Oto pierwsze atrakcje Miesiąca Stoutu
Bohaterem weekendu jest WRCLW Rye RIS leżakowany 100 dni. Leżakowanie w beczkach po mocnych alkoholach jest silnie rozwijającym się trendem zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i ostatnio w Polsce. Leżakowanie Rye RIS’a w beczce pozwala na uzyskanie bardzo kompleksowych aromatów i smaków. W czasie leżakowania piwa w beczce zachodzi cała gama przemian fizyko-chemicznych, ale głównym celem jest dostarczenie do piwa nut waniliowych, lekko karmelowych, a także samego aromatu drewna dębowego. Dodatkowo piwo nabiera cech alkoholu, który był wcześniej w tej beczce przechowywany, w naszym przypadku jest to amerykański Bourbon. Końcowo piwo nieco się zatęża, bo woda odparowuje z beczki szybciej niż pozostałe związki, dodatkowo delikatnie się utlenia co intensyfikuje aromaty suszonych śliwek i wiśni.
Tylko u nas, tylko w ten weekend. Zapraszamy na pierwszy łyk!
A już niebawem kolejna atrakcja Miesiąca Stoutu. Za tydzień odbijemy beczkę smakowego Rye RIS’a. Z kawą i… dodatku, który zapewni owocowe nuty rodzynek, śliwek i jabłek. Będzie z nami.
Zapraszamy również przez Facebooka – https://www.facebook.com/events/894078224047578/