Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Most Holenderski

Browar Jopen należy do światowej elity.

 

 

Jopen należy do światowej elity. Jest najczęściej na świecie kupowanym holenderskim piwem kraftowym. Współtworzył europejski kraft, warzy od 1992 roku, czyli już 25 lat. Myślenie twórców – Michela Ordeman i Lydian Zoetman – jest bardzo nam bliskie. Po raz pierwszy spotkaliśmy się w przepięknym browarze JopenKerk. W starych murach rozwiązania technologiczne na miarę najbardziej zaawansowanych na świecie. Browar jest miejski, powstał z podobną do naszej misją – by odtworzyć browarnicze tradycje Haarlem. Od początku zajęli się odtwarzaniem styli rdzennych dla regionu. Mieli trochę łatwiej ponieważ zapomniane w Holandii receptury istniały, trzeba było „tylko” woli by po nie pójść do miejskiego archiwum w Haarlem. Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo wierzą w siłę lokalności i wielką wagę do niej przywiązują.

 

Najostrzejsza premiera 2017!

ART#15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale. Warzony wspólnie we WRCLW. Tęgie piwo, pełne nut zbożowo-chlebowych, z dodatkiem wanilii, ziaren kakaowca i papryczek Habanero. Słodowoaromatyczna mieszanka, która świetnie rozgrzewa. Czekolada, wanilia, piernikowości, sprawiają, że to piwo dość naturalnie pasuje do atmosfery Świąt. Świąt, z charakterem!

 

 

Kiedy się poznaliśmy opowiadali historię ciekawej, wielowiekowej, rywalizacji browarników z branżą tekstylną „o wodę”, rywalizacji wygranej przez tych pierwszych. Piliśmy Jopen Hoppenbier (hops beer) – jedno z pierwszych „na zachodzie”, w którym wykorzystano chmiel. Warzone według miejskich regulacji z roku 1501. Potem piwo Jopejskie, z recepturą z 1407 roku. Nazwa wywodzi się od beczek piwa, których używano właśnie w Haarlem w średniowieczu. My częstowaliśmy Schöps’em, którego recepturę odtworzyliśmy po 250 latach. Wysiłkiem międzynarodowego zespołu historyków i piwowarów. Warzono go od poł. XVI do poł. XVIII w. Przez 200 lat piwo uznawane było za czołowe w tej części Europy. Piwo to przyniosło miastu sławę i jest pszenicznym symbolem WRCLW.

Celem naszego pierwszego spotkania była wymiana doświadczeń i prezentacja polskich tradycji w Holandii. Po raz pierwszy warzyliśmy wspólnie w Haarlem, Rye Baltic Porter (2016). Polished Black Gold, w nowej aranżacji – ze słodem żytnim! To nasz charakterystyczny dodatek, dla wielu znak rozpoznawczy. Chcieliśmy uwarzyć coś co mocno kojarzy się z Polską i co będziemy mogli wysłać do degustacji na wiele rynków. Postawiliśmy na piwo tradycyjne, historyczne, w bardzo klasycznym wydaniu. To polski styl, który robi wrażenie i z którego jesteśmy dumni. Tworzy piwny most z najlepszymi piwami z całego świata. Zaciekawił, sprawił, że połączyliśmy siły i rozjechał się na 3 kontynenty.

Ostatnio warzyliśmy we WRCLW. To był ART#15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale (2017). Piwo jesienno-zimowe, tęgie, rozgrzewające, karmelowe w barwie i aromacie z delikatną nutą słodów ciemnych, nut zbożowo-chlebowych, z czekoladowopalonym charakterem. Z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wieńczącym dzieło dodatkiem były ostre papryczki Habanero, znane z picia płynnej, lekko pikantnej, czekolady. Co ciekawe papryczki z własnej uprawy. Piwo przygotowaliśmy na święta, w czasie kiedy we WRCLW i w Amsterdamie otwarto najpiękniejsze w Europie jarmarki bożonarodzeniowe. Wspólnie braliśmy udział w wielu festiwalach, m.in. w najstarszym i najpopularniejszym w Polsce Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa, byliśmy razem w Eindhoven i w Poznaniu.