CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Most Bawarski

 

 

Współpracujemy z Bawarczykami od czterech lat (2014). Mamy za sobą trzy wspólnie uwarzone piwa, w tym dwa we WRCLW. Staramy się czerpać z każdej szkoły piwowarskiej to co najlepsze. Ta niemiecka znana jest z tradycjonalizmu i wyśmienitych piw warzonych niemal „od metra”. Ten porządek w produkcji jest świetną podwaliną do piwnych eksperymentów – wszak aby uwarzyć piwa nowofalowe, najpierw trzeba sięgnąć do piwnych korzeni i poznać je od podszewki. Taką filozofię wyznają nasi piwowarzy. Bardzo cenimy sobie częste kontakty. W ramach stałego Piwnego Mostu mamy też dostęp do znakomitych piw warzonych w Truchtlaching.

 

Camba Bavaria Black Shark 8,5%

Jedna z perełek browaru Camba Bavaria, wielokrotnie odznaczana medalami na Meiningers International Craft Beer Award. Bawarska Black Ipa z piękną brązową pianą i mocnym goryczkowym finiszem. W aromacie wyczuwalna czekolada, kawa zbożowa oraz żywica. W smaku dużo goryczki z chmieli przełamanej słodami, z dodatkiem suszonych owoców. Piwo dostępne tylko w butelce.°

 

 

Wszystko rozpoczęło warzenie ART#1 Doppel Weizenbock German IPA, nietypowego połączenia dwóch, na pozór odległych, piwnych stylów. Efekt był spektakularny, piwo ma u nas status kultowego. Wspólne warzenie to była również dla Camby pierwsza zagraniczna kolaboracja. Oto przypomnienie relacji – https://youtu.be/seWpNGiMoYU Kontynuowaliśmy ART#7 German Red IPL. Chcieliśmy pokazać jak niemal identyczne chmielenie, dają inne efekty w mocnym, czerwonym lagerze. Kolejne piwo to Hellertauer IPL. Znowu kontynuacja tej idei, jasny koźlak (Helles Bock), w odświeżonej, kraftowej odsłonie – tylko z nowofalowymi chmielami z regionu Hallertau.

W Bawarii po raz pierwszy warzyliśmy nie u siebie! Ach te pierwsze razy. Zaproszeni przez Camba Bavaria w największy na świecie region upraw chmielu. Dla Bawarczyków była to dobra okazja do dyskusji o ograniczeniach jakich nie mamy w Polsce. Związanych z liczącym już 500 lat Bawarskim Prawem Czystości. Ta historyczna norma prawna z zakresu browarnictwa wprowadziła zakaz korzystania z innych przypraw niż chmiel. Była fundamentem jakości niemieckiego piwa. Dla nas okazja do refleksji nad naszymi kompetencjami i rozwojem plantacji chmielu w Polsce. Dlatego wspólne piwo zaprezentowaliśmy premierowo na Lubelskich Targach Piw Rzemieślniczych (2016).

To był też pretekst do tego by przypomnieć światu iż uprawę chmielu i jego suszarnie wzmiankują na ziemiach polskich już dokumenty Henryka III Wrocławskiego. To ponad 750 lat temu. Chmielu w Polsce zaczęliśmy używać wcześniej niż w wielu krajach Europy Zachodniej. Heller Bock był okazją do promocji w Polsce nowofalowych odmian Huell Melon i Blanc. Działamy z przekonaniem, że warto łączyć siły i promować alternatywność dla piw koncernowych. Szukamy okazji do budowania tego co trzeba nazywać „kulturą piwa”. Camba i Christian Nuber byli gośćmi specjalnymi Oktoberfest Alternative (2017). Impreza promuje dawne tradycje Oktoberfestu organizowanego we Wrocławiu od przełomu XIX i XX wieku. Wspólnie serwowaliśmy bawarskie i wrocławskie piwo. Atrakcją było też odtworzenie przez naszych kucharzy menu z Oktoberfest z 1924 roku (Schweinernes, Weißwürste, Haxen, Hend’l vom Rost, Nürnberger Bratwürstel, Leberknödel i Kalbskopfe).

 

 

 

 

 

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation