Tradycyjne polskie jedzenie w awangardowym formacie promocyjnym
Michał Czekajło, szef kuchni Browaru Stu Mostów będzie za Zamku Ujazdowskim w Warszawie współtworzył wyjątkową kolację przygotowaną z niedocenianych na co dzień w kuchni składników. Wszystko w ramach festiwalu Nowe Epifanie, 27/02. Kuratorem wydarzania jest Monika Kucia, promotor tego co najlepsze w polskiej kuchni, zawsze w nietuzinkowej, zwykle performatynwej formie.
Michał da kulinarne show i zaprezentuję specjalnie przygotowane dania na bazie produktów ubocznych produkcji piwa w rzemieślniczym browarze. Będą chleb, ciastka z młóta, zupa z chleba, napój z serwatki, solone obierki z warzyw i galareta. Będzie mu partnerował dr Witoldem z Uniwersytetu Przyrodniczego, który nadzoruje hodowlę grzybów jadalnych na młócie. Grzyby strzępkowe są pełnowartościową żywnością i będą jedną z atrakcji. Szczegóły poniżej.
Browar Stu Mostów promuje kulturę piwa i tożsamość kulinarną. WRCLW, Dolnego Śląska i Polski. Tam gdzie jesteśmy piwowarstwo rzemieślnicze staje się częścią szerszej dyskusji na temat smaku. Wspieramy i integrujemy środowiska piwowarów i producentów lokalnej żywności. Stworzyliśmy Concept Stu Mostów – pracownię, w której na co dzień współpracują piwowarzy, kucharze, piekarze. Jak rzemieślnicy promujemy jakość i szacunek dla składników oraz ich jak najbardziej racjonalne ich wykorzystanie. Filozofia Zero Waste, czyli świadoma redukcja ilości odpadów, ma u nas bardzo praktyczny wymiar. Piwowarska brzeczka, słody i młóto browarniane wykorzystujemy do produkcji precli, pieczywa i musztard. To są praktyki popularne wśród piwowarów w wielu krajach świata.
O początkach Spotkań w Kwestii Smaku, rok 2014 – https://youtu.be/pnBKS9Jr9A8
Więcej o Piwnych Mostach, 2017 – https://100mostow.pl/piwnemosty
Zero Waste
Styl życia, w którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów i tym samym nie zanieczyszczać środowiska. W praktyce sprowadza się to do stosowania w codziennym życiu kilku zasad: odmawiaj, ograniczaj, używaj ponownie, segreguj i przetwarzaj, kompostuj. Zero Waste łączy się z minimalizmem, ekologią i etyką w każdym aspekcie życia. Wspieramy tych, którzy budują naszą świadomość w tej kwestii. Sami pokazujemy, że produkty uboczne produkcji (w naszym przypadku browarniczej) muszą być postrzegane jako cenne zasoby – surowce, których nie powinniśmy marnować. Polecamy wizytę w Browarze i Concpecie, w formie dopracowanych spotkań-wycieczek organizujemy je w każdą sobotę. Pokazujemy czym charakteryzuje się rzemieślnicza filozofia tworzenia piwa – https://100mostow.pl/zwiedzanie
Bardziej ambitnym polecamy grupę dzielącą się doświadczeniami, przykładami, tekstami, filmami – https://www.facebook.com/groups/zerowastepolska
Idea Festiwalu Nowe Epifanie
Nowe Epifanie to interdyscyplinarny festiwal wielkopostny. Spektakle, koncerty, pokazy filmowe, spotkania i nietuzinkowe wydarzenia kulinarne. Kuchnia z odniesieniami do historii, interdyscyplinarną refleksją i promocją kulinarnej świadomości. Kluczowym wydarzeniem jest uczta „Bieda król”, w której zasiądziemy do kolacji przygotowanej z niedocenianych na co dzień w kuchni składników. IX edycja odbędzie się w dniach 14 lutego – 25 marca 2018. W programie kulinarnym uczta Bieda król, debata o kuchni postnej / roślinnej z Martą Dymek, Jadłonomia i Pawłem Bravo. Warsztaty kuchni historycznej z Norbertem Sokolowski z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, seans gotowania i dzielenia z Łukaszem Modelskim i panią Krystyną Zgódką. Więcej szczegółów na http://noweepifanie.pl/idea-festiwalu
Facebook: https://www.facebook.com/noweepifanie
Uczta „Bieda Król”
Post to czas produktów biednych, odrzuconych, jak obierki, warzywa korzeniowe, a także tego, co ukiszone czy ususzone. Królewskim jabłkiem może być pomarszczony seler, a z dziko rosnących roślin mogą powstać eliksiry i nalewki dające pokrzepienie całą zimę. Ucztę „Bieda król” przygotuje szef kuchni Michał Czekajło (członek kolektywu Food Think Tank), który w Browarze Stu Mostów we Wrocławiu prowadzi kuchnię według filozofii Zero Waste. Wraz z dr inż. Witoldem Pietrzakiem z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyhodują na ucztę jadalne grzyby strzępkowe. A finałowy tort zostanie podany na porcelanie Alicji Patanowskiej, która w swoich pracach wykorzystuje odpady z fabryki Kristoff. Udział / bilety: http://noweepifanie.pl/wydarzenia/bieda-krol/
Facebook: www.facebook.com/events/1969365076715496
Monika Kucia
Dziennikarka i kuratorka kulinarna, promotorka szlachetnych polskich produktów, projektantka kulinarnych wypraw po Polsce i wizyt studyjnych: Culinary Trips to Poland. Jej Siała Baba Mak to platforma działań kulinarnych i kulturalnych. Realizuje eventy, cykle zdarzeń, projekty wydawnicze i artystyczne. Jest członkiem Rady Programowej Festiwalu Nowe Epifanie i Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Autorką scenariuszy i performerką niekonwencjonalnych wydarzeń kulinarnych, które corocznie inaugurują wielkopostny Festiwal Nowe Epifanie. Nam znana m.in. z „Kuchni Polska Nowe Horyzonty” – cyklu spotkań poświęconych najlepszym polskim tradycjom kulinarnym. Wspólnie zamierzamy pokazać potencjał piwa i kreatywność naszej kuchni. Szerszy kontakt musi być szerszy, będzie o kulturze, o przyrodzie i o smakach. Zawsze wokół stołu. Z Moniką zawsze na najwyższym poziomie. Więcej na http://monikakucia.com
Facebook: www.facebook.com/search/top/?q=monika%20kucia