Zapraszamy na pierwszy łyk!
Dla wielu to będzie coś wyjątkowego. Dla wielu prawdziwy pierwszy raz. To będzie SALAMANDER Oatmeal Chocolate Milk Stout Nitro – pierwsze w historii Browaru piwo nagazowane azotem.
Też jesteśmy podekscytowani. Czeka nas wielka frajda i niemała edukacja. Frajda, bo Nitro Effect to coś naprawdę wyjątkowego. Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na aksamitną. Wyjątkowe są efekty wizualne, mówi się o „efekcie lawinowym” piwna wysyconego azotem. Piana jest przepiękna, drobna (drobnopęcherzykowa), delikatna, kremowa, wręcz aksamitna w swojej teksturze. Można ją kroić. Jest bardzo trwała. Piwo smakuje również bardzo wyjątkowo, jakby było odgazowane. Całość wrażeń sprawia, że pierwszy raz – obserwowanie piwa i pierwszy łyk – są czymś niezapomnianym.
Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. W Browarze Stu Mostów używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.
Teraz odrobina edukacji, którą zdecydowaliśmy się drukować na etykietach. Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, trzeba właściwie je serwować: piwo trzeba schłodzić do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsać nim, gwałtownie otworzyć butelkę i nalać piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo! I można się cieszyć widokiem efektu kaskadowego, lawiną która w mgnieniu oka tworzy piękną czapę drobnopęcherzykowej piany.
SALAMANDER Oatmeal Chocolate Milk Stout Nitro – słodki stout, często nazywany „cream stout” jest nieprzejrzyście czarny. Słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy są tutaj dominujące i pojawiają się również w smaku. Dodatek cukru mlecznego (laktozy) nadaje piwu więcej ciała i słodkości. Natomiast dodatek palonego jęczmienia, oprócz barwy, wprowadza swoją charakterystyczną goryczkę, która wraz z goryczką odchmielową równoważy smak i zachęca do kolejnego łyku. Nasycanie azotem, przy użyciu technologii jaką zainstalowaliśmy, nadało kremową teksturę i piękną, drobnopęcherzykową pianę. Ta lawina ruszy już 1/02!
Zapraszamy na fanpage’u, w specjalnym Wydarzeniu – https://www.facebook.com/events/200425290537755/
Więcej o premierowym piwie na https://100mostow.pl/salamander-oatmeal-chocolate-milk-stout-nitro/