Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Nasze podsumowanie

17/12

Piwne podsumowanie
roku i zapowiedź
leżakowanego RIS’a

Podsumowanie roku

Za nami pierwszy i bardzo udany rok. Sukces jest pełen, nie wymarzylibyśmy sobie takiego początku. Piwo rzemieślnicze warzone przez nasz Browar zostało najlepszym Dolnośląskim Produktem Roku 2015. Tego nie było wcześniej. Utorowaliśmy drogę, działając konsekwentnie i z fantazją. My jako browarnicy zostaliśmy Ludźmi Roku we Wrocławiu. Są to może poszlaki, ale też czujemy, że naprawdę zmienia się klimat wokół piwa. Ono wspaniale zaczyna wzmacniać naszą tożsamość.

WRCLW Miastem Dobrego Piwa

Browar Stu Mostów w ciągu roku odwiedziło 23 tys. ludzi. Piwowarzy edukują i oprowadzają, tak by każdemu pokazać walory rzemieślniczego podejścia. Zwiedzanie my też promowaliśmy, dokładając swoją cegiełkę do tego wyniku. W Browarze regularnie spotykają się browarnicy z nieistniejących wrocławskich browarów oraz studiujących produkcje browarniczą na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym. Jedni mają tu swoje Zjazdy, drudzy oficjalne praktyki. W unikalnym otwartym pubie, z którego rozciąga się widok na cały browar, prezentują swoje talenty najbardziej kreatywni młodzi wrocławianie. Goszczą tu też często producenci lokalnych produktów. Browar znany jest z dobrej kuchni, którą kreuje kolejna gwiazda – Michał Czekajło, uczestnik finału TopChef i szef gastronomii w Food Think Tank. Promujemy świadomość smaku. Odwołanie się do korzeni, naszej przebogatej kultury i nowe na spojrzenie na kuchnię. Promujemy „pierwszy łyk” bo jest dobrze oddaje specyfikę kraftu. Poszukiwania, oczekiwania i potem ciekawości. Zaproponowaliśmy też wrocławianom prostą definicje kraftu – to wolność od koncernowości. Od zacierania różnic. Paneli smakowych, w których szuka się odpowiedzi na pytanie: czy to będzie smakowało 10-15 mln ludzi?!

Punktując:

  • Wrocław kwitnie jako Miasto Dobrego Piwa – to piwo jest naszym wyróżnikiem i magnesem
  • Piwo staje się częścią szerszej dyskusji na temat smaku, działamy wspólnie z producentami regionalnej żywności, wspieramy projekty wrocławskiego Food Think Tank
  • Piwo rzemieślnicze zostało najlepszym Dolnośląskim Produktem Roku 2015 (9/2015)
  • My jako browarnicy zostaliśmy Ludźmi Roku we Wrocławiu, co też nobilituje branże (2/2015)
  • Na Długosza organizujemy Zjazdy pracowników wszystkich byłby wrocławskich browarów
  • Zaangażowaliśmy się w projekt odtworzenia historycznego stylu Schöps – najsławniejszego piwa WRCLW (wraz z międzynarodowym zespołem mamy już za sobą pierwsze testowe warzenie)
  • Jesteśmy członkiem Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej, Dolnośląskiej Izby Gospodarczej, Zachodniej Izby Gospodarczej, oraz pierwszym polskim członkiem The Brewers Association
  • Wspieramy Sympozjum EBC 2016 – największe spotkanie naukowców i technologów piwowarstwa, które w przyszłym roku udało się umiejscowić we Wrocławiu (będziemy niebawem gościć w Browarze Stu Mostów branżowych ekspertów z całego kontynentu)
  • Zorganizowaliśmy plan stałych praktyk dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego, który jest zdecydowanie najlepszym miejscem w Polsce by studiować produkcję browarniczą
  • Codziennie edukujemy i oprowadzamy, tak by każdemu pokazywać różnice pomiędzy produkcją rzemieślniczą a przemysłową. Browar w ciągu roku odwiedziło ponad 23 tys. ludzi

Błyszczą wszystkie nasze marki – WRCLW, SALAMANDER i ART. Promujemy je jako częścią naszej regionalnej tożsamości, jako istotna część naszego styl życia i jako cześć kapitału kreatywnego.

WRCLW

Marka WRCLW została najlepszym Dolnośląskim Produktem Roku 2015. WRCLW Dunkelweizen był oficjalnym piwem Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 2015. Kapitalnie wzmacnia naszą tożsamość i świadomość smaku. W nazwie to tylko spółgłoski, w produkcie tylko te składniki, z których przez wieki robiono piwo. To klasyka w nowych aranżacjach. Po tą marką cały czas można spróbować kraftowego Pilsa – „wielkie zaproszenie do kraftu” [Jurek Gibadło, Jerry Brewery] oraz Roggena – „żytnie, które przyciąga tłumy” [Patryk Piechocki, Piwny Brodacz]. Nasze urodziny uświetnił WRCLW Rye RIS.

WRCLW Rye RIS to piwo wybitnie degustacyjne. Więcej o jego parametrach przeczytacie w relacji z Premiery https://100mostow.pl/blog/2015/12/11/wrclw-rey-ris/ oraz w zakładce https://100mostow.pl/wrclw-rye-ris/

Piwo ma znakomite recenzje. Sprzedało się szybciej niż pisze i czyta się tą relacje. Warzymy kolejne warki. WRCLW Rye RIS jest też pierwszym piwem, które zalaliśmy do beczek dębowych tak by za kolejne miesiące zaproponować pierwsze w historii Browaru piwo leżakowane w beczkach. Więcej o tym niebawem. ZaWRCLW! 🙂

SALAMANDER

Marka, która powstała by podnieść rangę spotkania przy piwie. Symbol dzielenia się, rozszerzania horyzontów, dobrej rozmowy. Przyjaźni i szacunku. SALAMANDER Piwo Hoppy Violet Potato Lager zdobył niedawno pierwszy dla Polski medal The Brussels Beer Challenge 2015. To piwo można aktualnie degustować. Był Strong Witbier – uznany w miesiąc po premierze za jedno z czołowych piw pszenicznych w Polsce [Polskie Minibrowary]. Pod marką SALAMANDER jest warzona niedawno specjalnie na Wrocławski Szlak Piwny – Black IPA. Powracający po przerwie Wheat Porter, American Pale Ale – „najlepsze polskie piwo brewpubowe” i AIPA – „rewelacyjna, tak się powinno warzyć ten styl” [Kuba Niemiec, Beervault].

ART

Marka piw warzonych we współpracy. Uwarzyliśmy w tym roku aż 4 takie piwa. Wraz z bawarskim Browarem CAMBA. Z wrocławskim pasjonatami kawy i Czarnym Deszczem uwarzyliśmy ART Coffee Milk Dark Lager. Potem w kooperacji z trzema polskim browarami ART Nigredo. I na okrasę ART White IPA – piwo warzone wspólnie z artystami z Neo-Nówki. To piwo objeżdża teraz Polskę w największej kampanii promującej kraft poza gronem jego stałych miłośników. Te dwa ostatnie piwa są dziś dostępne – opowiada Mateusz Gulej, Piwowar w Browarze Stu Mostów.

Projekty tego typu pokazują jak bardzo różni się podejście rzemieślnicze od przemysłowego. CAMBA Bavaria to jednym z najbardziej uznanych niemieckich browarów. Wspólne warzenie to była dla Bawarczyków pierwsza zagraniczna kolaboracja. Oto przypomnienie relacji – https://youtu.be/seWpNGiMoYU

 

 

Rok zakończyliśmy wspólnym projektem z artystami z Neo-Nówki. Projekt szalony, okazał się wielkim sukcesem. ART White IPA objeżdża całą Polskę jako oficjalne piwo 15-lecia Kabaretu Neo-Nówki. Niezwykle popularni wrocławscy artyści są motorem największej kampanii promującej rzemieślniczą produkcję poza gronem jej długoletnich miłośników. Oto film ze wspólnego warzenia – https://youtu.be/_d62fffRGM4

 

 

Eksportujemy piwo warzone na Długosza do Niemiec i Czech. Wspólnie z już blisko setką partnerów w samym tylko WRCLW rozszerzamy granice kraftu. Zbudowaliśmy super team. Połączyliśmy masę ludzi, wiele miast i kilka krajów, historie z niesamowitym potencjałem współczesnych. A to przecież dopiero początek. Dziękujemy życzenia i wiele fajnych pomysłów, podpowiedzi, wpisów, za każdą recenzje, która pozwalała nam dopracowywać detale oferty. Za każdą subskrypcje i lajki. Jesteśmy ciągle głodni sukcesów i skoncentrowani na edukacji. GoWRCLW.

Wyjątkowy prezent od nas dla Was – jeszcze przed Świętami.