Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

IV Zjazd

05/08

Dzień Piwa i Piwowara
IV Zjazd i promocja
studiów na UPWr

Udało się tak jak planowaliśmy. Integracja pokoleń, jeden z najpiękniejszych mostów.

Gościliśmy byłych pracowników wrocławskich browarów. Spotkali się u nas już po raz czwarty. Ludzie przez dekady zawodowo związani z produkcją piwa, pracownicy browarów: Piastowskiego, Mieszczańskiego i Zakrzów. Była integracja, degustacje i prezentacja tego co zrobiliśmy w ostatnich miesiącach. A było co wspominać. Wspólne warzenia z piwowarami ze Stanów. Pierwsza w historii craftu kolaboracja polskiego i amerykańskiego browaru.

ART#5 Imperial Apricot IPA i Pizza Boy Brewing z Pensylwanii, ze swoją pasją do eksperymentu. Oraz wspólne warzenie z Bristol Brewing Company, weteranami z Colorado. Wspominaliśmy projekt z kolektywem kulinarnym Food Think Tank i orkiszowe piwo z marchwią. Dwa piwa warzone z niemieckim browarem Camba Bavaria. Warzone we WRCLW ART#7 Red German IPL oraz nasze pierwsze piwo warzone poza WRCLW, zdradźmy, to będzie Hallertau IPL (india pale lager). Opowiadaliśmy o rozszerzeniu eksportu na Holandię, Austrię, Słowację. I chyba po raz pierwszy upubliczniliśmy informacje, że już regularnie wysyłamy do Rosji. Było o podboju Berlina – kolaboracji z piwowarami z BRLO, naszym wspólnym ART#8 Strawberry Berliner Weisse, o wizycie na Berlin Beer Week. Opowiadaliśmy o przygotowaniach do warzenia Schopsa i olbrzymim wysiłku jaki wkładamy w promocje tego projektu. Schopsa był prezentowany na konferencji Trends in Brewing w Belgii, na Nordic Brewers Meeting w Finlandii, na festiwalu „Europa na Widelcu” i na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa. Na finał przygotowaliśmy specjalną broszurę, którą otrzymali również wszyscy uczestnicy Zjazdu. Wspominaliśmy niedawne warzenie i oczywiście zapraszaliśmy na Wielką Wrocławską Premierę 20.09 – www.facebook.com/events/259654687702022/

Obok tych, których z szacunkiem nazywamy weteranami przyszli do Browaru przyszli adepci piwowarstwa. Wspólnie bowiem z Uniwersytetem Przyrodniczym w WRCLW zorganizowaliśmy spotkanie z przedstawicielami Wydziału Nauk o Żywności UPWr, który ogłasza nabór na pierwsze w Polsce studia podyplomowe „Technologia piwowarstwa”. Jesteśmy partnerem tych studiów. Opowiadaliśmy o doświadczeniach dotychczasowej współpracy i o programie praktyk w Browarze. Więcej o ofercie studiów: http://www.up.wroc.pl/studia/44732/technologia_piwowarstwa.html