Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Pierwszy Festiwal

07/06

SALAMANADER Peach Berliner Weisse premiera na WFDP

26 piw na stoisku 26, w tym premiera SALAMANADER Peach Berliner Weisse!

Zapraszamy na 8. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa i premierę „brzoskwini”. Bardzo pijalne piwo na lato. Połączenie historyczny stylu – jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, z aromatycznymi brzoskwiniami. Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl. Aromat nowofalowego niemieckiego chmielu Huell Melon, odmiany o delikatnym aromacie melona miodowego! Zapraszamy na pierwszy łyk!

W festiwalowej ofercie nasz core. To dziś już 7 piw. WRCLW Pils, Hefeweizen, Schöps i nagrodzony brązowym medalem Konkursu Piw Rzemieślniczych 2016 – WRCLW Roggenbier. SALAMANDER Pale Ale, AIPA oraz nagrodzona złotym medalem KPR 2016 SALAMANDER Black IPA. Piwa, które udźwigną piwną edukacje na kilku poziomach. Korzystajcie by zaprosić do craftu znajomych. Już dziś core obejmuje piwa od najjaśniejszych po najciemniejsze, od lekkich po mocne. Zawiera piwa jęczmienne, pszeniczne i żytnie. Cieszy nas sukces Schöspa. Idzie on przebojem. Ma status core’owego i chyba o to nam wszystkim chodziło. By był warzony i dostępny. Już zawsze. Kilka dni temu WRCLW Schöps otrzymał tytuł „Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2017”.

Do tego powracający SALAMANDER American Wheat. Pszeniczne piwo w stylu amerykańskim, warzone z przeważającym udziałem słodu pszenicznego, który oprócz jasnej barwy nadaje temu piwu subtelny, chlebowo-zbożowy charakter. Dzięki użyciu jedynie amerykańskich odmian chmielu piwo to posiada bardzo przyjemną, zrównoważoną goryczkę oraz ciekawy, cytrusowo-grejpfrutowy aromat, uzyskany dzięki chmieleniu podczas leżakowania piwa. American Wheat to idealne piwo na cieplejsze dni, odświeżające i ekstremalnie pijalne. Dawno oczekiwany powrót!

SALAMANDER Imperial AIPA. Piwo pod każdym względem mocniejsze niż AIPA – ma więcej ekstraktu, więcej alkoholu, a przede wszystkim – więcej chmielu! Niższe (niż można by się spodziewać po ekstrakcie) ciało, mniejsza słodowość oraz jasny zasyp mają podkreślić pierwszoplanową role chmielu w Imperial IPA.

SALAMANDER Cranberry Sour Ale. Podróż na północ w formie mocniejszego kwaśnego piwa górnej fermentacji z dodatkiem soku żurawinowego. Bardzo czysty kwaśny profil uzyskaliśmy poprzez użycie specjalnych szczepów bakterii kwasu mlekowego, skontrowany zbożową podbudową. Dodatek soku żurawinowego podkreśla ten kwaśny smak, nadaję przyjemnej owocowości i charakterystycznej cierpkości.

Początek znakomitej serii naszych Berliner Weisse. SALAMANDER Cherry Berliner Weisse, ART#8 Strawberry Berliner Weisse oraz premierowy SALAMANDER Peach Berliner Weisse.

Nasze piwo uwarzone wspólnie z Browarem Jopen. Jopen/Browar Stu Mostów Polished Black Gold – Baltic Porter 22 blg 9,2 % alc. 47 IBU. Pierwsza kolaboracja Jopenkerk z polskim browarem. Porter Bałtycki na zasypie żytnim. Waga ciężka w kategorii Porter!

Do tego gościnnie w ramach Piwnego Mostu z Holandią piwa z Browaru Jopen:

  • Northsee IPA – IPA, 6,5 % alc. (aka Mooie Nel) mocno chmielowy IPA będąca holenderską odpowiedzią na amerykańskie IPA. Zdobywca szeregu nagród na świecie i w kraju.
  • Life’s a Beach – IPA, 4,5 % alc. 50 IBU. Rześkie IPA z duża dozą chmieli nowozelandzkich.
  • Jacobus RPA – Rye Pale Ale, 5,5 % alc. 45 IBU. Piwo wyprodukowane z okazji 100-lecia kościoła, w którym pracuje browar Jopen. Otrzymało wiele medali na najbardziej prestiżowych festiwalach piwnych m.in. 2-krotnie złoty medal na Brussels Beer Challenge.
  • Ex-Girlfriend – Eisbock, 11,5 % alc. 30 IBU. Wymrożony koźlak czterosłodowy (jęczmień, pszenica, żyto, owies), dzięki czemu zaw. alkoholu wzrosła z 6,5% do 11,5%.
  • Doubting Thomas – American Quadrupel, 10 % alc. 40 IBU. Na amerykańskich chmielach, które dodają temu stylowi owocowości.
  • Koyt – Gruit Ale, 8,5 % alc. 18 IBU. Piwo warzone na mieszance ziół, które zastępują w tym przypadku chmiel. Stara, średniowieczna receptura.

oraz kilka ich ciekawych kolaboracji:

  • Jopen/De Molen. Sin&Remorse – Imperial Stout, 10 % alc. 60 IBU. Kolaboracja dwóch największych browarów z Holandii.
  • Jopen/Cigar City. Wayne’s World – Golden Ale blg 6,5 % alc. 40 IBU. Piwo uwarzone w kolaboracji z amerykańskim browarem Cigar City.
  • Jopen/Grateful Deaf/Waen Brewery/Hopcraft. Get in Sea-Laverbread – Porter, 6,5 % alc. 40 IBU. Kolaboracja 4 browarów w wyniku, której powstał angielski porter z dodatkiem wodorostu szkarłatnica pępkowa i suszonych pomarańczy.
  • Jopen/Grateful Deaf. IPA – IPA, 7,2 % alc. 70 IBU. Kooperacyjne IPA z dodatkiem chmieli amerykańskich w tym pochodzących z Japonii.
  • Jopen/Wolf`s Brewery. Overstag – RIS, 10,5 % alc. 70 IBU. Kolaboracja z rosyjskim browarem Wolf`s Brewery. Uwarzyli Russian Imperial Stouta z dodatkiem słodu owsianego i jagód jałowca.
  • Jopen/Odell. Nuts for Chocolate – Blond Ale, 7% alc. 30 IBU. Kolaboracja z amerykańskim browarem Odell. Piwo z dodatkiem migdałów i niepalonych ziaren kakaowca.