Mamy życzenia i prezent dla WRCLW
Dobrych Świąt i znakomitego wejścia w Nowy Rok. By wiele budowało mosty, by nic nie przysłaniało celów, by wszystko Was inspirowało. Od całej załogi Browaru Stu Mostów.
Obok życzeń mamy prezent.
Zaangażowaliśmy się w projekt odtworzenia historycznego stylu Schöps. Chcemy odtworzyć wiernie i uwarzyć we Wrocławiu jedno z najbardziej znanych i cenionych polskich piw, słynnego przed wiekami wrocławskiego Schöps’a.
Wraz z międzynarodowym Zespołem mamy już za sobą pierwsze testowe warzenie. Pewni jesteśmy, że zaprezentujemy piwo browarnikom z całego kontynentu we wrześniu 2016. Dla gości EBC Symposium i Brewing Science Group – wielkiego spotkania naukowców i technologów piwowarstwa, które we wrześniu odbędzie się we Wrocławiu. W ten sposób chcemy promować ten najbardziej wrocławski styl piwa i promować WRCLW.
Sympozjum jest największym spotkaniem środowiska naukowego związanego z technologią warzenia i browarnictwa. Zgromadzi we WRCLW piwowarów, technologów, ludzi nauki oraz producentów technologii browarniczych. Spodziewamy się ponad pół tysiąca osób z samej Europy. 18-22 wrzesień 2016.
Podstawowe informacje o projekcie:
zawiązanie projektu – początek lipca 2015, we Wrocławiu: Grzegorz, Arletta Ziemian i Mateusz Gulej – piwowar Browaru Stu Mostów oraz John M. Brauer, szef The Brewers of Europe w Brukseli
- zainteresowanie projektem wiernego odtworzenia wrocławskiego stylu wielu piwowarów i producentów słodu w Niemczech, poszukiwanie partnerów i wiedzy na temat stylu w archiwach
- pozyskanie do współpracy Roland Andre, dyrektora technicznego Distelhäuser Brauerei, jednego z najbardziej utytułowanych browarów na świecie oraz wsparcia Andrzeja Urbanka, znawcy piwowarstwa i historii wrocławskich browarów, na co dzień mieszkającego w Norymberdze, pasjonaty, od lat wytrwale studiującego archiwa na Dolnym Śląsku i w Niemczech
- opracowanie receptury – hasłowo: „chmiel z Polski, słód z Niemiec, woda z Dolnego Śląska”
- próbne warzenie – 13 listopada 2015 w Browarze Distelhäuser Brauerei, team w składzie: Mateusz Gulej, Grzegorz i Arletta Ziemian – Browar Stu Mostów,
- Roland Andre, dyrektor techniczny i kierownik produkcji Distelhäuser Brauerei
- John Brauer, EBC oraz Carsten Zufall, prezes EBC Brewing Science Group
- analityczne i sensorycznej oceny – grudzień 2015 i marzec 2016 (planujemy relacje)
- ocena wyników i opracowanie ewentualnych zaleceń, zmian
- planowane warzenie Schöps we Wrocławiu – druga połowa lipca 2016 (planujemy konferencje)
- premiera i prezentacja dla piwowarów z całego kontynentu, gości EBC Symposium i członków Brewing Science Group – 20 września 2016, w Browarze Stu Mostów
Podstawowe fakty dotyczące historii Schöps:
- piwo uznawane przez dwa stulecia za czołowe w tej części Europy
- produkcję rozpoczęto około 1550 roku, warzone było w browarze miejskim z trzech składników: szyszki chmielu, ziarna pszenicy i dobrej wody
- było symbolem Wrocławia, przyniosło Wrocławiowi sławę i cieszyło się renomą w wielu innych miastach Polski i Niemiec
- warzone do połowy XVIII wieku, miało ogromne znaczenie dla stylu życia i w codziennej diecie wrocławian.
Więcej o piwie przeczytacie w tekstach Pana Grzegorza Sobel, publikowanych na smakiwrocławia.pl http://smakiwroclawia.pl/2015/10/31/schops-%E2%80%93-najslawniejsze-piwo-wroclawiu-czesc-1/ http://smakiwroclawia.pl/2015/11/16/schops-%E2%80%93-najslawniejsze-piwo-wroclawskie-czesc-2/