W powietrzu coraz wyraźniej czuć już wiosnę. Słoneczne, cieplejsze dni postanowiliśmy więc przywitać piwnie dwoma nowymi piwami sezonowymi!
Z aktualnym sezonem zdecydowanie najbardziej kojarzą nam się przyprawowe, wyraziste, rześkie i owocowe piwaw stylu belgijskim.
Właśnie dlatego w naszych majowo-czerwcowych wydaniach piw sezonowych oprócz Citrus Witbier postanowiliśmy uwarzyć również klasycznego Saisona. Zrobiliśmy to przy użyciu wieloziarnistej bazy słodowej, mieszanki nowozelandzkiego chmielu Motueka i niemieckiego Huell Melon oraz naszych dwóch ulubionych szczepów drożdży z gatunku saison.
Efektem tej kombinacji jest subtelnie nachmielony na zimno, klasyczny Saison. Nuty drożdży łączą się w nim z owocowymi, limonkowymi, melonowymi i truskawkowymi nutami chmielu, tworząc rzeskie, zbalansowane, dobrze nagazowane i pijalne piwo idealnie nadające się do świętowania pierwszych słonecznych dni w tym roku!
Dry Hopped SaisonWieloziarnista baza słodowa, mieszanka nowozelandzkiej odmiany chmielu Motueka oraz niemieckiego Huell Melon i naszych dwóch ulubionych szczepów drożdży z gatunku saison. Efektem tej kombinacji jest subtelnie nachmielony na zimno, klasyczny Saison o intensywnych nutach świeżych owoców takich jak limonka, melon i truskawki. Stworzyły one rześką, zbalansowaną, dobrze nagazowaną i maksymalnie pijalną całość idealnie nadającą się do świętowania pierwszych słonecznych dni w tym roku! |
Słody/ekstrakt:
Nasze najlepsze słody pilzneńskie, pszeniczne i żytnie.
Chmiel:
Nowozelandzki chmiel odmiany Motueka z farmy Hop Revolution oraz niemiecka odmiana Huell Melon.
- Styl: Saison
- Parametry:
- Ekstrakt: 12,0 %
- Alkohol: 5,5 %
- IBU: 30
- Składniki:
- Słód: mieszanka słodów pilzneńskich, pszenicznych i żytnich
- Chmiel: Motueka / Huell Melon
- Drożdże: blend dwóch klasycznych szczepów Saison
- Wygląd: słomkowożółte, lekko zamglone z obfitą, kremowobiałą pianą.
- Aromaty: piękna równowaga pomiędzy estrami owocowymi pochodzącymi od drożdży, pikantnymi fenolami i nutami owocowymi pochodzącymi od chmielu.
- Odczucie w ustach:
- Rześkie, a jednocześnie kremowe i gładkie, wysokie nagazowanie.
- Temperatura serwowania: 8-10°C
- Szkło: Stu Mostów Willy / Shaker lub szkło WILD z oferty Stu Mostow