Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART#9

07/02

3 złota dla ART#9 i
najlepszy komentarz w
internecie

ART#9 warzony we Wrocławiu doceniony w USA

ART#9 Oatmeal Hoptart warzony wraz Bristol Brewing otrzymał tytuł „Best new beer in the world”. Obok złotego medalu w kategorii Best New Beers 2016 otrzymał jeszcze 2 złota: w kategorii Germanic Tradition / Sour Ales oraz w kategorii Low / Moderate Alcohol, za najlepsze piwo niskoalkoholowe. Wszystko na RateBeer Best Awards 2016. Wyniki opublikowano 2 lutego 2017.

Cieszymy się. „To wyjątkowy dzień dla naszego zespołu i dla grona wszystkich, którzy widzą w piwie kawałek tożsamości i kibicują browarnikom. Podobnie jak to, że piwo znowu jest eksportową wizytówką Wrocławia”. Tożsamość – wspólna, browarnikom – liczba mnoga, bo wiele jest browarów we WRCLW. Piwo – jest wizytówką. A emocje są fantastyczne: www.facebook.com/BrowarStuMostow/app/212104595551052/

W ogóle fajnie się to ułożyło. Zaczęło się od Kraftu Miesiąca i pierwszego miejsca na Il Piwo w Rankingu Berliner Weisse by Piktor. Potem był Debiut Miesiąca września, w którym Michał „Docent” Maranda z PolskieMinibrowary.pl pisał tak: „W skrócie można by powiedzieć, że to pochmielona nowofalowym chmielem wersja berliner weisse, ale to nie oddaje jego wyjątkowego charakteru. Bo przede wszystkim wrażenie robi czystość tego piwa. Tu nie ma żadnych motywów siarkowych, mlecznych czy innych spotykanych czasem w berlinerach. Zamiast tego cytryna, mandarynka i brzoskwinia. Fantastycznie bogaty i świeży aromat. W smaku jest tak samo wybornie – cytrynowo-kwaskowa rześkość oraz średnio intensywna grejpfrutowa goryczka pięknie ze sobą współgrają. Piwo pomimo tak „niskich” parametrów jest idealnie pełne w smaku i ekstremalnie wprost pijalne. Świetna kooperacyjna robota wrocławskiego Browaru Stu Mostów i Bristol Brewing Company z Colorado Springs!

Bardzo nam się podobała ocena Docenta z degustacji w lokalu. „Udało mi się dorwać mającego wyjątkowo dobrą prasę Oatmeal Hoptarta z Browar Stu Mostów. Brzoskwiniowo-mandarynkowocytrynowy aromat od pierwszego niucha daje pewność że będzie dobrze. W smaku cytrynowokwaskowa rześkość, za którą idzie idealnie wyważona goryczka. Fantastycznie złożone i pełne w smaku piwo (a to tylko 9° Blg!), ideał połączenia smaku kwaśnego i gorzkiego. Nie pamiętam kiedy wypiłem 6 takich samych dużych piw. To nieprawda że sezon się skończył, chcę takie piwo przez cały rok!” Może dlatego, że mieliśmy takie sam odczucia, taką samą przyjemność picia. A Docent na drugim końcu Polski ładnie ujął to w słowa.

Kuba Niemiec z bloga The Beervault napisał w tym czasie: „spodziewałem się wiele, ale moje oczekiwania zostały przebite. Mateuszowi z Browaru Stu Mostów udało się stworzyć sam cymes – piwo, które pachnie tak soczyście brzoskwinią jak chyba żadne które do tej pory piłem, no i ta brzoskwinia jest tutaj mistrzowsko sparowana z cytrynowymi oraz mlecznymi nutami lactobacillusów. Podkreślona goryczka równoważy umiarkowany kwasek, a piwo znika ze szkła szybciej niż Lucky Luke wyciąga swój rewolwer. Świetna rzecz”. Też ładny język, radość opisywania bez hamulców. Tak do dziś działa ART#9.

Potem europejski brązowy medal na Brussels Beer Challenge 2016 w listopadzie ur, w kategorii Speciality Beer: Other Sour Ale, przyznany. No i teraz te 3 złote medale. W odróżnieniu od przyznawanych przez sędziów na piwnych festiwalach wyróżnienia ostatnie są nagrodą przyznawaną przez portal RateBeer, na którym piwo oceniają konsumenci.

Ma bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego. To pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl. Użyliśmy bardzo aromatycznych chmieli Citra, Galaxy i Topaz. Dodawanych tylko metodą late hopping. Połączyliśmy je tu z aksamitnością płatków owianych. Dodatek 30% płatków owsianych nadał piwu niesamowitej gładkości. Dzięki temu jest lekkie, ale nie wodniste. To lekkie piwo, zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego. Dla Sour- i Hop- Headów! Już niebawem. Potwierdzamy, że wróci na wiosnę! Więcej o piwie ART#9 przeczytacie na naszej stronie – https://100mostow.pl/art-9/

 

 

Opinie ekspertów, koneserów i blogerów na temat obsypanego nagrodami piwa i jego walorów

RateBeer http://www.ratebeer.com/beer/art9-oatmeal-hoptart/437481/

Untappd https://untappd.com/b/browar-stu-mostow-art9-oatmea%E2%80%A6/1664465

Relacja z premiery ART#9 – https://100mostow.pl/blog/2016/07/27/art9/

ART+9 najlepiej ocenianym piwem sierpnia na www.polskikraft.pl/piwo/browar-stu-mostow-art%2B9- oatmeal-hoptart_1663

ART+9 najlepiej ocenianym piwem września https://polskieminibrowary.pl/2016/10/07/debiut-miesiacawrzesien-2016/

ART#9 wśród Top 4 Berliner Weisse wszechczasów na https://100mostow.pl/blog/2016/10/31/top-4- ratebeer/

ART#9 z brązowym medalem na Brussels Beer Challenge 2016 – https://100mostow.pl/blog/2016/11/22/braz-dla-art9/ Dzięki talentom piwowarów, współpracy, dzięki dobrej opinii za granicą, eksportowi i przede wszystkim dzięki ocenom miłośników piwa z wielu krajów. Na RateBeer.com są ich setki tysięcy. Raz w roku powstaje ranking, który dziś jest radością dla całego WRCLW. GoWRCLW!

Komentarz do pierwszego złota RateBeer – www.facebook.com/BrowarStuMostow/photos/a.482485215213862.1073741828.478718552257195/10 84176771711367/?type=3&theater

Jak każdy ART promuje otwartość, wymianę doświadczeń, kooperacje. Zyskuje kraft, WRCLW, Polska. Radość jest potrójna. Komentarz do kolejnych 2 złotych medali RateBeer – www.facebook.com/BrowarStuMostow/photos/a.482485215213862.1073741828.478718552257195/10847 61858319525/?type=3&theater

Komentarz do wszystkich medali. Przed nami 3 premiery i rozbudowa browaru. Dziękujemy wszystkim, którzy kibicują nam od początku! Tyle w temacie www.facebook.com/BrowarStuMostow/photos/a.482485215213862.1073741828.478718552257195/10859 09758204735/?type=3&theater

Na www i na Evenea nieustające zaproszenie by zwiedzić nasz Browar https://100mostow.pl/zwiedzanie/

Zobaczyć różnice pomiędzy kraftem i produkcją masową, w dużych browarach i technologicznie rozwiązania, które wykorzystują najbardziej renomowane browary rzemieślnicze na świecie. www.facebook.com/BrowarStuMostow/photos/a.482485215213862.1073741828.478718552257195/10828 12995181078/?type=3&theater

Zobaczyć cały proces. Od 4-walcowego śrutownika i tego jak śruta słodowa trafia do warzelni… W każdy wtorek i każdą sobotę. Zapraszamy. Zapisy na luty na http://bit.ly/2kKmuEa

Gratulujemy też tym, którzy po prostu mieli nosa i wiele miesięcy temu postawili na ART#9: www.facebook.com/BrowarStuMostow/photos/a.482485215213862.1073741828.478718552257195/1 086663571462687/?type=3&theater

 

Najlepszy naszym zdaniem komentarz do tego co się wydarzyło podczas gali RateBeer dał jeden człowiek. Wielki, bo zawsze uśmiechnięty i zaangażowany w produkcje dobra. W łączenie ludzi, miast i krajów. Człowiek, bez którego nie byłoby tego piwa, tych medali i tego news’a. Człowiek, który rozumie markę ART. Markę, która obok piwa – promuje kreatywną kooperację ludzi utalentowanych i otwartych na nowe doświadczenie. Buduje mosty pomiędzy ludźmi i stylami piwa. Bo rozwój to otwartość, wymiana doświadczeń i umiejętność kooperacji. Taki kraft wygra i przyciąga fajnych ludzi. Kompletnie już dziś przygotowanych by pić lepsze piwo i więcej się o nim dowiedzieć.

Oto on i jego komentarz: https://www.facebook.com/mateusz.gulej.1?fref=ts

Przysłonił go akcją charytatywną. Trzeba zatem spojrzeć na 2 lub 3 wpis od góry. Ten do zielonej grafiki przy naszej radości 2 lutego. GoWRCLW! 😉