ART#10 Amber Coffee Milk Ale
Podstawę stanowi piwo w stylu Amber Ale, czyli piwo górnej fermentacji o głębokim bursztynowym kolorze, karmelowym aromacie i smaku. W aromat intensywny aromat wyśmienitej kawy i ziarna kakaowca.
Amber Ale, jest chmielony w niskim stopniu. Goryczka jest tutaj na niskim poziomie i pochodzi z chmielu słoweńskiego, ale o brytyjskich korzeniach – Styrian Goldings. Ten chmiel z rodziny „Goldings” posiada bardzo „wyspiarski charakter”, dodany na aromat dodaje nieco nut ziołowych i tytoniowych, wspaniale łączącymi się z karmelowymi akcentami oraz nutami kawy i kakao.
Pierwsze skrzypce w Coffee Milk Amber Ale grają dodatki. Ziarno kakaowca, dodane zarówno na warzelni, jak już na etapie leżakowania, daje nam zapach mlecznej czekolady z karmelem. Ale najintensywniejsza jest kawa! Nietuzinkowa kawa, delikatnie palona, nadająca się idealnie do metody parzenia Aeropress i Cold brew – Colombia Rio Negro. To właśnie używając tej kawy Filip Kucharczyk został mistrzem świata 2016 w kategorii Aeropress! Jednorodna odmiana z Kolumbii ma wspaniały owocowy aromat, łączący aromaty marcepanu, czereśni, grejpfruta a nawet zielonych winogron. Zaparzona metodą aeropress jest również niezwykle kremowa.
To nasze drugie piwo z dodatkiem kawy i drugie z ekipą palarni Czarny Deszcz. Projekt firmuje marka ART. adresowana do ludzi kreatywnych i otwartych na nowe doświadczenie. Jest dobrą wizytówką piwnego rzemiosła, dla wszystkich miłośników kawy. Wspólnie staramy się zbudować most pomiędzy dwoma prężnymi środowiskami.
Zapraszamy na pierwszy łyk! Więcej o premierze na www.facebook.com/events/173254286452046