CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Hallertauer IPL Collab

 

Nasze pierwsze piwo uwarzone poza murami Browaru Stu Mostów. Skoro pierwsze, to nie mogło obyć się bez nawiązania do naszych pierwszych gości z którymi wspólnie uwarzyliśmy piwo – przyjaciół z browaru Camba Bavaria z Niemiec. Nadal kontynuujemy nasz piwny most pomiędzy tradycją a nowoczesnością, tym razem na warsztat biorąc Heller Bocka, podrasowując go ciekawym, lokalnym i nowofalowym chmieleniem.

 

Hallertauer IPL Collab

Podstawę stanowi piwo w stylu Heller Bock, czyli w odróżnieniu od „regularnego” Bocka – jego jasny odpowiednik. Styl charakteryzujący się jaśniejszą, złotą barwą, słodowym charakterem, wyższą zawartością alkoholu i bardzo czystym profilem drożdżowym.

 

Styl

Podstawę stanowi piwo w stylu Heller Bock, czyli w odróżnieniu od „regularnego” Bocka – jego jasny odpowiednik. Styl charakteryzujący się jaśniejszą, złotą barwą, słodowym charakterem, wyższą zawartością alkoholu i bardzo czystym profilem drożdżowym. Warzony w miesiącach zimowych, aby umilić mroźne wieczory. Zazwyczaj jest oszczędnie chmielony, tradycyjnymi bawarskimi odmianami chmielu. W naszym przypadku chmiel stanowi całkiem pokaźną dawkę, reprezentowaną przez nowofalowe odmiany pochodzące tylko z rejonu upraw Hallertau – Huell Melon i Blanc.

Słody/ekstrakt:

Typowy jasny zasyp, z niewielkim udziałem słodu karmelowego jasnego i zakwaszającego, tak, aby uzyskać wytrawny finisz z typowym, lagerowym charakterem. Tradycyjne, niemiecki koźlak musi mieć powyżej 15,5% ekstraktu, oraz być warzony metodą dekokcyjną, dla pełnego smaku.

Chmiele:

Właśnie chmiele z regionu Hallertau wyróżniają naszą interpretację tego stylu. Nieco wyższa niż tradycyjnie goryczka, ale bardzo miękka i przyjemna. Ale to przede wszystkim aromat nowofalowego chmielu Hallertau Blanc, o zaskakującym i intensywnym aromacie białego wina gronowego. Dopełnieniem jest subtelna melonowa nuta, dostarczona przez chmiel Hallertau Huell Melon

 

  • Styl: Helles Bock
  • Parametry
    • Ekstrakt: 16,0 %
    • Alkohol: 7,4 %
    • IBU: 42
  • Składniki:
    • słody: słody jęczmienne: pilzneński; carahell, zakwaszający
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Hallertau Blanc (DE)
      • Aromatyczny: Hallertau Blanc (DE) i Hallertau Huell Melon (DE)
    • Drożdże: W-34/ 70
  • Wygląd: złote, przymglone
  • Aromaty:  białego wina gronowego, melona miodowego, brandy, mirabelek
  • Odczucie w ustach:
    • wytrawny, czysty
    • winny, nieco ściągający
    • szlachetna, łagodna i miękka goryczka, rozgrzewające, ponownie wytrawne
  • Temperatura serwowania: 5-8⁰C
  • Szkło: Pokal, szkło pilsowe – flute
  • Foodpairing:-
    • Dania: kiełbaski curry, golonka pieczona w piecu chlebowym:
    • Sery: smażone w panierce, Adelegg (ser przemywany białym winem)
    • Desery: zabajone z malinami na białym winie, Crème Brûlée z winem lodowym

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation