnie naładowana chmielowym aromatem! Taka jest właśnie nasza najnowsza IPA w stylu New England chmielona odmianami El Dorado, Citra & Sabro. Wypełniły ją one nutami owoców tropikalnych, takich jak ananas i mango, którym akompaniują subtelne nuty żywiczne. W połączeniu z mętną i słodową podstawą stworzyły one rześką, soczystą i maksymalnie pijalną całość. |
Słody/ekstrakt:
Jasne słody jęczmienne pochodzenia niemieckiego uzupełnione dodatkiem płatków owsianych stworzyły ekstrakt na poziomie 16⁰ Plato. Za Kolor odpowiedzialny jest natomiast specjalny słód owsiany pochodzący z wysp brytyjskich, który wprowadził do piwa uczucie delikatnej ciasteczkowości.
Chmiele:
Postawiliśmy na możliwie maksymalne ograniczenie goryczki z jednoczesnym zachowaniem intensywnego aromatu chmielowego, za który odpowiedzialne są odmiany:
Citra – klasyczna amerykańska odmiana będąca prawdziwą „królową” piw w stylu IPA wypełnioną cytrusowymi nutami.
El Dorado – amerykańska odmiana chmielu charakteryzująca się złożonymi nutami tropikalnymi
Sabro – wniósł on do piwa nuty kokosa, liczi i białych owoców, dopełniając i tak już intensywną paletę aromatów owocowych.
To piwo najlepiej smakuje świeże!
Tak intensywnie chmielone piwo smakuje obłędnie – szczególnie świeże! Aromat chmielowy z czasem ulega obniżeniu. Dlatego traktuj to piwo szczególnie troskliwie – trzymając je w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego dobrym rozwiązaniem) i nie czekaj – pij świeże!
- Styl: New England IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 16,0%
- Alkohol: 6,5%
- IBU: 25
- Składniki:
- Zasyp: jasne słody jęczmienne pochodzenia niemieckiego uzupełnione dodatkiem brytyjskich słodów owsianych oraz płatkami owsianymi
- Chmiel:
- Whirlpool: Sabro, Citra
- Na zimno: Citra, El Dorado, Sabro
- Drożdże: House Ale Strain
- Wygląd: jasno-pomarańczowe / przypominające świeży nektar pomarańczowy, mętne, zwieńczone kremową gęstą pianą
- Aromaty: cytrusy na pierwszym planie, owoce tropikalne takie jak liczi, papaja, kokos
- Odczucie w ustach:
- 1 – soczkowe
- 2 – chmielowe
- 3 – gładkie
- Temperatura serwowania: 10-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: krewetki w piwnej tempurze z salsą mango-chilli i kolendrą
- Ser: Brique de Brebis, Roquefort, Brie, Stilton
- Deser: sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce, ucierane ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui