Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Trends in Brewing 2016

20/04

Schops bohaterem „Trends
in Brewing 2016”. Pół roku do Premiery!

Wspólnie z Ambasadorami projektu Schops zapraszamy na wrześniową Premierę!

Przypomnijmy. Pracujemy by wierne odtworzyć i uwarzyć we Wrocławiu jedno z najbardziej cenionych polskich piw, słynnego wrocławskiego Schöps’a. Odtwarzamy styl piwa, ale też kawałek historii i tożsamości WRCLW. Prace trwają od lipca 2015. Wraz z międzynarodowym Zespołem mamy już za sobą pierwsze testowe warzenie i pewność, że jego prezentacja odbędzie się we wrześniu podczas spotkania naukowców i technologów piwowarstwa z całej Europy.

Trends in Brewing 2016

Schops został zaprezentowany w belgijskim Gent na konferencji „Trends in Brewing 2016”. Technolodzy piwowarstwa i naukowcy z wielu krajów usłyszeli o Breslauer Schöps i naszych wysiłkach związanych z jego odtworzeniem. Sesje, na temat stylów piwa, poprowadził Charlie Bamforth z University of California. Schopsa prezentował John Brauer, European Brewery Convention Executive Officer. Więcej http://www.trendsinbrewing.org/program.html

My w tym czasie pracowaliśmy w gronie wrocławskich Ambasadorów projektu. Wspólnie zadecydowaliśmy o otwarciu Wydarzenia Premiera Schopsa, 20-25 września. Tak byśmy mogli zapraszać na łyk historii jak najwięcej osób. https://www.facebook.com/events/259654687702022/

 

schops-www

 

Więcej o historii w tekstach dr Grzegorza Sobel (UWr) – historyka, znawca kuchni dawnego Wrocławia, autora m.in. „Przy wrocławskim stole”, Kuchnia Wrocławia”, Dzieje wrocławskiej gastronomi”:

http://www.smakiwroclawia.pl/2015/10/31/schops-%E2%80%93-najslawniejsze-piwo-wroclawiu-czesc-1/

http://www.smakiwroclawia.pl/2015/11/16/schops-%E2%80%93-najslawniejsze-piwo-wroclawskie-czesc-2/